'Bu bina lanetli, gömün'

Ulaştırma Bakanı Lütfi Alvan'ın, değiştirileceğini açıkladığı TİB binasına ilişkin, 'orada neler olduğunu bilmiyoruz' sözlerini neden sarf ettiği ortaya çıktı.

Haberler NTV Haber 23.12.2014 - 11:03 Son Güncelleme : 25.12.2014 - 11:44

  • 1
    Ulaştırma Bakanı Lütfi Alvan'ın, değiştirileceğini açıkladığı TİB binasına ilişkin, 'orada neler olduğunu bilmiyoruz' sözlerini neden sarf ettiği ortaya çıktı.
  • 2

    1. '17 - 25 Aralık' dinlemelerle ilgili başlatılan incelemelerin merkezi TİB binasıydı.

      Milliyet’in haberine göre, MİT’teki görevinden TİB Başkanlığı’na atanan Cemalettin Çelik'in başlattığı incelemer sonunda şunlar saptandı:
  • 3
    TİB’de yaklaşık 150 Petabyte’lık (PB) (yaklaşık 153 bin Terrabyte) veri işletim sisteminin kuruldu ve kurumun faaliyete geçmesiyle birlikte bugüne kadar yaklaşık 50 Petabyte’lık (yalaşık 51200 Terrabyte/yaklaşık 52.5 milyon Gigabyte-1 GB alanda 200 ses dosyası depolanabiliyor) veri depolandı.
  • 4

    Depolanan verilerin incelenmesi uzun yıllar alacak.

    Takibi yapılan telefon görüşmelerinden elde edilen pek çok ses dosyası da farklı dosya isimleri altında ve dosya uzantılarıyla gizlendi.

  • 5
    TİB’in kullandığı işletim sisteminde yaklaşık 1300 ayrı server bulunması ve bu serverlerın yer aldığı farklı işletim sistemleri nedeniyle teknik incelemeler zorlaştı.

    Kurumun yeni yerleşkeye geçişini takip eden süreçte yapılan kablolama işlemlerinin sırrı da tam çözülemedi. Hangi kablolamanın neden yapıldığı bile tam olarak anlaşılamadı.
  • 6
    Sistem üzerinde yılbaşından beri devam eden uzman incelemelerinde, 27 Haziran 2014 günü aktif hale geçerek yapılan işlemleri otomatik olarak
    silmeyi sağlayacak bir özel yazılım bulundu.

    TİB kayıtlarındaki incelemelerde, müfettişler TİB tarafından GSM firmalarına gönderilen özel bir yazıyla, teknik dinleme yapılan hedef kişilere ait hatlar ve numaralarla ilgili kurumca kayıt tutulduğu, bu nedenle servis sağlayıcı firmaların kayıt tutmasına gerek olmadığı yönünde talimat verildiği anlaşıldı.

    Böylelikle kayıtların sadece TİB tarafından tutularak istenilen şekilde biçimlendirme yapılmasının sağlandığı belirlendi.

    Müfettişler, bu talimat yazısı nedeniyle GSM firmalarından talep ettikleri bilgilere ulaşamadı.
  • 7
    Servis sağlayıcı GSM operatörleriyle ilgili başka bir uygulama da yine ortaya çıktı.

    Haklarında teknik takip kararı alınan hedef kişilere ait dinlemeler, GSM firmalarının kontrolünde yapılıyor ve ses verileri bu şekilde alınıyor.

    Ancak, TİB’in içinde bu konuda ayrı sistem kurulduğu da anlaşıldı.

    Böylece, kapalı devre bilgi alışverişi sistemi oluşturulduğu, genel iletişim sistemi içinde güvenlik zafiyeti oluşmasına neden olduğu tespit edildi.
  • 8
    İncelemeler sırasında yaşanan bir olay ise yönetimin, kurumun kapatılması yönünde görüşünü hızlandırdı.

    Sistemde yaşanan arızanın giderilmesi amacıyla kurum dışından getirtilen bir uzman, arızayı giderme çalışması kapsamında sistemde olmaması gereken bir bilgiyi tespit etti.

    Uzman, sistemden sorumlu kişiye yaptığı başvuruda, ‘eski bilgi onları sil’ yanıtını aldı ancak talimatına uymayarak daha üst düzeyde TİB yetkilisini bilgilendirdi.

    Olayın, TİB Başkanı Çelik’e anlatılmasının ardından TİB uzmanları, söz konusu dosyaya erişim engellenmesi amacıyla cihazın sökülerek koruma altına alınmasını sağladı.

    Daha sonra zaptedilen malzemeler TİB yönetiminin doğrultusunda kilitli bir odaya alınarak 24 saat polis nöbeti tutulmasına başlandı.
  • 9
    Kurumda arka arkaya yaşanan bu gelişmelerden sonra TİB yönetiminin, binanın tamamen değiştirilmesi yönünde bakanlığa görüş bildirdiği öğrenildi.
  • 10

    Bu kapsamda TİB yetkililerinin “binanın gömülmesi lazım” sözleriyle vahameti anlattıkları öğrenildi.

  • 11
    “Lanetli” olarak adlandırılan binaya gelecek dönemde herhangi bir devlet kurumunun talip olmayacağı kaydediliyor.
  • 12
    Milliyet gazetesinin haberine göre, Bakan Elvan'ın son açıklamalarının temelini, uzmanların TİB binasında yaptıkları incelemeler sonundaki bu saptamaları oluşturuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız