İzmir’de okuyacaklara öğrenci rehberi

Simite gevrek, çekirdeğe çiğdem, çamaşır suyuna klorak denilen bu şehrin diğer ilginç yanları neler? Üç yıldır İzmir’de öğrencilik yapan Serdem Yonca, önerilerini ve bu şehirde yaşamanın tüyolarını verdi.

Haberler ntv.com.tr 17.07.2017 - 17:17 Son Güncelleme : 17.07.2017 - 17:46

  • 1

    YAŞANACAK YERLER (KİRA FİYATLARI)

    Eğer KYK devlet yurduna yerleşmediyseniz geriye iki seçeneğiniz kalıyor: Özel yurt ya da kiralık ev.

    Bornova

    Ege Üniversitesi’ni kazananlar için yaşanacak en ideal yer Bornova. Sebebi ise hemen hemen bütün fakültelerin Bornova yerleşkesinde bulunması. Bornova'daki özel yurt fiyatları ise genel olarak 700 liradan başlıyor. Diğer seçenek olan kiralık eve çıkacaksanız da yanınıza arkadaş bulmanızı öneririz. Zira ev kiraları da 800 liradan başlıyor ve kalite-fiyat dengesi maalesef pek iç açıcı değil. Genel olarak evler eski ve bakımsız. Bu yüzden eve çıkmadan önce mutlaka iyi bir araştırma yapmanız ve ince eleyip sık dokumanız gerekiyor.

  • 2

    Buca

    Dokuz Eylül Üniversitesi’ni tercih edenler içinse en ideal yer Buca. Modernlik bakımından sınıfta kalmasına karşın özel yurt ve kira fiyatları cep yakmıyor. Özel yurt fiyatları 600 liradan başlıyor. Ev kiraları da bir o kadar uygun. 400 liraya kadar ev bulabileceğiniz ilçede doğalgazlı, eşyalı yeni daireler bile 750 lira gibi cüzi bir rakam tutuyor.

  • 3

    Urla

    İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü tercih edenler ise maalesef asıl İzmir’den oldukça uzakta yaşamayı kabullenmek zorunda kalacaklar. Üniversite, şehir merkezinden oldukça uzakta bulunan Urla ilçesinde. Buradaki öğrenciler genel olarak yaşamak için Gülbahçe Köyü’nü tercih ediyor. Kira fiyatları ise 900 liradan başlıyor.

  • 4

    Çiğli

    İzmir’deki bir diğer üniversite ise Katip Çelebi Üniversitesi. Bu üniversite İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezinden uzak olan Çiğli’de maalesef yapılacak etkinlik sayısı da az. Buradaki kira fiyatları ise çok fazla cep yakmıyor. 500 liraya kadar inen kiralık daireler bulmak mümkün. 

  • 5

    GEZİLECEK YERLER

    Kıbrıs Şehitleri Caddesi

    İstanbul için İstiklal Caddesi ne ise İzmir için de Kıbrıs Şehitleri Caddesi o. Özellikle üniversite öğrencilerinin devamlı buluşma noktası olan cadde oldukça kalabalık ve hem yeme içme, hem giyim kuşam, hem de gece hayatı ile oldukça meşhur. İzmir’de ilk görmeniz gereken yerlerden olan bu caddeye bir kez gittiğinizde sizde alışkanlık yaratacağı garanti.

  • 6

    Kemeraltı Çarşısı

    Konak ilçesinde bulunan bu çarşı hem sıcak ve kalabalık ortamıyla hem de çok uygun fiyatlarıyla ünlü. Eğer bütçenizi zorlamadan alışveriş yapmak istiyorsanız ilk durak noktanız burası olmalı. Ayrıca alışverişinizi yaptıktan sonra deniz manzaralı mekanlarda (5 – 10 lira vererek) balık ekmek yiyebilir, kokoreç, menemen veya midyesini de deneyebilirsiniz. Daha sonra ise Kızlarağası Hanı’na geçip közde hazırlanmış Türk kahvesi içerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

  • 7

    İzmir Saat Kulesi

    Konak Meydanı’nda bulunan Saat Kulesi bugüne kadar birçok dizi ve film sahnesinde kullanıldı. İzmir’in sembolü haline gelen bu kulenin önünde mutlaka bir fotoğraf çektirmeniz gerekiyor. Burada İzmir’in meşhur kumrusunu da yiyebilirsiniz.

  • 8

    Kordon Boyu

    İzmir’in en meşhur yerlerinden Kordon Boyu, Konak’ta yer alıyor. Bir yanında İzmir’in mavi suları diğer yanında ise çimenlerde oturan insanlar ve yüzlerce kafe bulunuyor. Buraya gittiğinizde mutlaka çimlerde çiğdem çitlemeli ve içecek-midye ikilisini denemelisiniz.

  • 9

    Tarihi Asansör

    Üçyol’da bulunan bu asansöre ücretsiz binebiliyor ve muhteşem İzmir manzarasına tepeden şahit olabiliyorsunuz. Ayrıca indiğiniz yerdeki şirin kafeler uygun fiyatlarıyla sizi karşılıyor.

  • 10

    Kadifekale

    İzmir merkezde körfeze hakim bir tepede bulunan Kadifekale, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemine şahit olmuş, önemli tarihi bir mekan olarak biliniyor.  Mutlaka görmeniz gereken Kadifekale’nin girişindeki İzmir Körfezi manzaralı kahvehanede ise çay içmeyi unutmayın.

  • 11

    Bostanlı

    Hem birçok yeme içme mekanı hem alışveriş yerleri hem de sahiliyle meşhur bu ilçeyi mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca belediyenin yeni yaptığı Gün Batımı Terası'nda oturmanız şart. Sebebi ise görebileceğiniz en güzel gün batımı manzaralarından birini sunuyor olması.

  • 12

    Küçükpark

    Türkiye’nin en eski üniversitelerinden Ege Üniversitesi öğrencilerinin yaz-kış demeden zaman geçirdiği Küçükpark, Bornova ilçesinde bulunuyor. Adını mahalle ortasına konumlanan küçük bir oyun parkından alan bölge, üniversitelilerin gözdesi. Genellikle öğrencilerin yaşadığı bu semt, İzmir’de üniversite havasını koklamak isteyenler için bire bir.

  • 13

    İzmir Doğal Yaşam Parkı

    Avrupa’nın en doğal yaşam alanı olan bu park Çiğli, Sasalı’da bulunuyor. Burada yaşayan hayvanlar özgürce kafes ve tel olmadan dolaşabiliyor. Park 120 türden 1500 hayvan, üç bin kadar ağaç ve 250 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Çocuklar için hazırlanan özel bölümde parkta yaşayan hayvanların yavruları yakından görülebiliyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi içerisinde küçük atlar, cüce keçiler, tavşan, tavuk ve kaplumbağalar bulunuyor. En güzel yanı ise öğrenciler için girişin yalnızca 3 lira olması.

  • 14

    Şirince

    İzmir’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü zeytin, şeftali, incir, ceviz, elma ve en önemlisi şarabıyla meşhur. Şirince Köyü’ne ulaşım ise oldukça uygun. Selçuk’a  İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden (İZOTAŞ) 40 dakikada bir dolmuş kalkıyor. Dolmuş ücreti ise 9 lira. Selçuk Terminali’nden 20 dakika bir sefer yapan dolmuşlarla, ilçeden köye ulaşmak mümkün. Bu dolmuşun fiyatı ise 3 lira. Bu şirin köyde oldukça keyifli vakit geçirebilir bütün şarap dükkanlarında ücretsiz tadım yapabilirsiniz. Eğer satın almak isterseniz de şarap fiyatları 15 ila 20 liradan başlıyor.

  • 15

    Alaçatı

    Çeşme’de bulunan bu yer birçok ünlü ismin de yazın tercih ettiği uğrak yerlerden. Oturacağınız mekan fiyatları pahalı olsa da küçük dar sokakları, şirin evleri, çiçek kokuları size tam bir Ege deneyimi yaşatıyor. Bu yüzden mutlaka gidin, hatta birkaç fotoğraf da çekilin.

  • 16

    Efes Antik Kenti

    2015’te Unesco Dünya Mirası Listesi'ne giren Efes Antik Kenti’nin tarihi MÖ 6000 yıllarına uzanıyor. İzmir'de yaşıyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Ulaşım için ise İzmir Şehirlerarası Otogarı’ndan 9 lira ücret vererek Selçuk minibüsüne binmeniz, sonrasında ise Selçuk Otogarı’ndan 2.5 lira karşılığında Efes Antik Kenti’ne giden minübüslere binmeniz gerekli. Bu yolculuk ise toplamda 1 saat 15 dakika sürüyor. Efes Antik Kenti’ni mutlaka görmenizi ve tarihi solumanızı tavsiye ediyoruz.

  • 17

    EĞLENCE

    Alsancak 

    İzmir’de bir üniversite öğrencisi için eğlence denildiğinde akla ilk Alsancak gelir. Ege ve Dokuz Eylül’de okuyan öğrenciler tabii ki bulundukları yer olan Bornova ve Buca’da da Alsancak’taki gibi mekanlar bulabilir. Fakat eğlenceyi bir seviye yukarı çıkarmak istiyorlarsa gitmeleri gereken yer Alsancak. Burada en yaygın olanı, çimlerde oturup muhabbet etmek, çiğdem çitlemek, gitar çalanları dinlemek, bisiklet sürmek ve marketten aldığınız içecekleri içmektir. Fakat hava soğuksa veya oturup bir mekanda vakit geçirmek istiyorsanız birçok alternatifiniz var.

  • 18

    Tuzu Biberi

    Gündüzleri kahvaltı için sahil kenarındaki bütün mekanlarda oturabilirsiniz. Tavla oynayıp keyifli vakit geçirebileceğiniz bu mekanların hepsinin fiyatları birbirine yakın ve hiçbiri sizi zorlamayacak. Benim kişisel tercihim ise Tuzu Biberi adlı kafe. Fiyatları oldukça uygun ve çalışanları güler yüzlü.

  • 19

    Cafe De Fiesta

    Aynı zamanda Alsancak, fal bakan kafeleriyle de ünlü. Eğer fal baktırmak ilginizi çekiyorsa benim önerim Cafe De Fiesta. Bu kafedeki falcılar hem işlerinde iyi hem de kahve artı fal yalnızca 20 lira.

  • 20

    Biraver

    Akşamları dışarı çıkacaksanız ve içki içecekseniz bunun için de birçok alternatifiniz var. Eğer çok fazla ses olmasın, oturarak içeyim diyorsanız size önerimiz Biraver. Sahil kenarındaki bu mekan hem denize karşı manzarasıyla, hem de canlı müzik performansıyla sizi etkileyecek. Canlı müzik dediysek sadece gitarıyla slow şarkılar çalan sanatçılar geliyor. Dinlendirici bir etkisi olan bu mekanda hiçbir ses tarafından bölünmeden uzun uzadıya sohbet edebilirsiniz. Mekanın fiyatlarıysa Alsancak’ta bulunan birçok yere oranla en uygun fiyatlardan.

  • 21

    Yengeç Restaurant

    Balık yemek için de yine Alsancak’ta birçok mekan bulabilirsiniz. Fiyatlar bir öğrenci için tuzlu olsa da burs yattıktan sonra vakit geçirmek için güzel bir alternatif. Bunun için ise önerim Yengeç Restaurant. Sahil kenarında bulunan bu mekan hem nostaljik müzikleriyle sizi mest ediyor hem de keyifli bir sohbet için ideal bir ortam sağlıyor. Fiyatları bir öğrenciyi zorlasa da kesinlikle verdiğiniz paraya değiyor.

  • 22

    Borsa Pub

    Yok ben eğlenmek dans etmek istiyorum diyorsanız ise farklı bir önerimiz var. Genellikle bu tarz dans edebileceğiniz mekanlarda alkol fiyatları çok yüksek. O yüzden önceden alkolünüzü içip daha sonradan bu mekanlarda bir veya iki içecek içerek geceyi geçirebilirsiniz. Ucuza içki içebileceğiniz iki mekan önerimiz var. İlki Deep Rock. Bu mekanda 25 lira karşılığında bir bira beş shot gibi uygun menüler var. O yüzden dans edebileceğiniz bir mekana geçmeden önce ilk durağınız burası olmalı.
    Bir diğer alternatifiniz de Borsa Pub. Bu mekanda yukarda bir televizyon oluyor ve ekranda borsa kuru gibi içki fiyatları bir artıp bir azalıyor. Hem ucuza içki içip hem de bu konseptle eğleniyorsunuz.

  • 23

    Tren ve Öküz

    Ucuza içki içebileceğiniz mekanları söylediğimize göre şimdi sıra dans edebileceğiniz bir mekan önerisinde bulunmaya geldi. Bizim önerimiz Tren ve Öküz adlı mekanlar. Gazi Kadınlar Sokağı’nda bulunan bu mekanlar hem müzik anlayışıyla hem kalabalık mekanıyla size çılgınlar gibi dans edip eğlenebileceğiniz bir hizmet sunuyor. E alkol fiyatı da haliyle biraz tuzlu.

  • 24

    Ooza Venue ve Dungeon 

    Alsancak dışında iki farklı alternatifiniz daha bulunuyor. Bornova’da bulunan Ooza Venue ve Dungeon adlı mekanlar. Bu mekanlarda ise canlı müzik eşliğinde çılgınlar gibi eğleniyorsunuz. Alkollü içecek fiyatları biraz tuzlu olsa da çıkan gruplar gerçekten çok kaliteli ve verdiğiniz paraya değdiğini gösteriyor.  Ayrıca Ooze Venue’ye yılın her dönemi birçok ünlü sanatçı (Athena, Yıldız Tilbe, Duman, Gülşen, Zakkum, Gökhan Türkmen vb) gelip konser veriyor. Mekanın sitesinden bu konserleri takip edip mutlaka bir tanesine gidin, eminim çok eğleneceksiniz.

  • 25

    Lunapark

    Bunun dışında eğlenme denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri de lunapark. Eğer lunaparka gitmek isterseniz Fuar’da bir adet bulunuyor. Ama hafta içi gidecekseniz kalabalık gitmenizi öneririz. Çünkü hafta içi çok fazla kişi ziyaret etmediğinden herhangi bir aletin çalıştırılması için en az 10 kişi gerekiyor. Fiyatları ise Türkiye’nin her yerindeki lunapark fiyatları gibi.

  • 26

    İzmir taraftarlar

    Eğer futbol aşığıysanız, şehirde birçok futbol kulübü bulunuyor. Dilerseniz Göztepe, Karşıyaka, Altay, Bucaspor, Altınordu, Balçovaspor gibi takımların maçlarına gidebilir, çılgın İzmir fanatikleriyle tanışabilirsiniz. 

  • 27

    DENİZE GİDİLECEK YERLER

    Çeşme

    İzmir’de deniz denilince akla gelen ilk yer tabii ki Çeşme. Yazın tıklım tıklım olan bu yer, ünlülerin de uğrak mekanı. Bir öğrenci için merkezden ulaşım ise şu şekilde; önce metro ile son durak olan Fahrettin Altay’da ineceksiniz buradan ise direk Çeşme’ye giden otobüslere binecekseniz. Bu otobüslere biniş fiyatı ise 16 lira. Dolayısıyla ulaşım biraz pahalı gelebilir. Çeşme’ye geldiğinizde ise ister ücretsiz olarak halk plajında vakit geçirebilir isterseniz de 20 lira karşılığında şezlong kiralayabileceğiniz bir plajda vakit geçirebilirsiniz. Çeşme’nin denizi ise muazzam. Masmavi olan bu denizde suyun en dibini bile apaçık bir şekilde göreceksiniz.

  • 28

    Eski Foça

    Eski Foça hem İzmir’in diğer plaj kalabalıklarından uzak bir sessizlik öneriyor hem de ucuz mekanlarıyla sizi kendine çekiyor. Buraya ulaşım ise oldukça ucuz. İzbana binip Hatundere durağında indikten sonra 755 numaralı otobüslerle buraya gelebilirsiniz. Bu ulaşıma ise öğrenci Kent Kart'ınızın standart bastığı fiyatı ödeyeceksiniz.

  • 29

    Urla

    Burası ise film ve dizilerde gördüğünüz “şirin bir Ege kasabası” tanımının can bulmuş hali. İçinizi ısıtan bu yerde mutlaka katmer yemenizi öneriyoruz zira Ege Bölgesi’nin en iyi katmerini yapıyorlar. Denizi ise bütün İzmir’de olduğu gibi masmavi ve temiz. Ulaşımı da oldukça uygun. Metroyla Fahrettin Altay’a gidip sonrasında 725 numaralı otobüslere binmeniz gerekiyor. Yine bu ulaşıma da öğrenci Kent Kart'ınızın standart bastığı fiyatı ödeyeceksiniz.

  • 30

    Seferihisar

    Türkiye’nin ilk “sakin şehri (citta slow)” unvanını taşıyan bu yer sokaklarının fotojenikliği, pazar günleri kurulan yerel pazarı, az bilinen antik kent Teos ve Doğa okuluyla meşhur. Her emeklinin hayali olan bu yer oldukça sıcak ve şirin. Denizi biraz serin ve taşlı olmasıyla biliniyor. Belediyenin yaptığı bir güzellikte buradaki plajlarda şemsiye ve şezlongların ücretsiz olması. Ulaşımı ise yine metroyla Fahrettin Altay’a gidip oradan 730 numaralı otobüsle sağlayabilirsiniz. Bu ulaşıma da öğrenci Kent kartınızın bastığı standart fiyatı ödeyeceksiniz.

  • 31

    Sinema

    İzmir’de kalan son kaliteli yerel sinema Karaca Sineması. Alsancak’ta bulunan bu sinema bir zamanlar İzmir’in en güzel salonuydu. Yeni filmler ilk buraya gelirdi. Şimdi ise o kadar rağbet görmese de  tüm güzelliğini korumaya devam ediyor. Öğrenciye ise yalnızca 13 lira. Buraya mutlaka gitmenizi öneririm. Bir kere kapanan bu sinema bir daha kapanmamalı, o yüzden fırsat buldukça bol bol gidin, destek olun. Bunun dışında tabii ki birçok AVM’de sinema salonları bulmanız mümkün.

  • 32

    Tiyatro

    Tiyatro içinse önerimiz Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu, Bornova Açıkhava Tiyatrosu ve AKM Yunus Emre Tiyatrosu. Bu üç sahnede de yılın her döneminde birçok ünlü oyuncunun sergilediği oyunları izlemeniz mümkün. Ayrıca bütün bu mekanlarda konforlu bir biçimde tiyatro gösterilerini izleyebilirsiniz. Fiyatlar ise gelen oyuna göre değişiyor fakat hepsinde öğrenciler için indirimli bilet satışı yapılıyor.

  • 33

    Atatürk Müzesi

    İlk önerimiz İzmir Atatürk Müzesi. Bu müze 1. Kordon Caddesi üzerinde. İzmir’e giren Türk ordusu bu evi karargâh olarak kullanmış. 1926 yılında ise ev Atatürk’e hediye edilmiş. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde bu evi kullanmış. Atatürk'ün İzmir'e gelişinin 19. yılına rastlayan 11 Eylül 1941 tarihinde ise müze törenle halka açılmış. Bu müzeye giriş ücretsiz. O yüzden mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • 34

    Meryemana Evi

    İkinci önerimiz Meryemana Evi. Müze, Selçuk’ta bulunan Bülbül Dağı’nın üzerinde bulunuyor. İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra, St. John’ın Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği biliniyor. 1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emerich’in rüyası üzerine, Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlar. Bu olay Hıristiyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve din alemine ışık tutmuş. Haç planlı ve kıbbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiş. Müslümanlarca da kutsal sayılan evde, Papa VI. Paul’un 1967’deki ziyaretinden sonra, her yıl ağustos ayının 15. gününde ayinler düzenlenmekte ve bu ayinler büyük ilgi görmekte. Yabancılar için 25 lira olan giriş ücreti Türkler içinse yalnızca 10 lira.

  • 35

    İzmir Müze Gemileri

    Bir sonraki önerimiz ise İzmir Müze Gemileri. Balçova’da bulunan bu müzede birçok tarihi gemiyi inceleme fırsatı bulacaksınız. Yetişkinler için 7.5 lira olan giriş ücreti öğrenciler içinse bedava.

  • 36

     Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

    Bir diğer tavsiyemiz Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi’ni görmeniz. Bu müzede 1887 ile 1952 yılları arası Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslavak yapımı 30 tane buharlı lokomotif sergileniyor. Bunların arasında dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotif de yer alıyor. Giriş ücreti ise 5 lira.

  • 37

    Ümran Boradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

    Son tavsiyemiz ise Ümran Boradan Oyun ve Oyuncak Müzesi olacak. Konak’ta bulunan bu müzede 1800’lü yıllardan kalma oyuncaklar, Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncakların bulunduğu özel bir koleksiyon yer alıyor. Bu koleksiyonda "ilk gerçek saçlı bebek”, Mickey Mouse’un ilham kaynağı olan “Micky fare”, sinemanın atası olan “Laterna Magica”  ve bunlar gibi daha birçok ilklerden olan bebek evleri, arabalar, peluş oyuncaklar, masal kahramanları gibi oyuncaklar bulunuyor. Yetişkinlere 4 lira olan giriş ücreti öğrencilere ise yalnızca iki lira.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız