Maltepe'de 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs İşçi Bayramı yurt genelinde etkinliklerle kutlandı. İstanbul’da kutlamaların adresi Maltepe Miting Alanı olurken, Taksim’e yürümek isteyen gruplara müdahale edildi. Özellikle CHP ve HDP'den mitinge katılımın yoğun olduğu görüldü.

Haberler İHA, AP, AFP, Reuters, Anadolu Ajansı, DHA 01.05.2018 - 12:19 Son Güncelleme : 01.05.2018 - 18:16

  • 1
    DİSK, KESK, TTB, TMMOB öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti, sendika, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda kutlandı.
  • 2
    Sabah erken saatlerden itibaren bazı katılımcılar otobüslerle Maltepe’ye gelirken, bazı katılımcılar da toplu taşıma araçlarıyla toplanma noktalarına ulaşmaya çalıştı.
  • 3
    Miting için vatandaşlar, Turgut Özal Sahil Bulvarı Kartal-Cevizli, Feyzullah Caddesi ve Turgut Özal Sahil Bulvarı İdealtepe'de, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından önceden belirlenen hareket alanlarında buluştu.
  • 4

    Kontrol alanlarında polis ekiplerince, bazı pankartlarda kullanılan sopalar söküldü ve toplanma alanının dışına çıkarıldı.

  • 5

    Pankartlar taşıyan ve "Yaşasın 1 Mayıs" şeklinde sloganlar atarak marşlar söyleyen katılımcıların bir kısmının çocuklarıyla yürüdüğü görüldü.

  • 6

    Gülsuyu metrosu önünde DİSK'e bağlı bazı sendika üyelerinin toplanması üzerine, polis önlem aldı. Sloganlar atan grup, bir süre sonra şarkılar eşliğinde miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

  • 7

    Kutlama programına katılmak üzere, sahil yolu üzerinden kortejler halinde yürüyen gruplar alana ulaştı.

  • 8

    Sendika üyeleri ve vatandaşlar, alanda oluşturulan üç ayrı kontrol noktasında güvenlik kontrolünden geçirilerek miting alanına alındı.

  • 9

    CHP İstanbul İl Örgütü'ne bağlı bir grup da Kartal Atalar Sahili'nde toplandı. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekillerinin bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak, miting alanına yürüdü. Ellerinde parti flamaları bulunan ve meşale yakan gruptakiler, alana girdi.

  • 10

    Aralarında sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu bir grup, Feyzullah Caddesi'nde, DİSK'e bağlı sendika üyeleri de Piri Reis Caddesi'nde toplanarak miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

  • 11

    Katılımcıların kutlamaların yapıldığı alana girişi, saat 13.30 itibarıyla tamamlandı. Miting alanının dolması nedeniyle geride kalan bazı kortejlerin alana girmesinde zorluklar yaşandı.

  • 12

    Alandaki 1 Mayıs kutlamaları, yoğunluk nedeniyle yarım saat geç başladı. Programda, katılımcıların alandaki yerini almasının ardından 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

  • 13

    Kutlamaya CHP, HDP, DSP, ÖDP, Emek Partisi ve TKP'nin de aralarında yer aldığı siyasi partiler ile İstanbul Mali Müşavirler Odası, Halkevleri, Kadın Meclisleri Grubu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Oyuncular Sendikası, Birleşik Haziran Hareketi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika, meslek odası temsilcileri katıldı. Miting alanının dolması nedeniyle geride kalan bazı kortejlerin alana girmesinde zorluklar yaşandı.

  • 14

    Kurulan platformun yanındaki bölümde, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Gülay Yedekci ve Ali Şeker ile HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile bazı tiyatro oyuncuları, sanatçılar birlikte yer aldı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da etkinliğe katıldı.

    DİSK Korosu tarafından türkü ve marşlar da seslendirildi.

  • 15

    Meydanda bir konuşma yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, mayısın emek, mücadele, dayanışma anlamına geldiğini belirterek, "O nedenle 1 Mayıs Kemal Türkler'dir, Abdullah Baştürk'tür. 1977'de, 1989'da, 1996'da yitirdiğimiz canlarımızdır. 1 Mayıs, Gezi'de, haziran isyanında toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır,  1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim'dir" dedi.

  • 16

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Çerkezoğlu, "Bu 1 Mayıs, emekle yoğrulmuş umutlu bir başlangıcın işaret fişeği olmuştur. Bu meydandaki ve Türkiye'nin her yanındaki tablo, 24 Haziran'a kadar, 24 Haziran günü ve elbetteki 24 Haziran'dan sonra da devam edecek bir mücadelenin, emeğin değerleriyle örgütlemenin fotoğrafıdır, onun iddiasıdır" diye konuştu.

    Taşeron işçilerin kadroya geçme yöntemini eleştiren Çerkezoğlu, bu süreçte birçok işçinin ayrımcılığa uğradığını, işsiz kaldığını savundu.

    Arzu Çerkezoğlu, OHAL'i eleştirerek, işçi ve emekçilerin ülkenin gerçek sahipleri olduklarını, çoğunluğu temsil ettiklerini söyledi.

  • 17

    KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da OHAL'in gerekçe gösterilerek izin verilmemesini kınadı.

    Bozgeyik, 24 Haziran'da yapılacak seçimin gelecek on yılları belirleyecek nitelik ve önemde olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle 24 Haziran'a kadar artık her günümüz 1 Mayıs'tır" dedi.

    TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 24 Haziran seçimlerinde bir arada olmak, birlikte durmak gibi görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.

  • 18

    TTB Başkanı Raşit Tükel, evrensel hukuk ilkelerinin terk edildiği, demokrasiden uzaklaşıldığı bir dönemin yaşandığını ileri sürdü.

    Sağlık alanında da çok sayıda hukuka aykırı uygulamalarla karşılaştıklarını savunan Tükel, 3 binin üzerinde hekimin KHK'lerle ihraç edildiğini savundu.

    Tükel, "İnsan sağlığına ve yaşamına zarar veren her şeyi, hekimliğin doğasına aykırı ve kabul edilemez buluyor ve hekimlik değerlerimizin bir gereği olarak barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, birlik, dayanışma ve mücadele günü" ifadelerini kullandı.

  • 19

    Konuşmaların ardından sahneye çağrılan tiyatro oyuncuları Genco Erkal ve Rutkay Aziz, şiirler okudu. Sanatçılar Rewşan Çeliker ve Erdal Güney ise müzik dinletisi sundu.

    Konuşmaların ardından tüm kurumlar adına ortak bildiri, Türkçe ve Kürtçe okundu.

  • 20

    Bu arada, konuşmalardan önce DİSK Korosu'na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte "enternasyonel" marşını seslendirdi.

    Koroya, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Dursun Çiçek, Didem Engin, Gülay Yedekçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

  • 21

    HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve eski HDP milletvekili Rıdvan Turan'ın da yer aldığı koroda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ait, "Selahattin Demirtaş aramızda" yazılı bir fotoğraf da tutuldu.

  • 22

    Öte yandan, miting alanında çeşitli sivil toplum kuruluşu ve sendika üyelerince "Baskıya, savaşa, sömürüye hayır", "Herkese adalet, herkese iş, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın direniş", "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı parkartlar açıldı.

  • 23

    Kutlama alanında CHP, HDP,  DSP, ÖDP, Emek Partisi ve TKP'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler ile İstanbul Mali Müşavirler Odası, Halkevleri, Kadın Meclisleri Grubu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Oyuncular Sendikası, Birleşik Haziran Hareketi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika, meslek odası temsilcileri de yer aldı.

    Polis helikopteri de alan üzerinde uçuş yaptı.

  • 24

    Maltepe’deki 1 Mayıs kutlamaları için polis 4 kademeden oluşan güvenlik tedbiri aldı.

    Polis ekipleri, sendika üyelerinin ve katılımcıların ilk toplama noktalarında, katılımcıların yoğun olarak kullanacağı metro ve toplu taşıma duraklarında, grupların miting alanına yürüyecekleri güzergahlarda ve miting alanında geniş güvenlik tedbirleri uyguladı.

  • 25

    Kutlama yapılacak bölgelerde dedektörlü polisler ile bomba inceleme ve imha uzmanları detaylı çalışma yürütürken, bu ekiplere özel eğitimli köpeklerin yanı sıra polis helikopterleri, TOMA'lar ve zırhlı araçlarla destek verildi.

  • 26

    Miting ve yürüyüş nedeniyle Turgut Özal Bulvarı, (Büyükyalı Köprüsü ile Piri Reis Caddesi kavşağı arasında kalan kısım) ve bu caddeye çıkan tüm sokaklar, Feyzullah Caddesi, (Maltepe Bağdat Caddesi ile İstasyon Caddesi arasında kalan kısım), Maltepe İstasyon Caddesi, (Feyzullah Caddesi kavşağından Şehit Nedim Özpolat Sokak kavşağına kadar olan kısım), ve Şehit Nedim Özpolat Sokağın trafiğe kapatıldı.

  • 27

    Alana girmek isteyen grup ile polis arasında arama noktasında gerginlik yaşandı. Çıkan arbedede bir polis memuru hafif şekilde yaralandı.

  • 28

    Polisin biber gazıyla müdahale ettiği olayda, 3 kişi gözaltına alındı.

  • 29

    Beşiktaş’ta toplanan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi bir grup , "Taksim'de 1 Mayıs engellenemez" şeklinde slogan attı.

  • 30

    Dağılmayan gruba müdahale eden polis, bazı katılımcılar gözaltına alındı.

  • 31

    Bir süre sonra toplanan HKP üyesi başka bir gruba daha müdahale edildi.  Gözaltına alınan 50’den fazla kişi, emniyete götürüldü.

  • 32
  • 33

    Öte yandan, Taksim Meydanı'na çıkmak isteyenlere polis müdahale etti. Gözaltına alınan göstericiler emniyete götürüldü.

  • 34

    Gözaltına alınan bir kadın, "Meydan halka kapatılamaz. Yaşasın Taksim direnişi" şeklinde sloganlar attı.

  • 35

    Bu arada, Türk-İş,Hak-İş, SİME-SEN ve SAHİM-SEN’in aralarında bulunduğu sendikalara üye gruplar, farklı zamanlarda 1977 yılında ölenleri anmak için Kazancı Yokuşu'na gitti. Sendika temsilcileri buraya karanfil atarken, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na da çelenk bıraktı.

  • 36

    Taksim Meydanı’na girmek isteyen DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile Nakliyat-İş'e bağlı bir gruba izin verilmedi.  

  • 37

    Grup içinden 60 kişi için izin alması üzerine, sendika üyelerinin Taksim'e gitmesine izin verdi.

    Sendika üyeleri, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

  • 38
    Öte yandan, HAK-SEN üyesi bir grup, kamu çalışanlarının hak kayıplarına dikkati çekmek amacıyla çıplak ayakla Taksim Meydanı'na yürüdü.
  • 39

    Antikapitalist Müslümanlar ise iş kazasında hayatını kaybeden işçiler için Fatih Camisi avlusunda gıyabi cenaze namazı kıldı. İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık’ın kıldırdığı namazın ardından grup, Saraçhane Parkı'na yürüdü.

  • 40

    Gruptakiler, yürüyüş boyunca “Allah, ekmek, özgürlük” ve “Zulme karşı omuz omuza” sloganları attı.

    Burada açıklama yapan grup Maltepe'de doğru yola çıktı.

  • 41

    1 Mayıs nedeniyle Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Mecidiyeköy’de çok sayıda polis görev yaptı.

    Birçok noktada TOMA, polis otobüsü, ambulans ve itfaiye araçları konuşlandırıldı.

  • 42
    Güvenlik ekipleri metro çıkışlarında üst araması ve Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yaptı.
  • 43

    Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yerlerden biri de hiç kuşkusuz Taksim Meydanı oldu.

    Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi tarafı, The Marmara önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm etraf demir bariyerlerle çevrildi.

  • 44
    Sadece Taksim Meydanı'na çıkılan bazı yerlerde oluşturulan polis kontrol noktalarından geçişlere izin verildi.
  • 45

    Meydan geçişlere tamamıyla kapatılırken, vatandaşlar ve turistler; İstiklal Caddesi'ne polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra giriş yapabildi.

  • 46

    Meydan geçişlere tamamıyla kapatılırken, vatandaşlar ve turistler; İstiklal Caddesi'ne polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra giriş yapabildi. Meydandan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm cadde ve sokaklar, demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polis ekipleri nöbet tuttu. Ayrıca Taksim'e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik ekipleri hazır bekletildi.

  • 47

    Caddeye açılan tüm sokaklar polis bariyerleriyle kapatılırken, turistler ve esnafın geçişi kontrollü şekilde sağlandı.

  • 48
    Çevredeki otellerde kalan turistler, çanta ve bavullarıyla kontrol noktalarından geçiş yaptı.
  • 49
    Polis kontrol noktalarından İstiklal Caddesi'ne giriş yapanların, çıkışlarına ise izin verilmedi.
  • 50

    İstiklal Caddesi'nin boş olmasını fırsat bilen vatandaşlar ise fotoğraf çektirerek bu anı değerlendirdi.

  • 51

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Kutlamalar kapsamında 8 bini Maltepe, 6 bin 500'ü Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş'ta olmak üzere kent genelinde, 26 bin 174 polis görev yaptı.

    Kentte, 4 polis helikopteri çalışmalara havadan destek verirken, çeşitli noktalara 85 TOMA ve 67 zırhlı araç konuşlandırıldı. Kutlama yapılacak bölgelerde dedektörlü polisler ile bomba inceleme ve imha uzmanları detaylı çalışma yürüttü.

  • 52
    Polis ekipleri, yürüyüşlerine izin vermediği gruplara müdahale etti. Olaylarla ilgili olarak 86 kişi gözaltına alındı.
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 167
  • 168
  • 169
  • 170
  • 171
  • 172
  • 173
  • 174
  • 175
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • 184
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız