Kars'taki Çarlık Rusyası döneminden kalma cezaevi talan edildi

Kars’ta Çarlık Rusyası döneminde cezaevi olarak kullanılan, Stalin’in yakın arkadaşı ve kayınpederi Sergey Alliluyev’in de yattığı tarihi cezaevi her geçen gün biraz daha yıkılıyor. Karslılar, tarihi cezaevinin koruma altına alınıp müzeye dönüştürülmesini istiyor.

Haberler İHA 24.06.2021 - 12:28 Son Güncelleme : 24.06.2021 - 12:29

  • 1
    Bolşevik devrimciler Sergey Alliluyev, Alyoşa Caparidze, Mihail Bagradza, Anton Gabernkorn gibi isimlerin de aralarında bulunduğu Bakü Sosyal Demokrat Örgütü’ne mensup 32 kişinin kaldığı Kars'taki tarihi cezaevi, boşaltıldıktan kısa süre sonra yıkılmaya başladı. Kimliği belirsiz kişilerin mekanı olan tarihi cezaevinin kapı, pencereleri kırılırken, duvarları da yıkılmaya yüz tuttu.
  • 2

    MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İSTENİYOR

    Çarlık Rusyası döneminde cezaevi olarak kullanılan ve sonrasında birtakım değişiklikler yapıldıktan sonra 1918 yılından itibaren günümüze kadar cezaevi olarak kullanılan Tarihi Kars Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesini isteyen turizmciler, böylece tarihi binanın hem değerlendirileceğini, hem de koruma altına alınacağını kaydettiler.

  • 3
    Ünlü Bolşevik devrimci Sergey Alliluyev’in Sovyet lider Stalin’in kayınpederi olduğuna ve Kars Cezaevi'nde 1905 yılında yattığına dikkat çeken vatandaşlar, “Tarihçilerimiz de araştırırlarsa burada önemli olan şahsiyetleri bir araya getirecek şekilde Kars Cezaevi’ni de bir müzeye dönüştürebiliriz. Kars Cezaevi’nin tarihi, kültürel miras özelliğine sahip olmasıdır. Bu bağlamda buranın korunup gelecek nesillere de aktarılması Kars’a bir katkı sağlamış olur” dediler.
  • 4
    Öte yandan boşaltıldıktan sonra kapı pencereleri kırılan, duvarları tahrip olan Tarihi Kars Cezaevi kaderine terk edilmiş durumda.
  • 5

    "KORUMA ALTINA ALINSIN"

    Duvarları da hasar gören cezaevi, yetkililerden ilgi bekliyor. Mahalle sakinleri ise cezaevinin bir an evvel koruma altına alınmasını istiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız