2012'de aramızdan ayrılanlar

2012 senesinde dünyada ve ülkemizde aramızdan ayrılan isimler.

Haberler 05.12.2012 - 11:11

  • 1

    Neil Armstrong - Astronot

    Ay'a ilk ayak basan insan olan Amerikalı astronot Neil Armstrong 1969'da Apollo 11 ile Ay'a gitmiş ve aya ayak basan ilk insan ünvanına sahip olmuştu.
  • 2

    Whitney Houston - Şarkıcı

    Whitney Houston, başrollerini Kevin Costner'la paylaştığı "The Bodyguard" filmiyle adını duyurdu. Houston, filmin unutulmaz şarkısı "I will always love you" ile 90'lı yıllara damgasını vurdu.
  • 3

    Gore Vidal - Yazar

    ABD'nin ünlü yazar ve siyasi yorumcularından Gore Vidal 86 yaşında öldü. Aralarında Myra ve Burr da dahil 25 roman yazmış olan Vidal, 200'den fazla deneme ile çok sayıda tiyatro oyununa da imzasını atmıştı.
  • 4

    Joe Paterno - Penn State Nittany Lions antrenörü

    Paterno liderliğindeki Penn State takımı, ABD’deki en popüler spor liglerinden biri olan üniversite futbolu ligine (College Football League) uzun yıllar damga vurmuştu.
  • 5

    Larry Hagman - Oyuncu

    Oyunculuk kariyerine 1960'larda başlayan ve 'I Dream of Jeannie' dizisinde canlandırdığı astronot Tony Nelson karakteri ile ön plana çıkan Hagman, Dallas dizisindeki, J.R. Ewing karakteri ile dünya çapında ün kazanmıştı.
  • 6

    Nora Ephron - Yazar, yönetmen

    Senaryo yazarı anne-babanın kızı olarak dünyaya gelen, 20'li ve 30'lu yaşlarında gazetecilik mesleğinin zirvesine çıkan Nora Ephron, daha sonra çok satan bir yazar ve başarılı bir yönetmen oldu.
  • 7

    Davy Jones - The Monkees'in solisti

    Davy Jones, 1966'da kurulan ve "Daydream Believer", "I'm a Believer" gibi hit şarkılarıyla ünlenen Amerikalı grup the Monkees'in solistiydi.
  • 8

    Dick Clark - Radyocu ve sunucu

    Dick Clark uzun yıllar sürdürdüğü American Bandstand adlı müzik programıyla ABD çapında beğeni kazanan ve New York’taki Times Meydanı’nda düzenlenen yeni yıl eğlencelerinin unutulmaz sunucusuydu.
  • 9

    Donna Summer - Şarkıcı

    'Love to love you baby', 'Last Dance', 'Hot Stuff' ya da 'On the Radio' gibi hit şarkılarıyla 5 Grammy ödülü alan Donna Summer 'diskonun kraliçesi' olarak adlandırılıyordu.
  • 10

    Vidal Sassoon - Kuaför

    Sassoon 14 yaşında adım attığı mesleğinde 1960’lardan beri ünlülerin saç modellerini tasarlayarak mesleğinde vazgeçilmez bir isim haline gelmişti.
  • 11

    Helen Gurley Brown - Cosmopolitan Dergisi'nin genel yayın yönetmeni

    Helen Gurley Brown Cosmopolitan dergisinin kurucularından ve slogan haline gelen 'İyi kızlar cennete, kötü kızlar her yere…' sözünün sahibiydi.
  • 12

    Sally Ride - Astronot

    Sally Ride ABD'nin ilk kadın astronotuydu.
  • 13

    Andy Griffith - Oyuncu

    1960’ların fenomen programı Andy Griffith Show’da Sheriff Andy Taylor rolünü oynayarak gönüllere taht kurmuştu.
  • 14

    Phyllis Diller - Komedyen

    Komedyen Diller, ilk gösterisini 1955 yılında San Francisco'da yaparak erkek egemen komedi dünyasına yeni bir soluk getirmişti. Veli toplantısında yaptığı esprili yorumlar eşinin dikkatini çekmiş ve onu bu alana yönelmesini eşi teşvik etmişti.
  • 15

    Adam Yauch - Beastie Boys üyesi

    Brooklyn'de doğan ve büyüyen, sahnede "MCA" adıyla tanınan Yauch, 1979'da Beastie Boys'u "Mike D" lakaplı Mike Diamond ve "Ad-Rock" lakaplı Adam Horowitz ile kurmuştu.
  • 16

    Tony Scott - Yönetmen

    ''Top Gun'' ve ''Days of Thunder'' (Yıldırım Günleri), ''Spy Game'' filmlerinin yönetmeni Tony Scott 68 yaşında, 19 Ağustos'ta California'da San Pedro bölgesinde bir köprüden atlayarak yaşamına son verdi.
  • 17

    Tony Scott - Yönetmen

    ‘Alien’ (Yaratık) filminin yönetmeni Ridley Scott’un kardeşi Tony Scott, bir dizi aksiyon filmiyle 1980’lerde üne kavuşmuştu. ‘Crimson Tide’ (Denizde İsyan), ‘Days of Thunder’ (Yıldırım Günleri), ‘Beverly Hills Cop 2’, ‘Enemy of the State’ ve ‘Spy Game’, Tony Scott’un imzasını taşıyan filmler arasında bulunuyor.
  • 18

    Ernest Borgnine - Oyuncu

    Borgnine aktörlüğe başlamadan önce on yıl Amerikan Donanması'nda görev yapmıştı. Sanatçı 1955 yılında Marty filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazanmıştı. "Hollywood'un karizmatik yardımcı oyuncusu" olarak ün yapan Borgnine yaklaşık 140 filmde rol almıştı.
  • 19

    Russell Means - Kızılderili aktivist

    Russell Means, Amerikan Yerli Hareketi'nin Güney Dakota'da Wounded Knee kasabasının 71 gün süren silahlı işgalinin liderliğini yapmış, işgal sırasında federal görevlilerle silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Aktörlük kariyerine ''Son Mohikan'' filmiyle 1992 yılında başlayan, ''Katil Doğanlar''da rol alan Russell Means, animasyon filmi ''Pokahantas''da Şef Powhatan'ı seslendirmişti.
  • 20

    Robin Gibb - Bee Gees grubunun solisti

    Ağabeyleri Barry ile Bee Gees müzik grubunu kuran Gibb kardeşler, özellikle yetmişli yıllarda "Stayin' Alive", "How Deep is Your Love" ve "Massachusetts" gibi besteleriyle tüm zamanların en çok satanlar listelerinde yerlerini almıştı.
  • 21

    Don Cornelius - Soul Train adlı şovun yaratıcısı

    Cornelius, 1970 yılında "Soul Train" programını başlatmak için cebinden 400 dolar harcamıştı. "Soul Train", pop dünyasındaki en çok satan plaklar listesine benzer bir şekilde, siyah müziğin duyurulması hedefliyordu. "Soul Train", Amerika'daki yurttaşlık hakları hareketiyle başlayan kültürel ve siyasi ayaklanma döneminde öne çıktı. Program, ırka dayalı engelleri ortadan kaldıran, siyah sanatçıların müziklerini ulusal kültürün bir parçası haline getiren, soul ve funk akımlarını Amerikan halkına tanıtan bir yayındı.
  • 22

    Hector Macho Camacho - Eski ağırsiklet boks şampiyonu

    3 dünya şampiyonluğu bulunan Camacho 'Maço' lakabıyla tanınıyordu.
  • 23

    Levon Helm - The Band grubunun davulcusu

    Levon Helm 1960'ların sonunda zirveye çıkan The Band grubunun kilit üyelerindendi. "The Weight" ve "The Night They Drove Old Dixie Down" gibi klasikleriyle tanınan grubun 1968 yılında çıkardığı ilk albümü "Music From the Big Pink", rock tarihinin en önemli albümleri arasında yer alıyor. The Band grubu, 1976 yılında ünlü "Last Waltz" konseriyle canlı performanslarına veda etmişti.
  • 24

    Sherman Hemsley - Dizi oyuncusu

    Philadelphia doğumlu Sherman Hemsley, televizyonun en başarılı komedi dizilerinden "The Jeffersons"dan önce CBS'in "All in the Family" dizisinde Harlemli sert bir iş adamını canlandırmıştı. Hemsley, 1975 ile 1985 yılları arasında 11 sezon oynayan ''The Jeffersons'' dizisindeki performansıyla Emmy ve Altın Küre'ye aday gösterilmişti.
  • 25

    Michael Clarke Duncan - Oyuncu

    Michael Clarke Duncan 1999 yapımı 'The Green Mile' (Yeşil Yol) filminde unutulmaz dev adam John Coffey’i canlandırmıştı. Duncan, 'Armageddon', 'Sin City' (Günah Şehri), 'Daredevil', 'Planet of Apes' (Maymunlar Gezegeni), Green Lantern gibi birçok filmde oynamıştı.
  • 26

    Ray Bradbury - Bilim kurgu yazarı

    'Something Wicked This Way Comes', 'Fahrenheit 451', 'The Martian Chronicles' gibi romanları ile tanınan Bradbury, 20’den fazla tiyatro oyunu, senaryo kaleme aldı ve 400’ün üzerinde öyküye imza atmıştı. İlk kitabını 20 yaşında yayımlatan Bradbury, edebiyat tarihine damgasını vuran eserlere imza attı. Özellikle distopik ve belirsiz bir geleceği anlattığı başyapıtı 'Fahrenheit 451' ile bilimkurgunun 'gerçek'liğine dair en önemli örneklerden birini vererek ölümsüzleşti.
  • 27

    George McGovern - Eski ABD Başkan adayı

    İkinci Dünya Savaşı'nda gösterdiği üstün yararlılıklarla pek çok nişan kazanmış eski bir bombardıman uçağı pilotu olan McGovern, 1972 yılında Nixon karşısında, ABD başkanlık seçimi tarihinde görülen en ağır yenilgiye uğrayarak seçimi kaybetmişti.
  • 28

    Azer Bülbül- Şarkıcı

    Subutay Kesgin ya da sahne adıyla Azer Bülbül 1969'da, Kars'ta doğdu. Arabesk ve fantezi müzik sanatçısı olan Bülbül, Antalya'da kaldığı otel odasında kalp krizi sonucu 43 yaşında vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Hadımköy Gülbahçe Mezarlığı 'nda toprağa verildi.
  • 29

    Keriman Halis Ece Tamer - Dünya Güzellik Kraliçesi

    İstanbul'da 1913 yılında doğan Keriman Halis, 3 Temmuz 1932'de Türkiye'de yapılan güzellik yarışmasında ''Türkiye Güzeli'', 31 Temmuz 1932'de yapılan ve 28 ülkenin katıldığı yarışmada da ''Dünya Güzellik Kraliçesi'' seçilmişti.
    Keriman Halis'e, 1934'te çıkan Soyadı Kanunu ve yarışmadaki başarısından sonra bizzat Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen ''Ece'' soyadı resmi olarak verilmişti.
  • 30

    Baykal Kent - Oyuncu

    1943'te İstanbul'da doğan sanat hayatına tiyatro oyunculuğuyla başlayan Kent, 1963 yılından itibaren sinema filmlerinde figüran olarak görev aldı. Daha çok komedi ağırlıklı filmlerin komik tiplemesi olarak rol alan Baykal Kent, 25 yıl boyunca Ferhan Şensoy'un Orta Oyuncular kadrosunda sahneye çıktı.
    1987 yılından sonra faal sinema çalışmalarını azaltan Baykal Kent, özel kanalların açılmasıyla birlikte televizyon şovları ve komedi dizilerinde çalışmaya başladı.
    Kemal Sunal ile birlikte oynadığı yapımlar dahil birçok komedi filminde rol alan Baykal Kent, 90'larla birlikte TV'ye ağırlık verdi ve İnce İnce Yasemince, Çiçek Taksi, Tatlı Kaçıklar, Ayrılsak da Beraberiz gibi dizilerde rol aldı.
  • 31

    Ekrem Bora- Oyuncu

    1953 yılında Yıldız Dergisi'nin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci olan Bora, ilk filmi 'Alın Yazısı'nı 1955'te çevirdi. Daha sonra iki yıl sinemaya ara veren Bora, sayısız filmde başrol oynadı. Ünlü sinema ve dizi oyuncusu Ekrem Bora, 1966'da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'en iyi erkek oyuncu ödülü'nü almıştı.
  • 32

    Meral Okay - Senarist/Oyuncu

    Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Ankara'da doğdu. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi'nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM'nin Atatürk'ün 100. yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. İstanbul'a taşınarak Günaydın Gazetesi'nde çalışmaya başlayan Meral Okay, dergicilik, yayıncılık ve yapımcılık yaptı. Meral Okay, “İkinci Bahar”, "Beynelmilel", "Hiçbiryerde", "Yeditepe İstanbul", "Koltuk Sevdası" ve "Seni Seviyorum Rosa" gibi yapımlarda oyunculuk yaptı. Okay, özellikle "İkinci Bahar" dizisindeki "Kasap Melahat" rolüyle büyük beğeni topladı.
    Okay, "Asmalı Konak", "Bir Bulut Olsam" ve “Muhteşem Yüzyıl”ın da aralarında bulunduğu milyonlarca kişi tarafından beğeniyle izlenen çok sayıda dizinin senaristliğini de üstlendi.
  • 33

    Ayten Alpman - Şarkıcı

    Liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu'nda programa başlayan Ayten Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşviki ile caz şarkıları söylemeye başladı.
    Liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu'nda programa başlayan Ayten Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşviki ile caz şarkıları söylemeye başladı
    1959 yılında ilk plağı 'Sayonara/Passion Flower'ı taş plak olarak yayınlayan Alpman, Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başladıktan sonra ve ilk çalışması 'İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım'ı 45'lik plak olarak yayınladı.
    Alpan, Fecri Ebcioğlu ile birlikte yaptıkları 'Sensiz Olamam' ile ilk büyük çıkışını yaptı. 1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmedi, ancak 1974 yılında Kıbrıs Çıkarması ile 'Memleketim' çok sık çalınmaya başlayınca, şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürüldü ve büyük satış rakamlarına ulaştı.
  • 34

    Metin Erksan - Yönetmen

    Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenen Erksan, 1950'de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç'ın ''Binnaz'' adlı filmini senaryolaştırarak sinemaya adımını attı. Yine 1952'de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun senaryosundan çektiği ''Aşık Veysel'in Hayatı-Karanlık Dünya'', ilk filmi oldu.
    1957'de çektiği ikinci filmi ''Dokuz Dağın Efesi'' ile büyük ilgi toplayan Erksan, daha sonra ''Gecelerin Ötesi'', ''Yılanların Öcü'' ve ''Acı Hayat'' gibi filmlerle toplumsal gerçekçilik türünde ürünler verdi.
    Sinemacılar Kuşağı'nın üç önemli temsilcisinden biri olarak adını duyuran Erksan, ''Susuz Yaz'', ''Suçlular Aramızda'', ''Sevmek Zamanı'' ve ''Kuyu'' gibi filmlerle kendine özgü üslubunu geliştirdi. ''Susuz Yaz'' adlı filmi, 1964'te Uluslararası Berlin Film Festivali'nde büyük ödül olan ''Altın Ayı''yı kazanarak, Türk sinemasının yurt dışında tanınmasına öncü oldu.
  • 35

    Müşfik Kenter - Oyuncu/Dublaj sanatçısı

    1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
    1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar.
    Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Sevmek Zamanı, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm gibi unutulmaz filmlerde rol aldı. Kenter, 1966 yılında Antalya Film Festivali'nde, 'Bozuk Düzen' filmiyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı.
    Usta tiyatrocu, yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. En unutulmazlarından biri de 'Alf'teki seslendirmesiydi.
  • 36

    Berkant Akgürgen - Şarkıcı

    İlk kez 1957 yılında Ankara'da bir düğün salonunda "Üstün Poyrazoğlu Orkestrası"yle sahneye çıktı. Aynı yıl kurduğu "Jüpiter Kenteti" adlı müzik topluluğu ile gece kulüplerinde çalıştı. Berkant, daha sonra TRT Ankara Radyosu'nda program yapmaya başladı.
    Sezen Cumhur Önal, Metin Bükey ve Teoman Alpay ile de çalışan sanatçı, 1967 yılında çıkardığı "Samanyolu" adlı şarkısıyla çok kısa sürede zirveye tırmandı.
    Berkant, 1971 yılına kadar çeşitli filmlerde rol aldı. Ünlü sanatçı, beste ve şarkı sözü uyarlaması, yazarlığı yaptı.
  • 37

    Erol Günaydın - Oyuncu

    1933'te Trabzon Akçaabat'a dünyaya gelen Günaydın, tiyatroya Galatasaray Lisesi bünyesinde başladı. Günaydın, 1955'te Haldun Dormen Cep Tiyatrosu'nda ''Papaz Kaçtı'' adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına giriş yaptı.
    Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, seslendirmeleri ve canlandırdığı diğer pek çok karakter ile tiyatronun büyük ustalarından kabul edilen Günaydın'ın nehir-söyleşisi 2007 yılında 'İki Kalas Bir Heves' adında kitaplaştırılmıştı.
    Günaydın, 1967 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Güzel Bir Gün İçin' filmiyle, En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı.
    Sayısız tiyatro oyununda, filmde ve dizide rol aldı Günaydın. Kimi zaman yüzünde, görenin içini acıtan sıcak bir gülümseme oldu kimi zaman gözyaşı...
  • 38

    Ülkü Adatepe - Atatürk'ün manevi kızı

    Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu'nun kızı olan Ülkü Adatepe, 24 Ocak 1933'de Ankara'da dünyaya geldi.
    Mustafa Kemal Atatürk, 9 aylıkken Çankaya Köşkü'ne aldırdığı Ülkü Adatepe, 6 yaşına kadar Atatürk'ün yanında, Çankaya Köşkü'nde yaşamıştı.
  • 39

    Abdurrahman Karakoç - Şair/Bestekar

    Elbistan Belediyesi'nde 1958-1985 yılları arasında muhasebeci olarak çalışan ve günümüz aşık tarzı şiirinin büyük ustalarından olan Karakoç'un ilk şiirleri Elbistan'da çıkan Engizek gazetesinde yayınlandı. Aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler kaleme alan Karakoç, ironik yazılarıyla geniş kitlelere hitap etti.
    Yazdığı şiirilerden bazıları bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirilen Karakoç'un bestelenen eserlerinden ''Mihriban'', unutulmaz türküler arasında yerini aldı.
  • 40

    Yusuf Kurçenli - Yönetmen

    İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik okuyan Kurçenli, 1973 ile 1980 yılları arasında TRT'de yapımcı ve yönemen olarak çalıştı. İlk filmi "Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe"yi 1983 yılında çekti. "Baba Evi" ve "Kurşun Kalem" gibi TV dizilerini yönetti.
    Karartma Geceleri, Gramofon Avrat, Çözülmeler gibi birçok önemli filme imza atan ve festivallerde ödüller kazanan Kurçenli son olarak 2010 yılında 'Yüreğini Sor'u çekmişti.
  • 41

    Cüneyt Türel - Oyuncu/Yönetmen

    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Türel, tiyatroya Yeşil Sahne ve Gençlik Tiyatrosu'nda başladı. Türel, bu yıl 10 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için 'Elim Elinde' adlı bir gösteri hazırlıyordu.
  • 42

    Lefter Küçükandonyadis - Futbolcu

    Futbolun efsanevi ismi Lefter Küçükandonyadis 13 Ocak'ta hayata veda etti. Futbolun Ordinaryus'u olarak anılan Lefter Türk futbol tarihinin en önemli isimlerinden birisiydi.
  • 43

    Rauf Denktaş - KKTC eski cumhurbaşkanı

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu Rauf Denktaş 13 Ocak'ta hayata gözlerini yumdu.
  • 44

    Seyfi Teoman - Yönetmen

    Yeni kuşak Türk yönetmenlerin en önemli isimlerinden Seyfi Teoman geçirdiği bir motosiklet kazası ardından 21 gün hastanede yattı ancak kurtarılamadı. Teoman, 2 yıl Polonya'da sinema eğitimi görmüştü. 'Tatil Kitabı' ve 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz' isimli filmleriyle bir çok festivalden ödül kazanmıştı.
  • 45

    Orhan Boran - Spiker/Televizyoncu

    Türkiye'de ilk stand-up geleneğini başlatan ünlü mizah ustası ve televizyoncu 1928 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü üçüncü sınıftayken bıraktı. İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girerek 17 oyunda oynadı. Paris Les Mathurins Tiyatrosu’nda çalıştı. Açıldığı yıldan itibaren İstanbul Radyosu kadrosunda yer aldı. Londra’ya giderek BBC Radyosunda Türkçe yayın spikerliği yaptı. İstanbul’un birçok gazino ve gece kulüplerinde komedyen, takdimci olarak çalışmalarını sürdürdü. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Filmlerde oynadı.
  • 46

    Neşet Ertaş - Besteci/Yorumcu

    Bağlama ve türkü deyince akla ilk gelen isimlerden Neşet Ertaş, 1938'de Kırşehir'de doğdu.
    Önce keman, ardından bağlama çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı.
    Profesyonel müzik hayatına 1950'li yılların sonunda İstanbul'a gidişiyle başladı.
    İlk plağı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü işte bu yıllarda kaydetti. Çok sevilen plağın ardından yenileri geldi, konserler başladı.
    Halk ozanı bir süre sonra yeniden İç Anadolu'ya döndü ve Ankara'ya yerleşti.
    Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya'ya giden Ertaş'ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu.
    2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü.
    Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan "Bozkırın Tezenesi" lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti.
    Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi.
    UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.
  • 47

    Kamil Sönmez - Oyuncu/Müzisyen

    Karadeniz'in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu'nun Perşembe ilçesinde, 1947 yılında doğdu.
    Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun'da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü'nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu'nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu'nda da çeşitli rollerde oynadı.
    Sanatçı Kamil Sönmez ilk plağını Zülfü Livaneli'nin yapımcılığında yaptı. Sönmez, 45'lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ''Hekimoğlu''nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli'nin Çukurova'dan derlediği sözlerle bestelediği ''İnce Memed'' isimli türküyü söyledi.
    Kamil Sönmez, ilk 45'liğinin ardından, ''Yaylanın soğuk suyu'', ''Çift Jandarma'', ''Maçka'da buluşalım'' gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ''Merhaba'' isimli Long Play'e okudu.
    Sanatçı, 1980'li yıllarda da Süreyya Davulcuoğlu ile Karadeniz türküleri denince ilk akla gelen iki isimden biri oldu.
    Oyunculuk yaşamına da adım atan Kamil Sönmez, 1979 yılından itibaren ''Düşman'', ''Eşek Şakası'', ''Deli Kan'' gibi birçok filmde rol aldı. Son olarak 2009 yılında, Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği ''Güneşi Gördüm'' filminde oynadı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız