Görme engelliler için yazım kılavuzu

Görme engelliler için yazım kılavuzu

Haberler 28.04.2010 - 13:29

  • 1

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    İzmir'de görme engellilerin eğitim seviyesinin ve yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlayan proje kapsamında, Türkiye'nin ilk kabartma baskılı ve Türkçe konuşan yazım kılavuzu hazırlandı.
  • 2

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği 2. Başkan Yardımcısı Önder Kütahyalı, görme engelliler arasında yazım yanlışlarının sıkça görülmesinden hareket ettiklerini, Türkçeyi doğru kullanan nesiller yetişmesini amaçladıklarını söyledi.
  • 3

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    Görme engelli çocuklar için çeşitli aylık dergiler çıkardıklarını kaydeden Kütahyalı, çocukların bu dergilerde yayımlanması için yazı gönderdiğini, bu yazılarda çok fazla yazım yanlışıyla karşılaştıklarını bildirdi.
  • 4

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    Kütahyalı, Türkiye'de kabartma baskılı çok fazla kitap bulunmadığı için görme engellilerin okuma, kendilerini ifade etme gibi konularda zaman zaman eksik kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Çocuklar arasındaki bu yaygın hatalar bizi harekete geçirdi. Türkçenin doğru kullanılması, insanların görme engelli de olsa kendini ifade etmesinde, sağlıklı iletişim kurmasında çok önemli. Bu hataların küçük yaşlarda giderilmesi gerekiyor. Görme engellilerde yazım yanlışlarının yaygınlığını gördük. Görmese de Türkçeyi doğru kullanan nesillerin yetişmesini istedik. Bu bilinçle, Karşıyaka Soroptimist Kulübü ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) desteğiyle geçen yılın ağustos ayında yazım kılavuzu oluşturmak için proje başlattık. Türkiye'de ilk kez görme engelliler için yazım kılavuzu oluşturduk. 2 ciltlik kılavuzda 70 bin kelime var, noktalama işaretleri var, büyük küçük ses uyumu var. Ayrıca Türkçe konuşan bir DVD yaptık. O da işitme yoluyla bilgiler veriyor.''
  • 5

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    Kabartma baskının maliyetinin büyük olduğuna dikkati çeken Kütahyalı, projenin toplam maliyetinin yaklaşık 64 bin lira olduğunu, bunun 47 bin liralık kısmının İZKA tarafından karşılandığını söyledi.
  • 6

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    İlk etapta 20 adet kılavuz bastıklarını ifade eden Kütahyalı, basılan DVD ve kılavuzların Ege Bölgesi'nde görme engellilerin eğitim gördüğü okullar ve üniversitelere dağıtıldığını ifade etti. Kütahyalı, görme engellilerin okumasına, yazmasına uygun yazım kılavuzlarının SBS, ÖSS, KPSS, ALES gibi sınavlarda başarılı olunmasına da katkıda bulunacağını kaydetti.
  • 7

    Görme engelliler için yazım kılavuzu

    Kütahyalı, Türkiye'nin bir kurumun bünyesinde kurulmayıp sadece görme engelliler için hizmet veren ilk kütüphanesini 2004'te İzmir'de kurduklarını hatırlatarak, kitaplığın 2 bin 832 kitapla hizmetini sürdürdüğünü söyledi. Diğer illerin yanı sıra İngiltere, Hollanda, KKTC, ABD ve Almanya'ya ücretsiz hizmet verdiklerini ifade eden Kütahyalı, kitaplığın 312 gönüllüyle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız