İzmir depremi kahramanlarının zorlu eğitimi (AFAD gönüllüsü nasıl olunur?)

İzmir'de 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binaların enkazından saatler sonra yaralı çıkarıp, 'mucize' kurtarışlar gerçekleştiren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Ankara'daki merkezde eğitim ve tatbikatlarla kendilerini geliştiriyor. AFAD ekiplerinin, simüle edilen yıkılmış binada arama-kurtarma yapıp, enkazda kalanları kurtardığı tatbikat ise gerçeğini aratmadı.

Haberler NTV, DHA 17.11.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 17.11.2020 - 11:30

  • 1
    İzmir'de yıkıma neden olan 6.6'lık depremde enkazdan saatler sonra yaralı kurtaran arama- kurtarma ekipleri arasında bulunan ve çalışmaları koordine eden AFAD ekipleri, Ankara'daki Arama Kurtarma Birliği Eğitim ve Tatbikat Merkezi'ndeki eğitim ve tatbikatlarla sürekli kendilerini geliştiriyor.
  • 2
    İzmir'de günlerce enkazda arama-kurtarma çalışmalarına katılan AFAD ekipleri, deprem, yangın, toprak kayması, kuyudan kurtarma, göçük gibi olaylarda müdahale pratikliklerini geliştirmeyi hedefleyen tatbikatlar gerçekleştiriyor.
  • 3
    Simüle edilen yıkılmış binada arama-kurtarma gerçekleştirip, enkazda mahsur kalanların kurtarılması tatbikatı ise gerçeğini aratmadı.
  • 4
    Ekipler, enkaz altında tünel açarak, ulaştıkları yaralıyı titizlikle gün ışığına çıkarıp, sağlık ekiplerine teslim etti. Yine üst katta mahsur kalan kişi de sedyeye konulup, iple aşağı indirildi.
  • 5
    Merkezde, arama-kurtarma çalışmalarında kullanılan K9 köpekleri de eğitiliyor. Ayrıca özel konstrüksiyonla oluşturulan deprem simülasyon merkezinde hem AFAD ekibine hem gönüllülere hem de kamu ile özel kurum kuruluşlarda görevli personele acil durumlarda yapılması gerekenler ile ilgili eğitimler veriliyor.
  • 6

    "TÜRKİYE GENELİNDE 11 EKİP BULUNUYOR"

    AFAD Ankara Arama Kurtarma Birlik Müdür Vekili Ercan Oğuz, İzmir'de görev yapan ekiplerin Ankara'ya döndükten sonra AFAD Arama Kurtarma Birliği Eğitim ve Tatbikat Merkezi'nde eğitimlerine haftada birkaç gün olmak üzere kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi.
  • 7
    Oğuz, "Buradaki enkazda üst katlardan kurtarma, kuyudan kurtarma, tünellerden kurtarma, dehlizlerden kurtarma gibi çalışmalar yapılmakta. Bunun dışında K9 ekiplerimiz enkaz üzerinde çalışmalarını yürütmekte. Enkaz dışında kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekiplerimiz periyodik olarak eğitimlerini devam ettirmekte. Heyelan, sel gibi görevler içinde eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye genelinde Ankara arama kurtarma birliği gibi 11 tane ekip bulunmakta. Bunun dışında da her ilde ilin nüfusuna göre değişen sayılarda il ekipleri mevcut" diye konuştu.
  • 8

    "SENARYOLARIMIZ YAŞADIĞIMIZ OLAYLARLA ÖRTÜŞÜYOR"

    Tüm illerde AFAD gönüllülerinin başvurularının artarak devam ettiğini söyleyen Ercan Oğuz, AFAD gönüllülerinin eğitimlerinin de devam ettiğini kaydetti.

    Oğuz, "Arkadaşlarımız kendilerini dinç tutabilmek, kendi bilgi ve becerilerini yerinde tutabilmek için sürekli eğitim yapmak durumundalar. Depremden döndükten sonra bile eğitimlerimiz devam ediyor. Bugün enkaz alanımızda üst katlarda mahsur kalmış bir vatandaşın iple erişimle kurtarılmasını simüle ettik. Bunun yanında bir kuyuda mahsur kalmış kazazedenin tripotla kurtarılması ve enkaz altında kalmış vatandaşın dehliz tünel açılarak kurtarılmasını simüle ettik. Bizim senaryolarımız yaşadığımız olaylarla birebir örtüşmek kaydıyla yapılan çalışmalardan oluşmakta. Arama kurtarma birliğimizde 7/24 hazır personelimiz herhangi bir olaya karşı mevcut bir şekilde beklemekteler. Herhangi bir olay anında o olaya müdahale edebilmek için 7/24 çalışıyoruz" dedi.

  • 9

    AFAD GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLUNUR, AFAD KURTARMA GÖNÜLLÜSÜ NE İŞ YAPAR?

    Son olarak İzmir depreminde onlarca canı kurtaran arama ekipleri bir kez daha umut oldu. Bölgede devlet kurumlarının yanı sıra özel kurtarma ekipleri de görev yapıyor. Bu ekiplerin koordinasyonu sağlayan AFAD. Vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılımlarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen AFAD Gönüllülük Sistemi'ne katılımlar İzmir depremi sonrasında hızla artmaya devam ediyor.

  • 10

    İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından 2019'da  "Afetlere Hazırlık Yılı" ilan edilmesi kapsamında "Gönüllülük Sistemi" de hayata geçirildi.

    AFAD Gönüllülük Sistemi ile vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılım sağlamaları ve bu gibi durumlarda ne yapması gerektiğini bilen eğitimli ve becerikli insan sayısının artırılması hedeflendi.

  • 11

    ÜÇ SINIFA AYRILIYORLAR

    Afet ve acil durum gönüllüsü olarak sisteme dahil olan vatandaşlar, çevrimiçi, yüz yüze ve saha eğitimleri alıyor.

    Gönüllüler, yetkinlikleri ve aldıkları eğitime göre üç ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Bunun için uzaktan eğitimler yoluyla sisteme katılanlardan, profesyonel ekiplere destek olacak uzman AFAD gönüllüsüne uzanan bir gönüllülük yolu kuruluyor.

  • 12
    Afet yönetiminde kritik önem atfedilen AFAD gönüllüleri, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek için çaba sarf ediyor.

    Ayrıca gönüllüler, afet ve acil durumlardan etkilenen topluluklara daha etkin bir hizmet sağlayıp toplumda gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor.
  • 13

    BAŞVURU E-DEVLET'TEN 

    AFAD Gönüllüsü olmak isteyenler, e-Devlet sisteminde arama kısmına "AFAD" yazınca çıkan "Gönüllülük Başvurusu ve Takibi" bölümünden başvuru yapabiliyor. 

    -AFAD Gönüllüsü olmaya istekli ve e-devlet şifresi olan herkes gönüllü olabilir.

    - AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.

    - AFAD görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.

  • 14

    AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR? 

    AFAD gönüllüleri, kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişiler olarak tanımlanıyor. 

  • 15

    AFAD ÇALIŞANLARI VE GÖNÜLLÜLERİ 

    AFAD gönüllüleri hiçbir şekilde AFAD çalışanlarına alternatif ya da tehdit değildir. Daima iki taraf birbirine katkıda bulunarak tamamlayıcı özellikleriyle birbirinin gücünü ve değerini arttırıcı çalışmalarda bulunur.

  • 16

    AFAD GÖNÜLLÜLERİNİN GÖREVLENDİRİLMESİ 

    Gönüllülerin görevlendirilmesinde iki yol izleniyor:

    -Gönüllü olmak isteyen kişiler, kendi tercihlerine göre görev alabilirler.

    -İhtiyaç duyulan alanlara uygun gönüllü belirlenerek, gönüllünün onayı da alınarak görevlendirilebilir.

  • 17

    AFAD GÖNÜLLÜSÜ GÖNÜLLÜLÜK SEVİYELERİ 

    TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ

    AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, afet öncesi/sırası/sonrasındaki doğru davranış şekillerini bilen, yangın, tahliye ve ilkyardım konularında önbilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük Sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış ve gönüllülük faaliyetlerine/görevlerine katılım sağlamış, üst yaş sınırı olmayan gönüllüler, Temel AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

  • 18

    DESTEK AFAD GÖNÜLLÜSÜ

    Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip olan gönüllülerdir. Temel AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve orta seviye bilgi ve yeterliliğe sahip olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler, Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

  • 19

    UZMAN AFAD GÖNÜLLÜSÜ

    Afet ve acil durum hallerinde; kentsel arama ve kurtarma, doğada arama ve kurtarma, akarsu ve selde arama kurtarma, ilkyardım, yangın, eğitim, çeviri, sağlık hizmetleri, basın ve halkla ilişkiler gibi konularında AFAD ekipleri ile koordineli çalışarak, afet ve acil durumlardaki müdahale faaliyetlerini yürütme becerisine sahip gönüllülerdir.

    Destek AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve uzman olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler,

    Uzman AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız