Bunları asla 'twit'lemeyin!

Sizi izleyenlerin kim olduğunu, neler yapabileceğini her zaman bilemezsiniz. Siz siz olun, her aklınıza geleni 'twit'lemeyin. Yoksa neler mi olur?

Haberler 08.03.2011 - 11:50

  • 1

    Bunları asla twit’lemeyin!

    Astronotlardan şarkıcılara, politikacılardan gazetecilere hemen herkesin yoğun olarak kullandığı Twitter, güçlü bir iletişim, halka ilişkiler ve pazarlama aracı. Ancak unutmayalım ki 140 karaktere sığdırarak yazılmış olsalar da, mesajlarınız eş, dost, hayran ve potansiyel sevgililerce değil sigorta firmaları, işverenler, emniyet kurumları ve hatta suç örgütleri ve suçlular tarafından da izleniyor olabilir. Bu yüzden ihtiyatlı olmakta fayda var. Basit bir mesajın size eziyet olarak geri dönmesini istemiyorsanız asla twit’lememeniz gereken bu 11 konuya dikkat edin.
  • 2

    Ofis dedikoduları, işveren eleştirileri

    Yöneticinize kızgınsanız, bahane uydurup işe gitmediyseniz, çalışma arkadaşlarınızla sorununuz varsa bunlardan Twitter’da bahsetmeyin. Hatta çalıştığınız yer, ürünler, servisler ve müşterilerle ilgili görüşlerinizi de paylaşmamakta fayda var. Olumlu sandığınız mesajlar bile ileride başınıza iş alabilir, sizi işinizden edebilir.
  • 3

    Çok özel kişisel bilgiler

    Doğum yeri ve tarihi dahil olmak üzere hiçbir kişisel bilgiyi Twitter’da paylaşmayın. Uzmanlar, Twitter’da çokça arkadaş edinenlerin, bunlara karşı her zaman çok açık olmamamaları, iletişim bilgileri, şifre, anne baba adı gibi bilgileri asla paylaşmamaları gerektiğini söylüyor.
  • 4

    Bulunduğunuz yer

    Twitter’daki ‘geolocation tool’, bulunduğunuz yeri 140 karakterlik kotayı işgal etmeden duyuran güzel bir gereç. Ancak takipçiniz çoksa, evden uzak olduğunuzu veya nerede sizle karşılaşabileceğini bilmekten mutlu olacak bir takım dengesizler çıkabilir. Bu gereci çok gerekmedikçe kapalı tutun.
  • 5

    Saldırgan twit’ler

    Twiter kullanırken kişi veya grupları hedefleyen saldırgan mesajlar görebilirsiniz. Kimi ırkçı olabilen ve şiddet içeren bu tür mesajları yaymayın, bunlara asla yanıt yazmayın. Siz bu mesajlara karşı mesaj yazdıkça etkisini artırırsınız, o mesajdan sayenizde çok daha fazla insanın haberi olur. Şahsen saldırgan konuma düşmeniz de ayrıca söz konusu.
  • 6

    Bitmeyen detaylar, görüşler

    Kimileri Twitter’dan çıkmak bilmez. Neredeyse her dakika yazacak birşeyler bulurlar; ne yaptıklarından haber yorumlarına, minik şiirlerden deneme yazılarına, sayfalarca yazar dururlar. Bu durum, onları izleyen kişilerin anasayfasını resmen işgale der, diğer twit’lerin görünmesini engeller, bıktırır. Her aklınıza geleni twit’lemeyin, her gittiğiniz yeri yazmayın. Çok şöhretli biri değilseniz, emin olun bunlarla ilgilenen takipçi sayınız o kadar da yüksek değildir.
  • 7

    Irkçı, ayrımcı ve uygunsuz fotoğraflar

    Irkçı ve ayrımcı olmak zaten kendi başına büyük bir yanlış. Yine de arada ağzınızdan ‘espriyle karışık’ kaçan benzer ifadeleri Twitter’da tekrar etmeseniz iyi olacak. Buna fotoğraflar da dahil. Zira bugün pek çok işveren, kurumlarına dahil edecekleri personeli sosyal ağlarda araştırıyor. Sağduyunuzu kullanın, annenizin kızacağı şeyleri Twitter’da da söylemeyin, göstermeyin.
  • 8

    Konum etiketi konmuş fotoğraflar

    Bugün pek çok akıllı cep telefonu, çektiğiniz fotoğraflara otomatik olarak konum etiketi yapıştırıyor. Dolayısıyla istemeden de olsa, evinizin ve işyerinizin nerede olduğu, içinde hangi eşya ve ekipmanın bulunduğu gibi bilgileri fotoğraflar yoluyla paylaşıyor olursunuz. Twiitter, bunlarla övüneceğiniz bir ortam olmamalı.
  • 9

    Tatil günleriniz

    Twitter, Facebook, Foursquare gibi ortamlar, sadece iyi değil ‘kötü’ insanlarca da kullanılıyor. Dostlarınıza ne zaman ve nereye tatile gideceğinizi duyurmakta bir sakınca görünmeyebilir. Ancak sizi izleyen potansiyel suçlular, o tarihlerde evde olmadığınızı bileceklerdir.
  • 10

    Günlük programınız

    İşe ne zaman ve nasıl gittiğinizi, nerede yemek yediğinizi, kaçta çıktığınızı Twitter’da sürekli paylaşırsanız, düşük olasılık ama, bazı takıntılı şahısların tacizlerine maruz kalabilirsiniz. Ayrıca bu kadar detayı herkesle paylaşmakta bir fayda var mı, onu düşünün.
  • 11

    Çocuklarınızın adları ve konumu

    Dijital ortamda çalışan kimlik hırsızları çocukları da hedef alabilir. Ayrıca okula ne zaman gittiği, nerede binip nerede indiği gibi bilgileri de yazmayın.
  • 12

    Yüksek riskli faaliyetler

    ABD ve Avrupa’daki sigorta şirketlerinin müşteri risklerini değerlendirirken artık Google ve Bing’e entegre edilmiş Twitter’ı kullandıkları biliniyor. Priminizin artmasına yol açacak eğlenceli faaliyetlerinizi yazmazsanız iyi olur.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız