12 adımda gurme olmak

Bazılarına göre gurme; damak tadına sahip, iyiyi, kötüyü, sıradan ya da sıra dışı olanı tanıyabilen kişi, bazılarına göre "yemesini bilen" demek. Türk Dil Kurumu’nun “tatbilir” olarak tanımladığı gurme kelimesinin gerçek anlamı “Rafine yaşamdan zevk alan ve yeme içme konularıyla uzmanlık derecesinde ilgili olan kişi.” İnsan doğuştan gurme midir? Sonradan gurme olunabilir mi? Gurmelik bir meslek mi? Yoksa hobi mi ? Ya da yetenek mi? Yoksa sadece bir sıfat mı?.. Peki gurme olmak için ne yapmak lazım? İşte size adım adım gurme olmanın yol haritası

Haberler 23.02.2018 - 07:24

  • 1
    İLK ADIM TEORİK BİLGİ EDİNMEK
    İşin başında teorik bilgilere ihtiyacınız olacak. Bunun için bol bol okumak, literatüre hakim olmak gerekiyor. Önce Anadolu mutfağı ile başlayın. Anadolu’ya ait ne buluyorsanız okuyun. Tuğrul Şavkay’ın, Arif Bilgin’nin ve Özge Samancı’nın kitapları baş ucunuzda olsun. Dünya mutfaklarına ait kitapları da mutlaka okuyun. Ünlü gazeteci Anthony Bourdain’in kitapları dünya mutfağını öğrenmek için güzel bir başlangıç sayılabilir.
  • 2

     TEORİYİ PRATİĞE ÇEVİRİN : İLK HEDEF ANADOLU

    Teori tamamsa sıra pratikte. Tamam dediysek 3-5 kitapla olacak iş değil, yıllarca bu okuduklarınızı özümsemeniz şart. Gelelim işin pratik tarafına. Önce Anadolu’yu gezmekle başlayın. Gaziantep, Tokat, Kastamonu, Konya, Hatay, Mardin, Malatya, Isparta ve İzmir ilk ziyaret edilmesi gereken şehirler. Gittiğiniz yerde esnaf lokantalarından lüks işletmelere ; geleneksel yemekler yapan mekanları test edin. Yapabiliyorsanız geleneksel yemek yapan yöre insanlarının evlerini de ziyaret edin.

  • 3

    TEORİYİ PRATİĞE ÇEVİRİN: İKİNCİ HEDEF DÜNYA MUTFAKLARI

    Bütçenize göre yurt dışında İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Hindistan, Tayland ve Peru mutfaklarıbu sıralar çok popüler. Tabii kuzeyin soğuk ülkelerinin mutfaklarını da tanımanız gerektiğini unutmayın. Mesela Danimarka ve İzlanda mutfağının şöhreti her geçen gün artıyor. Bu ülkeleri ziyaret edip mutfaklarının inceliklerini öğrenin. Buralara gidebilecek vaktiniz ya da bütçeniz yoksa İstanbul’da dünya mutfı yapan başarılı lokantaları ziyaret edin. Yemeklerini deneyin.

  • 4

    ŞARABI DA ÖĞRENİN

    Şarap konusunu da unutmamak lazım; bir yerlerinden başlayın. İşe şarap konusunda yazılmış iyi bir kitap okuyarak başlayabilirsiniz. Tüm ayrıntılarıyla şarap üretimini öğrenecek, şarap uzmanları gibi konuşacak, şarap etiketlerini anlayıp çözümleyebileceksiniz. Hatta damak zevkinizi geliştireceksiniz. Şarap konusunda eğitim veren çok firma var. Bu eğitimler de faydalı olabilir.

  • 5

    FIRSATLARI GOLE ÇEVİRİN

    Yurt dışı seyahatlerinizi aynı zamanda bir “mutfak öğrenme deneyimi”ne dönüştürün. Hangi ülkeye gidecekseniz, o ülkenin iyi restoran örneklerini önceden araştırın gerekiyorsa rezervasyon yaptırıp ziyaret edin.

  • 6

    ELEŞTİRMENLERİN YORUMLARINI ETKİLENMEDEN OKUYUN

    Yurt dışındaki restoranlar arasında seçim yapmak için Michelin ya da benzeri kitapların önerilerinden yararlanın. Yabancı dil biliyorsanız, New York Times, BBC ve Daily News, Fransız gazeteleri takip edilebilecek diğer kaynaklar. Ayrıca yabancı yemek kanalı da ufkunuzu açmak için birebir. Bloggerları takip ederken seçici olun. İyi ve objektif olanları bulun. Zira şu günlerde bilen de bilmeyen de bu konularda görüş bildirmeye çok meraklı. 

  • 7

    TAVAYI TENCEREYİ TUTMAKTAN ÇEKİNMEYİN

    İyi bir gurme olmayı istiyorsanız, yavaş yavaş mutfağa da girmelisiniz. Eğer pişirme konusunun size keyif verdiğini görürseniz bu süreç inanılmaz hızlı işleyebilir. Baktınız keyfiniz yerinde, o zaman farklı mutfakların yemeklerinin pişirme tekniklerinin öğretildiği kurslara katılın.

  • 8

     MALZEMELERİ TANIYIN

    Gurme olmak, iyi yemek yapmak ya da şarabı tanımak fark etmez. Tüm bunların ilk şartı malzemeleri tanımak. Hangi mevsimde hangi balığın tüketileceği, süt kuzusunun, oğlağın en lezzetli zamanları, kırma zeytinin özellikleri, hangi kebabın hangi etlerden yapılacağını bilmek çok önemli.

  • 9
    MESLEĞİN ERBAPLARINA KULAK VERİN
    Bir restoran, büfe ya da pastane... Yediğinizi beğendiyseniz, mümkünse yapan ustayla konuşun. İşin inceliklerini, detayları öğrenin. Çok işinize yarayacak.
  • 10

    CESUR VE MERAKLI OLUN
    Bir gurme mutlaka cesur ve yeniliklere açık olmalı. Her gün havyar, istiridye yiyerek gurme olunmaz. Farklı mutfakları deneyimlemeli, “iğrenmeyi” ve “Bunları zaten sevmem!” cümlesini unutmalısınız.

  • 11

    ALÇAK GÖNÜLLÜ OLUN

    Eğer grup halinde bir yere gittiyseniz dikkatli olun. Sorulmadıkça yedikleriniz hakkında düşüncelerinizi öyle ulu orta açıktlamayın. Herkesi dinleyin. Onlar sizin arkadaşınız. Üstelik siz bu yola onlara hava atmak için değil, yaşam kalitenizi yükseltmek için çıktınız. Olgunlaşıncaya kadar görüşlerinizi kendinize saklayın. Yoksa çok antipatik olacaksınız.

  • 12

    SABIRLI OLUN

    Geldik en zor adıma... Hayatın şu en temel etkinliğini haz haline getirebilmek isterseniz eğer, tüm bu adımları parça parça da olsa hayata geçirmeye çalışın. Yok, eğer bu işleri “alt tarafı bir tas çorba” diye görüyorsanız, o zaman gurmeliği kafaya takmayın, karnınızı doyurmaya bakın.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız