Ay’da bir ev inşa etmenin maliyeti ve 4 kişilik bir ailenin zorunlu giderleri ne kadar? Tüm yönleriyle araştırıldı


Bilim insanları, Dünya’da aşırı artan nüfus ve uzay teknolohisindeki ilerlemeler ile birlikte Dünya’nın uydusunda  yaşamın  sanılandan çok daha kısa süre içinde başlayacağını düşünüyor. NASA, Ay’da istikrarlı yaşamı araştırmak için Artemis görevine 2024’te başlıyor, SpaceX ve Blue Origin gibi şirketler ise yıllardır uzayın kolonileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıyor. İngiltere’de bir finans kuruluşu bu kapsamda ilk Ay gayrimenkul rehberini yayınladı. Kılavuzda Ay’da bir ev inşa etmeninin maliyetinden kaç liraya satılabileceğine, dört kişilik bir ailenin enerji, su ve gıda ihtiyacından doğan aylık ve yıllık giderine, Ay’ın en elverişli yerinden yaşanılabilecek zorluklara kadar her detaya değinildi. 

Haberler ntv.com.tr 17.03.2021 - 13:14 Son Güncelleme : 17.03.2021 - 13:34

  • 1

    AYLIK GİDER 2,4 MİLYON LİRA

    İngiltere’de faaliyet gösteren Money adlı bir finans kuruluşu Ay’da bir ev inşa etmeninin  maliyetini ve zorunlu giderlerin ne kadar tutacağını hesapladı. Uzmanlar, Ay yüzeyinde yaşamanın ayda 325 bin dolara (yaklaşık 2,4 milyon Türk Lirası) dolara mal olacağını ortaya koyan ilk Ay gayrimenkul kılavuzunu yayınladı. 

    Ekip, Ay'daki bir evin maliyetini hesaplamak için çeşitli faktörler kullandı: bir ev inşa etmek için gereken hammaddeler, Ay'ın atmosferini inşa etmek için gereken özel malzemeler, inşa etmek için seyahat etmek için gereken astronotlar ve malzemeleri buraya taşımanın ortalama maliyeti. 

  • 2

    AY'DAKİ BİR EV SATIN ALMAK YÜZDE 27 ORANINDA KAR SAĞLAYACAK

    Ay yüzeyine gönderim miktarını hesaplamak için, maliyet verileri SpaceX'ten toplandı. Buna göre Ay’daki  tam işlevli ilk evin maliyeti  48 milyon 454 bin 63 dolar (yaklaşık 360 milyon 260 bin Türk lirası) olacak. Fakat ilk ev tamamlandıktan sonra Ay’a taşınan inşaat malzemelerinin varlığı ve halihazırda ayda ikamet eden işçiler nedeniyle, diğer evler 40 milyon 662 bin 642 dolara (yaklaşık 305 milyon Türk lirası) mal olacak. Araştırmacılar ayrıca, sakin ve çorak Ay manzarasına sahip evlerini aşırı nüfuslu Dünya'da ev satmak istediklerinde potansiyel olarak yüzde 27,61 oranında kar edebilecek.

    Evlerin fiyatına, aynı zamanda evdeki oksijeni korumak için hava sızdırmazsızlığı, endüstriyel güçte klima ve ısıtıcılar, meteor geçirmez pencereler, yalıtım ve organik enerji kaynakları gibi hayati gereksinimler de dahil edildiği belirtildi.

  • 3

    AY'IN YAŞAMA EN ELVERİŞLİ BÖLGESİ

    Bununla brilikte, kılavuz Ay’ın aile yaşamına en çokm elverişli bölgelerini de derledi. "Mükemmel aile banliyösü" olarak kabul edilen “Yağmur Denizi” (Mare Imbrium) adlı bölgenin Ay’ın kuzeyinde yer aldığı ve Güneş Sistemindeki en büyük çarpma kraterlerinden biri olduğunu bildirildi.

    Diğer taraftani Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi’nin (NASA) Artemis görevi 2024’te başlayacak ve Ay yüzeyine istikrarlı bir yaşam alanı inşa etme umuduyla bir keşif ekibi gönderecek. Ajans, şimdilik sadece  astronotları göndermeye odaklanmış olsa da, diğer şirketler insanların Ay’ı ne zaman kolonileştireceği konusunda belli bir süredir çalışıyor.

  • 4

    AY'DA YERLEŞİK YAŞAMA GEÇMEK SANILDIĞI KADAR UZUN SÜRMEYECEK

    Money’in çalışmasına göre, Dünya’da nüfus gitgide artarken uzay teknolojisi ilerlerken, Ay yaşamının yeni normal hale gelmesi çok uzun sürmeyecek.

  • 5

    ELEKTRİK NASIL ÜRETİLECEK?

    Ancak, Ay'da yaşama fikri kulağa heyecan verici bir yaşam gibi gelebilir, ancak bunu yapacak kadar cesur olanlar, onunla birlikte gelen "ay yaşam tarzını" düşünmek zorunda. Bu tür aşırı koşullarda yaşarken enerji üretmek hayati önem taşır ve bu nedenle bazı tedarikçilerin maliyeti bu insanları alternatif seçenekleri düşünmeye zorlayabilir.

    Money, "Ay'da elektrik üretmenin en etkili yolu, 13 milyar dolara (yaklaşık 97 milyar dolar Türk lirası)  mal olan küçük bir nükleer reaktör satın almaktır. Alternatif olarak, 34 güneş paneline yatırım yapmak, bir evi çalıştırmak için yeterli elektrik üretecek ve nükleer reaktöre kıyasla yalnızca 23 bin 616 dolara (yaklaşık 180 bin Türk lirası) mal olacaktır” açıklamasını yaptı. 

  • 6

    YİYECEK VE SU İHTİYACI NASIL KARŞILANACAK?

    Diğer taraftan, Ay’da yaşayan bir ailenin kendi yiyeceğini de yetiştirmesi gerekiyor.  Money uzamnlarına göre, 4 kişiden oluşan ortalama bir hanenin yılda 1,1 ton gıda üretmek için toplam yedi ay serasına ihtiyaç duyaca  ve büyük miktarda su gerekli olacak.

    NASA, geçen Ekim ayında Ay’ın güneşli yüzeyinde, astronotlar için kolayca erişilebilecek su olduğunu açıkladı. Ancak, bu tonlarca mahsulü sulamak için yeterli değil.

    Money, "Bir yıl boyunca rahat bir şekilde yaşamak, tarım ürünlerini yetiştirmek ve bir ailenin için kişisel su ihtiyacını karşılamak için 5,9 ton su gerekiyor. Bu kadar büyük miktarda su üretmeninin tek yolu sıvı atıkları arıtmak ve yeniden kullanmak” değerlendirmesini yaptı.

  • 7

    AY'DA BÜYÜK MİKTARLARDA TEMİZ VE GÜVENLİ ENERJİ ÜRETİLEBİLİR

    Öte yandan, önceki görevlerden Dünya'ya geri getirilen ay kiri, Çin'in daha önce yeryüzünün enerji krizini çözebileceğini söylediği helyum 3'ü içeriyordu. Helyum-3’ün aynı zamanda Ay’da evlere güç vermek için de kullanılabileceği düşünülüyor. 


    Çalışmada, "Ay'ın üst kabuğunda bulunan Helyum-3 iyonlarının madenciliğinin geliştirilmesi, zamanla, radyoaktif olmayan nükleer füzyon reaksiyonlarını körükleyecek ve şu anda Dünya'da mevcut olandan daha büyük miktarlarda daha temiz ve daha güvenli enerji üretecektir" değerlendirilmesi yapıldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız