Çikolatanız bitter, tatlınız sütlü olsun!

Bayramda kalbi yormayan 10 formül

Haberler ntv.com.tr 15.07.2015 - 08:58

  • 1

    Bayramda kalbi yormayan 10 formül

    Özellikle oruç tutan kişilerin bayramda mideye aşırı yüklenmeleri ciddi sağlık riskleri yaratıyor. Tansiyon yükselmesi, çarpıntı ve nefes darlığı bunlardan sadece bir kaçı. Risk altındaki kişilerde ise kalp krizinin rahatlıkla tetiklenebildiğini, diyabet hastalarında ise şeker krizinin gelişebildiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, bayramda özellikle kalp ve damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekerek şu önerilerde bulunuyor:
  • 2
    1. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın

    Oruç sonrasında ilk kahvaltı genelde önemseniyor ve genellikle kahvaltı masasında fazla çeşit bulunuyor. Ancak bayrama hafif bir kahvaltı ile başlamanız ve sucuk ile salam gibi işlenmiş etlerden uzak durmanız gerekiyor. Hafif bir kahvaltı yorgunluğu önleyecek ve gün içinde tansiyon ile kalp ritminin normal aralıkta seyretmesine katkı sağlayacak.

  • 3
    2. Güllaç alışkanlığınızı bayrama da taşıyın


    Ramazan ayına has güllaç tatlısı bayramda da sofranızdaki yerini almalı. Tercih edebileceğiniz diğer tatlılar ise sütlaç ve irmik tatlısı olmalı. Sindirimi kolay olan bu tatlılarla mide gerilmesini engelleyerek; ritim bozukluğu ve tansiyon ataklarının önüne geçebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız organik meyve tadındaki dondurmalarla da hem kan şekerinizin yükselmesini önleyebilir hem de damarlarınızı koruyabilirsiniz.

  • 4
    3. Meyve tabağı en sağlıklı tercih

    Tatlı yerine misafirlere bir porsiyon soğuk karpuz ya da kavun gibi meyve ikramına ne dersiniz? Günde tüketilecek olan 2-3 porsiyon meyve ile damar sağlığı koruma altına alınıyor. Araştırmalarda; günlük 3-5 porsiyon taze meyve tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş.

  • 5
    4. İkramları ara öğünlere denk getirin


    İster tatlı ister meyve olsun, ikramları yemek aralarına denk getirin. Çünkü ana öğünden hemen sonra tüketilecek olan tatlı, mide gerginliğini arttırıyor, kanı koyulaştırıyor ve kan basıncını yükseltiyor. İkramların ara öğünde tüketimi sayesinde ise kan şekeri sabit tutulabiliyor. Ayrıca ana öğünlerde alınacak olan fazla besinin de önüne geçilmiş oluyor.

    Açıklama
  • 6
    5. Tercihiniz bitter çikolata olsun


    Şeker ve çikolata, bayramın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kalp hastalığınız varsa ya da kalp hastalığı riski taşıyorsanız, tercihiniz bitter çikolata olmalı. Bitter çikolata damar dostudur. Araştırmalarda; günlük 5-7 gram düzenli bitter çikolata tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiş.

  • 7
    6. Su, ayran ya da limonata için


    Özellikle evde hazırlanan, tuz ve şeker oranı düşük olan ayran veya limonata ile yazın vücudunuzun artmış sıvı ihtiyacını yerine koyabilirsiniz. Su, ayran ve limonata mideye dost olup, büyük kısmı bağırsaktan emiliyor ve vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Ancak her zaman olmazsa olmazımız tabi ki su olmalı.

     

  • 8
    7.  “Hayır” demeyi öğrenin


    Özellikle bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin besinler midenin yükünü artırıyor ve vücuttaki insülin dengesini bozuyor. Ayrıca tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor. Bu sorunlar genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor. Bu yüzden bayramda tok iken gelen ikramlara ve aşırı kalorili tatlılara “hayır” demeniz sağlığınız için önemli.

  • 9
    8. Açık büfe tuzağına dikkat edin


    Bayramı tatilde geçirecekseniz eğer açık büfe tehlikesine karşı uyanık olun. Açık büfe ile alacağınız fazla ve karışık gıdalar nedeniyle hem mide ile bağırsak bozuklukları gelişebiliyor, hem de tansiyon değerlerinde artış olabiliyor. Ayrıca ağır yemekler sonrasında kan koyulaşıyor ve kalp krizi riski artıyor. Bu nedenle vücudunuzu yormayacak olan alakart yemek çeşitlerini tercih edin.

  • 10
    9. Öğle saatlerinde ziyarete gitmeyin


    Güneş ışınlarının dik geldiği 12.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Gerek ziyaretler, gerek geziler olsun, seçeceğiniz zaman sabah ya da akşamüstü serinliği olmalı. Çünkü aşırı sıcaklar tansiyon ataklarını ve kalp krizi gelişimini tetikleyebiliyor.

  • 11
    10. Spor için fırsat yaratın


    Unutmayın ki bayram sadece yeme- içmeden ibaret değil. Akşam serinliğinde yapacağınız yarım saatlik yürüyüş, vücudunuza sağlık ve zindelik katacaktır. Haftada 4 gün, 30 dakika süreyle yapacağınız hızlı tempolu yürüyüş, kalp hastalığı riskini azaltacaktır.

  • 12
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız