Kadın kalbine özel 8 öneri

Kalp hastalığı kadınları daha fazla tehdit ediyor!

Haberler ntv.com.tr 08.03.2015 - 12:55

  • 1
    Pek çok kadın kalp hastalığını çoğunlukla ‘erkeklere özgü’ bir hastalık gibi algılıyor. Kadınların genellikle kalp hastalıklarının erken belirtilerinin farkında olmadığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kadın ölümlerinin yarısının kalp damar hastalığına bağlı nedenlerden oluştuğunu belirtti.
  • 2
    “Araştırmalar kadınların tarama programlarına da daha az katıldığını, kalp krizinde hastaneye daha geç başvurduğunu göstermektedir. Oysa kalp damar hastalığı tanısı erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, bu hastalıklarından ölüm oranı kadınlarda daha fazladır” diyen Doç. Karabulut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, sağlıklı kalplere sahip olmaları için kadınlara 8 öneride bulundu:
  • 3
    1. Kilo verin: Obezite, kadınlarda ciddi oranda artıyor. Özellikle 40 yaş üzerinde kadınların yüzde 50’si şişmanlık sorunuyla karşı karşıya. Oysa yüzde 5-10 oranında bir kilo kaybı bile kalpte olumlu etki yapmaya yetiyor. Bel çevresi kalp sağlığının diğer bir göstergesi olup, 88 cm’nin altında tutulması gerekiyor.
  • 4
    2. Düzenli ve kaliteli uyuyun: Çalışmalar günde 6 saatten az uyuyan kadınlarda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor. Gecelik 7-8 saat arası uyku kalp sağlığını koruyor. Az uyku gibi aşırı uyku da kalbe düşman.
  • 5
    3. Bol bol gülün: Gülmek kalp sağlığına iyi geliyor. Stres hormon seviyelerinde azalma yaparak kalbin üzerindeki yükü azaltıyor. Pozitif düşünmek ve kendine güven de kalp sağlığını korumaya faydalı.

  • 6
    4. Gevşeme terapileri yapın: Gevşeme terapileri kalbe dost aktivitelerden. Araştırmalar, depresyon ve kaygı bozukluklarının kadınlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor. Sosyal programlar, sakin yürüyüşler, yoga ve pilates gibi aktiviteler ile vücudumuz ve kalbimiz stresten arınabiliyor.
  • 7
    5. Sigaradan uzaklaşın: Sigara içen kadınlarda kalp hastalığı riski erkeklere oranla daha fazla. Özellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sigara içilmesi ile kalp hastalığı riski ciddi oranda artıyor.

  • 8
    6. Düzenli cinsel yaşam: Araştırmalar düzenli cinsel yaşamın hipertansiyonu düzelttiği ve kalp hastalığı üzerinde olumlu etki yaptığını ortaya koyuyor.

  • 9
    7. Menopoz sonrasına dikkat: Menopoz sonrası kadınlardaki kalp hastalığı riski erkekler ile eşitleniyor. Erken menopoz ile kalp hastalığı riski ikiye katlanıyor. Menopoza giren kadınların mutlaka kardiyoloji muayenesinden geçip kalplerinin durumu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
  • 10
    8. Kontrolü ihmal etmeyin: Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri erkekler kadar belirgin olmayabiliyor. Özellikle gezici göğüs ağrıları, nefes darlığı ve çarpıntısı olan kadınların kontrolden geçmeleri gerekiyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız