İnsanoğlu bisikletle 200 yıl önce tanıştı (Bisikletin 200 yıllık evrimi)

Bundan tam 200 yıl önce Alman Baron Karl von Drais modern bisikletin prototipini oluşturan iki tekerlekli aracı icat etti. Bu icat bugün dünya çapında milyonlarca insanın yaşamında hayati bir rol oynuyor.

Haberler DW Türkçe 13.06.2017 - 12:02

  • 1

    Tarihteki ilk iki tekerlekli taşıt 1817’de Alman Karl von Drais tarafından icat edildi. Drais, icat ettiği ‘Drezin’ adlı aracı daha hızlı hareket edebilmek için kullandı. Binici pedal öncesi dönemde ayağını yerden iterek ilerliyordu. Araç zaman içinde geliştirilerek bugünkü bisiklete evrildi. ‘Bisiklet’ kelimesi de 1860’larda Fransa’da ortaya çıktı. 

  • 2

    19'uncu yüzyılda kadın hakları aktivisti Susan B. Anthony, “Sana bisikletle ilgili düşüncemi anlatayım” dedi. “Kadınları dünyadaki her şeyden daha özgür kılmak için daha çok şey yaptı, bir kadına özgürlük ve kendine güven duygusu veriyor. Oturduğun an, bisikletinden çıkmadıkça zarar gelmeyeceğini biliyorsun. Ve uzaklaştıkça özgürlüğün resmi, kadının dokunulmazlığı ortaya çıkıyor.”

  • 3

    Wright kardeşler ilk uçağı yapmadan önce Dayton Ohio’da küçük bir bisiklet tamirhanesi işletti. Bu, Orville ve Wilbur Wright’a sadece yerel iş dünyasında keyifli bir yaşam ve sağlam bir itibar sağlamadı: Aynı zamanda mekanik alanda çıkış yapabilmelerine olanak sağladı. 1903’te gökyüzüne ulaştıkları Wright Flyer’ı yapmak için kendi atölyelerini kurdular. 

  • 4

    Bisikletin icadı, 1903’te dünyanın en eski ve prestijli bisiklet yarışı olan Tour de France’ın ortaya çıkmasına vesile oldu. Rota her yıl değişse de zamana karşı yarış, Alplerden geçen dağ tırmanışı ve Paris’in ünlü bulvarı Champs Elysees’deki heyecan verici finaliyle turun formatı hep aynı kalıyor. 

  • 5

    Fred A. Birchmorte (1912-2012) ABD’li bir maceraperestti. 1935’te dünyayı bisikletiyle dolaşmış olmasıyla ünlü. Avrupa, Asya ve ABD’yi kapsayan yolculuğu 40 bin mili (65 bin kilometre) aştı. Birchmore bu sürenin “sadece” 25 bin milinde pedal çevirdi. Kara olmayan yerlerde tekne yolculuğu yaptı, yedi takım tekerlek eskitti. 

  • 6

    Amsterdam dünyanın bisiklet başkenti olarak bilinir. Yaklaşık 800 bin kişi yani nüfusun yüzde 63’ü günlük olarak bisiklet kullanıyor. Bisikletler, kentteki tüm seyahatlerin yüzde 32’sini oluştururken otomobillerin payı yüzde 22, toplu taşıma araçlarının yüzde 16. Kent merkezinde gezilerin yüzde 48’i bisikletle yapılıyor. 

  • 7

    Avrupa Bisiklet Sanayii Konfederasyonu’nun 2016 rakamlarına göre Avrupa kıtası çapında yılda 21 milyon bisiklet ve elektrikli bisiklet satılıyor. 13 milyonu AB ülkelerinde üretiliyor. Avrupa’da bisiklet endüstrisi doğrudan veya dolaylı olarak 70 binden fazla istihdam sağlıyor. 

     

  • 8

    2015’te küresel bisiklet pazarı 45,1 milyar dolara (40,3 milyar euro) ulaştı. Bu rakamın 2016’dan 2024’e kadar yıllık 3,7’lik büyüme oranıyla önümüzdeki on yılın ortalarına kadar 62,4 milyar dolara yaklaşması bekleniyor 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız