Şenova Ülker: Caz, elit denen tabakanın müziği değil

Usta trompetçi Şenova Ülker, NTV Radyo’nun Bizim Cazcılar programına konuk oldu. Ülker, İrem Gökbudak'ın sorularını yanıtladı.

Haberler 12.12.2016 - 13:32 Son Güncelleme : 12.12.2016 - 13:37

  • 1

    “AİLEMİN TROMPETİ KABUL ETMESİ ZOR OLDU”

    "İlkokul hocamın tavsiyesiyle beni Ankara’daki konservatuvara götürdüler ve sınava soktular. Keman istemiştim, niye bilmiyorum. Fakat öğretmenlerden Mehmet Erten baktı elime, dişime falan, “Senden trompetçi olur” dedi. Yıl 1969. Ben 10 yaşındayım, trompet benim yarım kadar. Tuhafına gidiyordu ailemin. Bu enstrümanı kabul etmeleri zor oldu. Sonra senfoniye girdim. 

  • 2

    “AJDA PEKKAN KOSTÜM DEĞİŞTİRİRKEN CAZ ÇALARDIK”

    Senfoniye girdiğim yıllarda Emin Fındıkoğlu ile tanıştım. Caz hocam olarak Emin Fındıkoğlu’nu tanırım ve söylerim. Bodrum’a gittik. Bodrum’da o zaman çok güzel caz çalınan kulüpler vardı. Orada çalmaya başladım Emin hocayla. Onno Tunç oradaydı. Para kazanmak lazım. Onun orkestrasına da girdim. Orada düşünün Ajda Pekkan kostüm değiştirirken, biz caz çalardık. Öyle günlerdi yani. 

  • 3

    “HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ İLE ATIŞMAMIZ ÇOK HOŞ”

    Caz anlamında da, pop anlamında da özel albümlere, özel arkadaşlarıma eşlik ettim. Mesela Ömer Göksel’in Big Band ile yapılan çok güzel bir albümü vardır. Orada sololar, özellikle klarnetçi Hüsnü Şenlendirici ile atıştığım bir bölüm vardır.  Çok hoşuma gider. Aşkın Arsuna’nın çok güzel bir albümü var. Oradaki birkaç solom çok hoşuma gider. “Ah bak kendimi beğendim sonunda” diyebileceğim sololardır onlar.

  • 4

    “KENAN DOĞULU’NUN SON ALBÜMÜNDE ÇALDIM”

    Genel olarak caz müzisyenleri alçakgönüllüdür. Kendilerini beğenmezler.  Ama bazen de “Ah tamam! Bak bu çok güzel oldu” diyebilirler. En son Kenan Doğulu’nun albümündeki sololarımdan biri de çok güzel olmuştur bana göre.

  • 5

    “CAZ YÜKSEKTE DEĞİL, TAM TERSİNE DOST”

    Caz müziği ile toplum arasında çok güzel bir ilişki olması lazım. Biraz yüksekte görüyorlar. Halbuki hiç öyle değil. Çok dost, sıcak yüzlü bir müzik. Fakat bu ülkede, belki şartların getirdiği bir şey, sponsorlar, buna sahip çıkan, gönül veren insanlar çok fazla organize değil. Burada bir tek Nardis Jazz Club var. Birkaç caz kulubü zamanında açıldı; ki onlar da elit yerler. Elit olmaması lazım caz kulüplerinin. Herkesin gelebileceği yerler olması lazım. Caz, elit denen tabakanın müziği değil."
  • 6

    ŞENOVA ÜLKER KİMDİR?

    Çekingen bir çocukluk geçiren Ülker, müzikle ilkokulda şarkı söyleyerek tanıştı. Öğretmeninin tavsiyesi ile konservatuvara girdi. 1969’da Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başladığı öğrencilik yıllarını 1979’da İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda bitirdi. Aynı yıl İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda birinci trompetçi oldu. Bugün de Trompet Grup Şefi olarak devam diyor. Öğrencilik yıllarında “Jazz Juniors” adlı ilk caz grubunu kurdu, Emin Fındıkoğlu’dan caz teorisi öğrendi. Buster Williams, Joe Henderson, Sammy Figueroa, John Scofield, Bendik Hofseth, Billy Hart, Dianne Reeves gibi birçok ünlü cazcı ile jam-session, festivaller, caz kulübü ve konserlerde çaldı.

  • 7

    Şenova Ülker, söyleşide Önder Focan’dan “Bosna-Hersek”, Aşkın Arsunan’dan “New Wave” ve Cengiz Baysal’dan “Candy & Milkshake” parçalarını çaldı. 

    BİZİM CAZCILAR PROGRAMI DİNLE

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız