Guatemala’daki bir evde paha biçilemez Maya duvar resimleri bulundu

Guatemala'daki  'paha biçilemez' Maya duvar resimleri bulundu.  MS 1524-1821 yıllarına ait olduğu düşünülen ve İspanya sömürgesi altındaki yerli halk sanatçılar tarafından yapılan resimlerin, emperyal gücün dini ve politik etkisi azaldıkça yerel kültürün yeniden canlanmasını temsil ettiği aktarıldı.

Haberler ntv.com.tr 10.06.2020 - 15:16

  • 1

    Araştırmacılar, Guatemala'daki bir evde keşfedilen 'paha biçilmez' Maya duvar resimlerinin sömürge dönemi İspanyol motifleriyle harmanladığını ortaya koydu.

  • 2

    BİR MÜLKÜN BOŞALTILMASI ESNASINDA BULUNDU

    Milattan sonra 1524-1821 yıllarına ait olduğu düşünülen sanat eserleri ilk olarak 2003 yılında Chajul kasabasında bulunan bir mülkün yenilenmesi sırasında ortaya çıkarıldı. Ancak, son araştırmaya kadar resimlerin kim tarafından yapıldığı ve değeri anlaşılamamıştı. 

  • 3

    YEREL KÜLTÜRÜN YENİDEN CANLANMASINI TEMSİL EDİYOR

    İspanyol sömürge dönemine ait duvar sanatında genellikle Hristiyan temalı konuları tasvir eden figürler yer alıyor. Ancak, uzmanlar  Chajul’da yer alan resimlerdeki figürlerin; emperyal gücün dini ve politik etkisi azaldıkça yerel kültürün yeniden canlanmasını temsil edebileceğini aktardı.

    2003 yılında sömürge dönemi evinde ortaya çıkarılan ve o zamandan beri bir Polonyalı bir ekip tarafından korunan duvar resimleri, mülkün merkezi odasının üç duvarını kaplıyor.

  • 4

     Polonya Jagiellonian Üniversitesi'nden arkeolog Jarosłanw Źrałka ve ekibi, resimlerin pigmentlerini ve stilini analiz etmek için yerel Ixil Maya topluluğunun üyeleriyle bir araya geldi. Ekip, duvar resimlerinin yerel Maya sanatı ile birçok benzerlik taşıdığını keşfetti. Bu yüzden arkeologlar sömürgecilik etkii nedeniyle İspanyolların , geleneksel malzemeler ve yöntemlerle yerli sanatçılara duvar resmi yaptırdığını düşünüdü.

     

  • 5

    Araştırmacılar, resimlerin önemli tarihsel olayları veya dini ritüelleri betimleyen tören danslarını tasvir ettiğini belirtyi.  Resimlerde, dans figürleri ve çalma aletleri görülüyor; tesvir edilen kişilerden  bazıları geleneksel Maya elbisesi giyerken, diğerleri sömürge döneminden Avrupa kıyafetleri içinde gösteriliyor.

    Ixil Maya halkı, resimlerin kentin İspanyollar tarafından fethini ve sonunda yerel halkın Hıristiyanlığa dönüşmesini anlatan "Baile de la Conquista"yı  yani  "Fetih Dansı"nı temsil edebileceğine inanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız