NASA'nın Ay görevine 1 milyar dolarlık kıyafet engeli: Elon Musk yardım teklif etti

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2024 yılında Artemis programı kapsamında Ay'a mürettabatlı bir uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ancak, ajansın paylaştığı son rapora göre, NASA programın gerisinde ve astronot giysilerinin  maliyeti bir milyardan dolardan fazla tutuyor. Milyarder iş insanı Elon Musk, uzay şirketi SpaceX'in istenildiği zaman uzay giysilerinin üretilmesine yardımcı olabileceğini açıkladı. 

Haberler ntv.com.tr 11.08.2021 - 15:07 Son Güncelleme : 11.08.2021 - 15:09

  • 1

    Milyarder iş insanı Elon Musk, Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi’nin (NASA), Ay’a dönüş kapsamında başlattığı Artemis programında gecikme olacağını açıklamasının ardından, astronotların kıyafetlerinin üretilmesine yardımcı olabileceğini açıkladı. 

  • 2

    Programın gerisinde olduğunu açıklayan NASA, görevde giyilecek uzay giysilerinin  bir milyar dolardan fazla bir paraya mal olabileceğini duyurdu.

    Elon Musk ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Gerekirse SpaceX yardımcı olabilir” dedi. 

  • 3

    UZAY GİYSİLERİNİ ÜRETMEK ZORLU VE KARMAŞIK BİR SÜREÇ

    Musk'ın şirketi SpaceX, daha önce Crew Dragon uzay aracında yörüngeye çıkan astronotlar için uçuş kıyafetleri geliştirmişti. Bu tip kıyafetler,  uzay aracının içinde bir yangın çıkması veya kabin basıncının düşmesi durumunda astronotları korumak için tasarlanıyor. Uzayın zorlu ortamında bir uzay aracının dışında hayatta kalma ihtiyacı da  göz önüne alındığında, astronot giysileri üretmek oldukça karmaşık ve zorlu bir süreç.


  • 4

    NASA SÖZCÜSÜ: DAHA ÖNCE ŞİRKETLERDEN DESTEK İSTEMİŞTİK

    NASA sözcüsü Monica Witt, Musk'ın teklifi üzerine CNBC'ye yaptığı açıklamada, ajansın hali hazırda geçen ay uzay endüstrisindeki şirketlerden "ticari uzay giysisi, donanım ve hizmet” konularında destek istediğine dikkat çekti. 

  • 5

    45 YILDIR AYNI KIYAFETLERİ GİYİYORLAR

    Bununla birlikte, Musk'ın önerisi, gayri resmi olarak uzay giysisi olarak adlandırılan yeni bir “Araç Dışı Hareketlilik Birimleri “hattı geliştirmek için yapılan çalışmalarla ilgili bir rapora yanıt olarak geldi.

    Raporda, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotların, "Uzay Mekiği programı için 45 yıl önce tasarlanmış" uzay giysileri kullandığı belirtildi. Iss ayrıca, bu uzay giysilerinin son on yılda çalışmaya devam etmek için "yenilenmiş ve kısmen yeniden tasarlandığını" vurguladı.

  • 6

    UZAY GİYSİLERİNİN MALİYETİ 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

    Diğer taraftan raporda belirtilene göre, NASA 2007'den beri üç farklı uzay giysisi programı başlattı ve o zamandan beri bu kıyafetleri  geliştirmeye 420,1 milyon dolar harcadı. Bununla birlikte uzay ajansı, ISS'deki bir görev için bir, Ay’a mürettebatlı görev için iki uzay kıyafetini tamamlamak için geliştirme, test etme ve kalifikasyona "yaklaşık 625,2 milyon dolar daha fazla yatırım yapmayı planladığını" açıkladı. Bu da NASA’nın toplam uzay giysisi maliyetini 2025 yılına kadar 1 milyar doların üzerine çıkarıyor. 

  • 7

    Rapor ayrıca, artan maliyetin ötesinde, "finansman eksiklikleri, Covid-19 pandemisinin etkileri ve teknik zorluklara atfedilebilecek" gecikmelerin, uzay giysilerinin zamanında hazır olma şansını ortadan kaldırdığını söyledi. Uzay giysilerinin "en erken Nisan 2025'e kadar uçuşa hazır olmayacağı" belirtildi. NASA başlangıçta uzay giysilerinin Mart 2023'e kadar kullanıma hazır olabileceğini söylemişti. 

  • 8

    Öte yandan, Artemis'in önümüzdeki yıllarda Ay'ın yörüngesine ve yüzeyine birden fazla görev yapması ve NASA'nın 2024 yılına kadar astronotları Ay'ın gövdesine indirmeyi hedeflemesi bekleniyor. NASA 2024 hedefine bağlı kalsa da Artemis'in başarısı birçok sorunla karşı karşıya bulunuyor. 

  • 9

    DAHA ÖNCE 2,9 MİLYAR DOLARLIK SÖZLEŞME YAPTI

    Ancak Musk, NASA’nın Artemis görevini 2024 yılında gerçekleştirebileceğine inandığı belirtti. SpaceX, daha önce astronotları Ay'ın yüzeyine ulaştırmak için Starship roketini kullanılması amacıyla NASA'yla 2,9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

  • 10
    Bununla birlikte uzay giysileri,  raporda belirtildiği üzere 27 farklı şirket tarafından sağlanan çok sayıda farklı bileşene sahip. Musk'ın bu konuya ilişkin paylaştığı gönderide "Mutfakta çok fazla aşçı varmış gibi görünüyor" yorumunda bulundu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız