Kayıp Şehrin izinden

El Dorado. Atlantis. Kayıp Şehir Z... Mitolojik yerleşimlere dair sayısız efsane çoğunlukla geri eli boş dönülen keşif gezilerine yol açtı. Ancak bazen bir mitin peşinden gitmek de gerçek bir keşfe yol açabilir. Üstelik bugün bile.

Haberler 05.10.2015 - 15:12 Son Güncelleme : 05.10.2015 - 15:13

  • 1
    El Dorado. Atlantis. Kayıp Şehir Z... Mitolojik yerleşimlere dair sayısız efsane çoğunlukla geri eli boş dönülen keşif gezilerine yol açtı. Ancak bazen bir mitin peşinden gitmek de gerçek bir keşfe yol açabilir. Üstelik bugün bile.  

    İngiliz Hava Özel Harekat Servisi’nin (SAS) eski subayı Andrew Wood, Honduras’ın La Mosquitia bölgesinde LIDAR teknolojisiyle havadan belirlenen Kolomb öncesi kentin kalıntılarına ulaşmak için palayla yol açıyor.
  • 2
    Honduras ve Nikaragua sınırları içinde 50 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan Mosquitia, Orta Amerika’daki en büyük yağmur ormanı alanlarından ve yeryüzünün bilim insanları tarafından henüz keşfedilmemiş en son yerlerinden bazılarını içeriyor. Etnobotanikçi Mark Plotkin, “Buranın önemini abartmak diye bir şey söz konusu olamaz,” diyor.
  • 3
    Hakkında fazla bir şey bilinmeyen Honduras’taki Kolomb öncesi bir kültüre ait yontu taş kap kazılarak çıkarılmayı bekliyor.
  • 4
    Arkeologlar kalıntılarda, olasılıkla sunu olarak bırakılmış taş eserler ortaya çıkardı. Buluntular arasında akbaba ve yılan desenli çömlekler de vardı.
  • 5
    Buluntular arasında, yumruk büyüklüğünde yarı jaguar yarı insan bir yüz yontusu da var. Alanda yapılan kazılar, hakkında çok az şey bilinen ve adı dahi olmayan bir antik kültüre dair ipuçları ortaya çıkarabilir.
  • 6
    Ormanın yarattığı kirlenmeden dikkatlice temizlenen ön plandaki taşın, meydanı çevreleyen ve alanda keşfedilen ilk mimari ögeler olan 50 düz taştan biri olduğu ortaya çıktı. Bu taşların işleviyse henüz bilinmiyor.
  • 7
    Arkeolog Oscar Neil Cruz Mosquitia’daki kalıntılara girdikten hemen sonra bir taşın üzerinde ormanın yarattığı kirlenmeyi dikkatle fırçalayarak temizliyor.
  • 8
    Keşfedilen buluntular arasında metate adı verilen yontu taş koltuklar da var. Honduras Devlet Başkanı Orlando Hernández alanı yağmacılardan korumak için askeri birlik yollanmasını sağladı. 

    Devamını National Geographic Türkiye'nin Ekim sayısında veya iPad/iPhone/Android edisyonlarında okuyabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız