Uşak seyahatinizde yemeden dönmemeniz gereken lezzetler

Yörük kültürünün egemen olduğu Uşak mutfağının birbirinden farklı lezzetleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu lezzetler arasında kaymak ve cevizle servis edilen demir tatlısı sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte Uşak seyahatinizde yemeden dönmemeniz gereken damat çatlatan lezzetler...

Haberler Anadolu Ajansı 14.11.2018 - 16:05

  • 1

    Birbirinden farklı yemekleriyle adeta keşfedilmeyi bekleyen Uşak mutfağının vazgeçilmezleri arasında gümlü kebabı, zini hamursuzu ve demir tatlısı yer alıyor.

  • 2

    Her mevsim mutfaklarda başköşede yer alan bu üç lezzette yörede yetişen et ve tarım ürünleri kullanılıyor.

  • 3

    Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir, yaptığı açıklamada, Uşak yöresi yemeklerini tanıtmak için çaba harcadıklarını söyledi.

  • 4

    Kuzu etinden yapılan gümlü kebabının yöre mutfağında diğer lezzetlerden bir adım öne çıktığını belirten Demir, "Kuzu eti, bakır kapta patates, domates ve nohutla yaklaşık 5 saat yavaş yavaş pişirilir. Hava almasın diye kabın ağzı hamura kapatılır. Keçi eti ile de yapılabilir" dedi.

  • 5

    Özellikle Ulubey ilçesinde sık tüketilen, un, şeker, haşhaş ve tahin ile yapılan zini hamursuzunun yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu dile getiren Demir, Uşak'ta tatlı ve unlu ürünlerde haşhaşın sıkça kullanıldığını söyledi.

  • 6

    Zini hamursuzunun şerbetsiz baklavaya benzediğini aktaran Demir, "Bu ürün şekersiz olarak da yapılır börek gibi de tüketilebilir. Zevke göre tahinli şekerli yapılır. Oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir" diye konuştu.

  • 7

    Fatih Demir, demir tatlısının da yöre mutfağında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

  • 8

    Demir tatlısının, hamurun yuvarlak ve içerisinde yaprak şeklinde bir demire bulanması ve kızgın yağda pişirildikten sonra şekerli suya yatırılması ile elde edildiğini anlattı.

  • 9

    Demir, "İsteğe göre üzerine kaymak konulur, yapımı kolay bir tatlıdır. Bunun dışında dünyaca ünlü tarhanamız, keşkeğimiz, döndürmemiz, topalak yemeğimiz çok lezzetlidir" dedi.

  • 10

    Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ise kentin zengin yemek kültürünü yaşatmak için yemek yarışmaları düzenlediklerini, fuar ve organizasyonlarda yöre lezzetlerini tanıttıklarını söyledi.

  • 11

    Kaybolmaya yüz tutan lezzetleri yemek yarışmaları ile yeniden hatırlattıklarını belirten Cahan, "Uşak, yarenler şehri. Yemeklerimiz çok lezzetli ve çeşitli. Biz de bu yemekleri ve kültürü yaşatmak için çaba harcıyoruz. Aşçılarımızı yurt dışındaki organizasyonlara gönderiyor, Uşak yemeklerini tanıtıyoruz" ifadelerini kullandı.

  • 12

    Yemek tutkunlarını Uşak'a davet eden Cahan, önümüzdeki dönemde geniş kapsamlı bir yemek festivali düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

  • 13
  • 14
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız