Yağ bezesi hakkında bilinmesi gerekenler

Kol, bacak, sırt ya da vücudun herhangi bir bölgesinde yağ bezesi olarak adlandırılan, küçük bir yumru şeklinde beliren lipomlar çoğunlukla zararsız olmakla birlikte, bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor. Peki yağ bezeleri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte yanıtları...

Haberler 20.06.2022 - 15:09 Son Güncelleme : 20.06.2022 - 16:12

  • 1

    Vücudun herhangi bir yerinde yağ bezesi olarak adlandırılan küçük yumru şeklindeki lipomlar çoğu zaman zararsız olabildiği gibi bazen de tehlikeli olabiliyor.

    Bu nedenle “Basit bir yağ bezesi” diyip geçmemek ve mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.

    Doç. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, yağ bezesi hakkında bilinmesi gereken beş önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

  • 2

    KENDİLİĞİNDEN KÜÇÜLMEZ

    Çoklu yağ bezesi olan kişilerin üçte birinde ailesel yatkınlık görülürken, çoğu zaman yağ bezelerinin neden kaynaklandığı bilinmez.

    Kilolu hastalarda daha sık karşılaşılırken, hızlı kilo alımı döneminde yağ bezesinin boyutu da büyüyebilir. Ancak kişinin kilo vermesiyle yağ bezelerinin boyutunda küçülme olmaz.

  • 3

    HİÇBİR ŞİKAYETE YOL AÇMAYABİLİR

    Yağ bezeleri çoğunlukla hiçbir şikayete yol açmazken, çok büyük yağ bezeleri damar ve sinir basısına neden olarak ağrı, uyuşma ve karıncalanma şikayetlerine neden olabilir.

    Kolunuz, bacağınız ya da sırtınızdaki yağ bezesinin uzun zamandır var olması, küçük olması, ağrı yapmaması ve büyümemesi tümörün iyi huylu olduğu algısına neden olmamalı. Zira bu yanlış inanış, tanı ve tedavide gecikmelere yol açabilir.

  • 4

    BU BELİRTİLERE DİKKAT!

    Kötü huylu yumuşak doku tümörleri, iyi huylu yumuşak doku tümörlerine göre çok daha nadir görülsede, bu şişlikler kötü huylu yumuşak doku tümörünün belirtisi olabilir.

    Hastalar genelde yavaş büyüyen şişliğin son zamanlarda boyutunun hızlı artışı nedeniyle hekime başvuruyor. Özellikle derin yerleşimli, hızlı büyüyen, sert ve ağrılı şişlikler kötü huylu olması açısından ayrıca uyarıcı olmalı. Kesin teşhis ve tedavi için zaman kaybetmeden Ortopedik Onkoloji hekimine başvurulmalı.

  • 5

    KESİN TANI KONULMALI

    Buradaki en önemli nokta, mevcut şişliğin iyi huylu yağ bezesi olup olmamasının kesin bir şekilde ortaya konması. Detaylı muayene sonrası MR ile büyük bir oranda yağ bezesinin tanısı konulabilir.

    Sadece Ultrasonografi ile tanı koymak doğru olmayabilir. Şüpheli durumlarda biyopsi yaparak tanı kesinleştirilebilir. Tanısı kesinleşmemiş hiçbir tümör ameliyatla çıkarılmamalı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız