Çobanlıktan krallığa Hagi

Dünden bugüne Hagi

Haberler 19.10.2009 - 19:48

  • 1

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    5 Şubat 1965 tarihinde göçmen bir Makedon ailenin dördüncü çocuğu olarak Romanya'nın Köstence şehrinde doğdu. Yoksul bir çocukluk dönemi geçiren Hagi, komünist lider Nikolai Çavuşesku'nun diktatörlük döneminde yetişti. Antrenmanlardan ve okuldan arta kalan zamanlarda çobanlık yaptı. (Kaynak: Hürriyet)
  • 2

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Dedesinden aldığı 'Gheorghe' isminin yerine kısaca Gica denildi, 'Karpatların Maradonası' lakabıyla ünlendi. Futbol hayatına 1979-80 sezonunda Farul Köstence takımında başladı. Köstence takımıyla 18 maça çıktı, rakip filelere 17 gol gönderdi. Bükreş İktisadi Bilimler Akademisi'ni bitirdi. 29 Ocak 1983'de Romanya Milli Takımı kafilesiyle ilk kez İstanbul'a geldi.
  • 3

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    1983-84 sezonunda Spartul Studentesc takımına transfer oldu. Spartul formasıyla çıktığı 108 maçta 58 gole imza atan Hagi, 1985-86 sezonunda rakip filelere 31 gol göndererek, gol kralı oldu. 1985 yılında Romanya'da 'Yılın Futbolcusu' seçildi.
  • 4

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    10 Ağustos 1983'de Norveç ile Romanya arasında yapılan hazırlık maçında henüz 18 yaşındayken Romanya Milli Takımı'nın formasını ilk kez giydi. A Takıma yükselmeden önce 49 kez U16, U17 ve U18 takımlarının formasını taşırken, 4 kez Olimpiyat takımına seçildi. 65 kez Romanya Milli Takımı'nın kaptanlığını yaptı. 125 kez giydiği milli forma altında 35 gol kaydetti.
  • 5

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Çavuşesku'nun kardeşi Ilie'nin aracılığıyla Steaua Bükreş'e imza attı. Kariyerinin en parlak yıllarını geçirdiği Steaua'da, 3 lig şampiyonluğu ve bir Avrupa Süper Kupası kazandı. 5 Nisan 1989'da Romanya'da ve iki hafta sonra İstanbul'da oynanan Kupa Galipleri Kupası yarı final maçlarında Galatasaray'a karşı forma giydi ve bir de gol attı. İlk maçı 4-0 kazanan Steaua Bükreş, rövanşta 1-1 berabere kaldığı Galatasaray'ı eleterek finale çıktı. Steaua Bükreş takımında 97 maça çıktı ve 76 kez ağları havalandırdı.
  • 6

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    1990 Dünya Kupası'nda sergilediği futbolla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yurt dışından cazip teklifler alan Rumen yıldız, Real Madrid Kulübü ile sözleşme imzaladı. İspanyol ekibinin formasıyla 64 lig maçına çıktı, 14 gol attı. Real Madrid'e transferi ile başlayan ve Romanya'da "Hagi Dosyası" adıyla bilinen, yurtdışına transfer olan futbolculardan Federasyon adına rüşvet istenmesi hakkında 1997 yılında soruşturma başlatıldı. 1992 yılında İtalya'nın Brescia takımına geçti. 1994 Dünya Kupası'nda muhteşem performansıyla taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı.
  • 7

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    İspanya'ya geri dönmeye karar verdi ve Barcelona forması giymeye başladı. İkinci İspanya macerasını 36 maç ve 7 golle tamamladı. 1996'da Katalan ekibindeki son maçına çıktı. 1992 yılında İtalya'nın Brescia takımına geçti.
  • 8

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    1996 yılında 31 yaşındayken Galatasaray'la 4 yıllık sözleşme imzaladı. Yaşı nedeniyle sert eleştirilere maruz kaldı. Ezeli rakiplerin taraftarları tarafından maddi sıkıntı çeken Galatasaray'ın ancak böyle yaşlı futbolcular alabileceği yorumları yapıldı.
  • 9

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    İlk üç maçında attığı galibiyet golleriyle kalitesini gösterdi. Kısa sürede taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Ali Sami Yen tribünlerinde "I Love You Hagi" sloganları yankılanmaya başladı. Çoğu futbolsever tarafından "Türkiye'de oynayan gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyuncu" olarak gösterildi. Anne ve babasının ölümü üzerine 40 gün saçını ve sakalını kesmeyişi, İstiklal Marşı okunurken sağ elini kalbinin üzerine koymasıyla gönüllere taht kurdu.
  • 10

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    İdmanlardan sonra özel olarak çalıştırdığı Emre Belözoğlu'nun tecrübe kazanmasında ve tekniğini geliştirmesinde başrolü oynadı. 2000 yılında Inter'e transfer olan milli futbolcunun, Avrupa'ya gitmesinde en büyük pay sahiplerinden oldu.
  • 11

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Maç içerinde sinirlerine hakim olamadığı, çok sayıda kart gördüğü için eleştirildi. 2000 yılında oynanan Galatasaray-Monaco Şampiyonlar Ligi maçında Riise'ye attığı tekme nedeniyle kırmızı kart gördü. UEFA Disiplin Kurulu, Rumen futbolcuya 5 maç ceza verdi. Daha sonra sarı-kırmızılı kulübünün itirazını görüşen UEFA, Hagi’nin cezasını 2 maça indirdi.
  • 12

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    10 Mart 2001 tarihinde oynanan Galatasaray-Gençlerbirliği maçında hakem Erol Ersoy’a tükürüp ayağına bastı ve maçtan sonra kameralar karşısında 'hırsız' dedi. PFDK tarafından 6 maç cezaya çarptırıldı. Hakem Ersoy'un açtığı dava 4,5 yıl sonra sonuçlandı. Hagi 17 ay hapis, 307 YTL para cezasına çarptırılırken, hapis cezaları para cezasına çevrildi. 2 bin 857 YTL para cezası, sabıkasız oluşu ve bu suçu bir daha işlemeyeceği göz önüne alınarak ertelendi.
  • 13

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Frikik golleri, şık çalımları ve muhteşem sol ayağıyla futbolseverlerin seyir zevki yüksek maçlar izlemesini sağladı. Monaco, Atletico Bilbao ve Borussia Dortmund'a uzaktan attığı goller ve Real Madrid maçında Roberto Carlos'a attığı şık çalım hafızalara kazındı. Galatasaray tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
  • 14

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Sarı-kırmızılı takımın üst üste 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, UEFA Kupası ve Süper Kupa kazanan efsane kadrosunda yer aldı. Takımın saha içerinde liderliğini yaptı. Metin Oktay'ın ardından 10 numaralı forması Galatasaray Müzesi'nin duvarlarında asılı duran ikinci futbolcu oldu.
  • 15

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Birçok yıldız futbolcu gibi O'nun da şans getirdiğine inandığı bir uğuru vardı. Sahaya çorabının alt kısmını keserek çıkıyordu. Takım arkadaşlarına çorabını kesmediği maçlarda şansının kötü gittiğini söylemişti.
  • 16

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Galatasaray, Hagi’nin yerini bir türlü dolduramadı. Rumen yıldızdan sonra büyük ümitlerle transfer edilen Felipe, Revivo ve Iliç, 10 numara sorununu çözemedi. Hagi'den sonra uzun yıllar etkili serbest vuruş kullanan, frikikten gol atabilen futbolcu özlemi çekildi.
  • 17

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Futbol hayatına muhteşem bir jübileyle nokta koydu. 24 Nisan 2001 tarihinde Dünya Karması'na karşı son kez Romanya Milli Takımı formasını giydi. Hagi’nin 2 gol pası verdiği, Okan’ın bir gol attığı jübile maçı 2-2 sonuçlandı. Tam bir şölen havası içinde geçen karşılaşmayı 60 bin futbolsever izledi.
  • 18

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    23 yıllık futbol yaşamında 743 maça çıkan Hagi, toplam 294 gol attı. Ülkesinde 6 kez yılın futbolcusu seçildi. 1990, 1994 ve 1998 Dünya Kupaları'nda, EURO 96'da ve EURO 2000'de forma giydi. Futbola veda ettikten sonra Romanya Milli Takımı'nın başına geçti. Takımını 2002 Dünya Kupası Finalleri'ne taşıyamayınca görevinden ayrıldı.
  • 19

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    2002'de FIFA'nın internet sitesinde düzenlenen "Dünya Kupalarının En Güzel Golleri" yarışmasmasında, 94 Dünya Kupası'nda 45 metreden Kolombiya'ya attığı aşırtma gol, ilk 10 içerisinde yer aldı. Bu karşılaşmada Kolombiya'nın kalesini Beşiktaş'ın eski file bekçisi Oscar Cordoba koruyordu.
  • 20

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    2002 yılında Romanya'nın haftalık ekonomi-finans dergisi Capital, ülkenin ilk 100 zenginini açıkladı. Romanya futbolunun kralı Gheorghe Hagi 40 milyon dolarla 49'uncu, Mircea Lucescu 53'üncü, Gheorghe Popescu 30 milyon dolarla 71'nci sırada gösterildi.
  • 21

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Romanya'nın Köstence kentinde lüks bir otel yaptırdı. Romanya'nın en lüks otelleri arasına giren otele 'İaki' adını verdi.
  • 22

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Oteldeki bir barın adını Galatasaray'da giydiği 10 numaralı formasının anısına '10' koydu.
  • 23

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    2003-2004 sezonunda Bursaspor yönetiminin teknik direktörlük teklifini kabul etti. Türkiye'ye dönüşü yeşil-beyazlı taraftarlar ve basın tarafından coşkuyla karşılandı. Ancak üst üste alınan kötü sonuçlar üzerine ligin 12. haftasında görevinden istifa etti. 2004 yılında Fatih Terim'in Galatasaray'dan ayrılmasıyla 27. haftada Galatasaray'ın yeni teknik direktörü oldu. İlk sezonunda sarı-kırmızılı takıma göze hoş gelen futbol oynatmasına karşın yeni sezona beklentileri karşılayamadı.
  • 24

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Düzenlediği basın toplantısında yaptığı sert açıklamalar, Galatasaray'da krize neden oldu. Yönetimde kendisini istemeyenlerin bulunduğunu vurgulayan Rumen çalıştırıcı, taraftarların Bursaspor maçındaki tepkileri için 'İçeriden manipüle ediliyor. Arkamdan tekmelendim' dedi. Sarı-kırmızılı yönetim hemen toplandı, Hagi'nin basın önünde özür dilemesi üzerine gerginlik tatlıya bağlandı.
  • 25

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    12 Mayıs 2005 tarihinde Hagi yönetimindeki Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 5-1 gibi farklı bir skorla mağlup ederek, 43. Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü. Oyuncu seçimi ve oyun taktiği nedeniyle Hagi'ye övgüler yağdırıldı.
  • 26

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    27 Mayıs 2005 tarihinde Denizlispor ile oynadıkları lig maçının ardından görevinden istifa ettiğini açıkladı. Kendisine bu kararı, bir sezon boyunca olup bitenlerin aldırttığını belirten Hagi, "Gerekli olan insanlar tarafından destek olmayınca, bazı şeyleri yapmak zor. Son dönemde Galatasaray'a yakışan söz, maaleseftir" diyerek üstü kapalı biçimde yönetimi eleştirdi.
  • 27

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    İspanya’nın yüksek trajlı gazetesi Elmundo Deportivo’nun, "Barcelona tarihinin en güzel golü" adlı anketinde ilk sırada yer aldı. 35 bini aşkın taraftarın katıldığı oylamada Hagi, 1994-1995 sezonunda Barcelona forması giyerken Celta Vigo ağlarına gönderdiği muhteşem golle oyların yüzde 40.9’unu almayı başardı.
  • 28

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    "Türkiye’de forma giyen en kariyerli yabancı futbolcu kim?" anketinde, Galatasaray formasını giydiği 5 sezonda 4 lig şampiyonluğu, 1 UEFA ve 1 Süper Kupa zaferi yaşayan Hagi, yüzde 50,8 (28.953 oy) ile en fazla oyu alan futbolcu oldu. Rumen yıldızı, yüzde 32 oy (18.217) oranıyla Roberto Carlos izlerken, Beşiktaşlı Ricardinho yüzde 4,9 (2.764) ile üçüncü oldu.
  • 29

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    G.Saray'dan olaylı şekilde ayrılan Gheorghe Hagi, 2002 yılında kurulan Romanya Ligi'nin genç takımlarından Politehnica AEK Timisoara ile anlaştı. Daha sonra Steaua Bükreş’in başına geçti, ancak bu takımda da tutunamadı. İlk 11'i değiştirmesi talimatıveren kulüp başkanı Gigi Becali ile anlaşmazlık yaşayan Hagi, takımının Şampiyonlar Ligi’nde Slavia Prag’a 2-1 yenilmesinin ardından görevi bıraktı.
  • 30

    Çobanlıktan krallığa Hagi

    Trabzonspor'un Galatasaray'ın eski futbolcusu ve hocası ile görüştüğü, hatta olumlu yanıt aldığı iddia edildi. Hagi, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’den iki takımdan teklif aldığını ve bu önerileri düşündüğünü söyledi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız