Takımların sembolleri nasıl doğdu

Spor Toto Süper Lig takımlarının sembol ile simgelerinin birbirinden farklı anlam ve öyküleri bulunuyor.

Haberler 22.11.2012 - 12:25

  • 1

    Takımların sembolleri nasıl doğdu

    Takımların sembolleri, bazen bir yaşanmışlığın ardından takımla özdeşleşiyor, bazen bölgesindeki sanayi ya da tarım üretimini yansıtıyor, kimi durumlarda ise doğrudan temsil ettiği kenti tanıtıyor. Logoları, flamaları, internet siteleri, formalarda bulunan ya da tezahüratlarda geçen sembol ve simgeleri, Spor Toto Süper Lig'de yer alan bazı takımların baş harflerinden meydana gelirken, bir bölümünün ki ise aslan, kanarya, kartal, timsah, fındık, minare, kale, 7 tepe, çayda çıra oyunu, Erciyes Dağı gibi simgelerden oluşuyor.
  • 2

    Galatasaray

    Galatasaray ile özdeşleşen aslan, futbolcuları Nihat Bedik'ten geliyor. 1916 yılında başlayan Galatasaray macerası süresince atlama, binicilik, yelken, yüzme ve futbol alanlarında hizmet eden Bedik, Galatasaray futbol takımının 8 yıl kaptanlığını yaptı. 1936 yılında aktif spordan çekilen Bedik, spora ''Aslan'' ismini verdiği teknesi ile yarışlara katılmaya devam etti. Futbol oynadığı dönemlerde ''Aslan Nihat'' olarak çağrılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray'a kendi lakabını simge olarak bıraktı.
  • 3

    Fenerbahçe

    Fenerbahçe'yi yansıtan sarı kanarya da ''Uçan kaleci'' olarak tanınan ünlü kalecileri Cihat Arman'dan geliyor. 1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer olan ve 1952 yılına kadar oynayan Cihat Arman, Türkiye'nin en iyi kalecisi olduğu için ''Uçan kaleci'' unvanını alıyor. Arman, sarı formasıyla çıktığı bir maçta köşeye giden topu çıkarınca taraftarlardan birisinin, ''hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu'' diye bağırması sonucunda ''kanarya'' zihinlerde yer ediyor ve sonraları takımın simgesi oluyor.
  • 4

    Beşiktaş

    Beşiktaş'ın simgesi olan kara kartallar, 6-0 kazanılan maçta bir balıkçının ''Haydi Kara Kartallar'' diye bağırması üzerine sembol oluyor. Süleymaniye ile 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı'ndaki maçta Beşiktaş, maçtan 6-0 galip ayrılırken, balıkçının o anda ağzından çıkan ''Kara Kartallar'' sözünün, maçı izleyen gazeteciler ve taraftarları etkilediği biliniyor.
  • 5

    Trabzonspor

    Logosu baş harflerinden oluşan Trabzonspor da, Karadeniz'in hırçın, dalgalı ve fırtınalı olması nedeniyle simge olarak ''Karadeniz fırtınası'' sözünü kullanıyor.
  • 6

    Bursaspor

    Bursaspor'un simgesi timsah da yönetici Lemi Keskin'in izlediği belgeselden hayat buluyor. Belgeselde timsahın boğayı parçaladığını gören Keskin'in önerisiyle Bursaspor, yıllardır timsahı sembol olarak kullanıyor.
  • 7

    Akhisarspor

    Akhisarspor'da iki kanat ortasındaki top, güçlü kanatlarla ilerleyen spor branşları anlamına geliyor. Top üzerindeki 11 çizgi, kulüpteki spor branşlarını temsil ediyor.
  • 8

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nün ambleminde ise İstanbul logosu yer alıyor. İstanbul'un 7 tepesi, minareleri ve kaleleri spor kulübünün de sembolü olarak kullanılıyor.
  • 9

    Kardemir Karabükspor

    Kardemir Karabükspor'un ambleminde ise demiri eriten işçiler simgeleniyor. Semboldeki iki elle işçiler, aradaki düz çizgilerle ise işlenen demir tasvir ediliyor.
  • 10

    Kayserispor

    Kayserispor'un ambleminde İç Anadolu'nun en yüksek dağı olan, kış ve kayak turizminde ilk sıralarda gelen Erciyes Dağı yer alıyor.
  • 11

    Mersin İdman Yurdu

    Mersin İdman Yurdu, ilk başta Mersin Gençlerbirliği adıyla, renkleri kırmızı-beyaz olarak kurulmasına rağmen, daha sonraki yıllar kulübün ismi Mersin İdman Yurdu, renkleri ise kırmızı-lacivert olarak değiştirilmiştir. Kulübün arması ortada kırmızı zemin üzerine MİY harfleri, onun etrafında Mersin İdman Yurdu yazısı ile kuruluş yılı olan 1925 tarihi bulunan, aynı oranda değişik ölçülerde yapılan armadır.
  • 12

    Orduspor

    Orduspor'un ambleminde Karadeniz'in tarımsal geçim kaynağı fındık bulunuyor. Ordu'nun fındığıyla tanınması da logonun oluşmasında önemli rol oynuyor.
  • 13

    Sivasspor

    Sivasspor'un logosundaki 3 yıldızın öyküsü 1965 yılına dayanıyor. Yolspor, Kızılırmak ve Sivas Gençlik Kulüpleri, 1965 yılı temmuz ayında bir araya gelip, rengi kırmızı-beyaz, arması da üç kulübü temsilen üç yıldız olarak belirleniyor.
  • 14

    Elazığspor

    Elazığ'ın çayda çıra oyunu, çay tabağında üç mum resmiyle Sanica Boru Elazığspor'un sembolü olarak kullanılıyor. Çayda çıra oyunu, ''Mumlu dans'' namıyla dünyaca tanınıyor. Elazığ Belediyesi'nin logosunda da benzer bir şekil bulunuyor.
  • 15

    Eskişehirspor

    Eskişehirspor’un kurulduğu yıl Fransa’da Normandiya bölgesinden şampiyon olan bir kulübün renkleridir kırmızı siyah. Nafiz Yazıcıoğlu Fransa şampiyonunu bir dergide görmüş ve yönetim kuruluna teklifte bulunmuştur. Bu tekliften faydalanarak Eskişehirspor’un renkleri Siyah Kırmızı olarak kabul edilmiştir. Aziz BOLEL (ES) amblemini bizzat kendisi oluşturarak bir ressama çizdirmiştir
  • 16

    Gençlerbirliği

    Gençlerbirliği'nin simgesinde ise Türk bayrağı ile başkent vurgusu yapılıyor. Kırmızı ay, Türk bayrağını, ortadaki yıldız başkenti ve etrafındaki çizgiler ise çevresine saçılan ışığı anlatıyor.
  • 17

    Gaziantepspor

    Gaziantepspor'un sembolü ''Şahin'' ise Fransızlara karşı kentin savunmasında etkili olan Şahin Bey'i temsil ediyor.
  • 18

    Kasımpaşa

    Kasımpaşa ise martı ve çapayla temsil ediliyor. Logoda kullanılan sembol, hem çapa hem de martıyı andırıyor. Kasımpaşa'da tersanelerin fazla olması dolayısıyla kullanılan çapa, tersten bakıldığında martı gibi görünüyor.
  • 19

    Antalyaspor

    Antalyaspor'un simgesi olarak da tarihi Yivli Minare tercih ediliyor. Antalya Ulu Camii'nin minaresi olan Yivli Minare, yıllardır takımın ambleminde yer alıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız