Gün yüzüne çıkan karargah

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1. Dünya Savaşı'nda doğu cephesinde görevli olduğu dönemde karargah olarak kullandığı konak, önüne yapılan 3 katlı beton binanın yıkılmasıyla ortaya çıkarıldı.

Haberler 14.11.2012 - 12:43

  • 1

    Gün yüzüne çıkan karargah

    Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarafından başlatılan Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında, tarihi taş yapıların ortaya çıkarılması için beton binaların yıkımına devam ediliyor.
  • 2

    Gün yüzüne çıkan karargah

    Bu kapsamda Mustafa Kemal Atatürk'ün, karargah olarak kullandığı İskender Atamyan Konağı, önüne yapılan 3 katlı beton binanın yıkılmasıyla gün yüzüne çıktı.
  • 3

    Gün yüzüne çıkan karargah

    Mardin Valiliği Koruma Denetleme Bürosu'nda görevli sanat tarihçisi ve Sabancı Mardin Kent Müzesi Müdürü Gani Tarkan şunları söyledi:
  • 4

    Gün yüzüne çıkan karargah

    'Karargah olarak kullanılan konak, Mardin konaklarına benzer bir yapıya sahip. 19. yüzyıla ait. Konağa ait elimize ulaşmış çok sayıda fotoğraf var. O fotoğraflardan yola çıkarak tarihlemesini yapabiliyoruz. Konağı önemli kılan unsurlar, 1. Dünya Savaşı sırasında 1917'de Almanlar tarafından karargah olarak kullanılmış olması ve Mustafa Kemal Paşa tarafından da garnizon, konut, karargah olarak kullanılmış bir yapı olmasıdır. Elimizde bununla ilgili o döneme ait, belge niteliği taşıyan çok sayıda siyah beyaz fotoğraflar var. Ancak Mardinliler ve maalesef Türkiye'deki bir çok kimse, araştırmacılar dışında bunun varlığını bilmiyordu. Taki yaklaşık 15 gün önce bir yıkım yapıldı. Yıkım çalışmalarından sonra konak yüzde 60-70 oranında tekrar ortaya çıktı, kendini gösterdi. Bu bence Mardin ve Türkiye için çok önemli bir olay. Hem Atatürk Evi olması açısından hem 1. Dünya savaşı gibi önemli bir olayda karargah konutu olarak kullanılmış olması bence çok önemli bir olay.'
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız