MTA'nın ''Jurassic Parkı''

MTA'nın ''Jurassic Parkı''

Haberler 19.04.2010 - 13:15

  • 1

    MTA'nın ''Jurassic Parkı''

    Dünyanın önemli müzeleri arasında gösterilen ve yaklaşık 5 yıldır kapalı bulunan MTA bünyesindeki, ''Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi'', Eylül 2010 tarihi itibariyle ziyaretçilere açılacak.
  • 2

    Binaya çürük raporu

    Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, 2004 yılında yeni binasına taşınan ve kısa bir süre sonra da inşaat hataları ve ''çürük raporu'' nedeniyle can güvenliği kalmadığı belirlenerek Temmuz 2005 tarihinde genel ziyarete kapatılan müzenin tamamen yenilendiğini söyledi. Müzenin yeni ve modern bir binaya kavuşturulması amacıyla 1998 yılında ihaleye çıkıldığını anlatan Üzer, 31 Ekim 2001 tarihinde geçici kabulü, 24 Aralık 2002 tarihinde de kesin kabulü yapılan binanın, kesin kabulünden 15-16 ay sonra yüklenici firma kusurlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı, çatı sisteminden ve teraslardan iç mekanlara akıntılar, duvar çatlakları, zemin kat beton çatlakları, temel sisteminde çökmeler, drenaj sorunları ve bunlara bağlı tesisatta meydana gelen hasarlar tespit etmeleriyle problemlerin başladığını kaydetti.
  • 3

    Mahkeme süreci uzadı, deliller karartıldı

    Konuyu mahkemeye taşıdıklarını ve Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinin tespiti doğrultusunda oluşturulan bilirkişilerin 02.05.2005 tarihli raporu ve bu rapora istinaden yazılan binada can güvenliğinin bulunmadığına ilişkin 13 Temmuz 2005 tarihli bildirimi nedeniyle ziyarete kapatıldığını belirten Üzer, hem binanın kesin kabulünü yapan dönemin bürokratları, hem inşaat ihalesini kazanan firma temsilcileri, hem de tazminatla ilgili davaların açıldığını hatırlattı. Açılan tazminat davasının MTA tarafından kazanıldığını ve kurumun 400 bin lira tazminat kazandığını belirten Üzer, bu paranın enflasyon güncellemesiyle birlikte yaklaşık 1 milyon lirayı bulacağını söyledi. Müzenin yıllardır kapalı tutulması nedeniyle birçok eleştiri aldıklarını kaydeden MTA Genel Müdürü, ''Dünyanın sayılı müzelerinden biri ama keyfini çıkartamadık. Özellikle kapalı tutmadık, kanuni prosedürü uyguladık, mahkeme sürecinin uzaması ve delillerin karartılmaması nedeniyle bu gecikmeler yaşandı'' dedi.
  • 4

    Müze büyüyecek, engelliler de gezebilecek

    Yenilenme çalışmaları kapsamında yaklaşık 2,5 milyon lira harcama yapıldığını anlatan Üzer, bina onarımını yapan şirketin 1 Ağustos 2010 tarihinde MTA'ya teslim edeceğini, ardından 1 ay boyunca sergi malzemelerinin yerleştirileceğini ve Eylül 2010 tarihi itibariyle de müzenin genel ziyarete açılacağını söyledi. Üzer, yenileme çalışmaları kapsamında görme ve yürüme engelliler için de özel bölümler oluşturulduğunu belirtirken, ''Daha önce sergilenen malzemelerin hiçbiri kaldırılmayacak, bunlara ilave malzemeler de sergilenecek. Yani müzeyi daha büyüteceğiz. Müzemiz 10 bin 800 metrekarelik kapalı sergi alanı ile Ortadoğu'nun en büyük müzesi olacak'' dedi.
  • 5

    Demiri ve çimentosu eksikmiş

    Halen devam eden inşaat çalışmalarıyla ilgili bilgi veren yetkililer ise yenileme inşaatı öncesinde binanın bodrum katı boşaltılınca, meydana çıkan orta kolonlarda, zemin kattan birinci kata devam eden kolon içerisinde demir donatının devam etmediği, yani teçhizatta süreklilik bulunmadığını gördüklerini söylediler. Yetkililer, toprağı boşaltılmış bodrum katta meydana çıkan kolonların birbirlerine bağ kirişi ile bağlanmamış olmasının taşıyıcı sistemde tehlike oluşturduğu, yapılması gereken kolanların yapılmadığını, enine demir donatılarının açıkta bırakılması nedeniyle korozyona uğradığını, teraslarda yetersiz ve yanlış tip su yalıtım malzemesi kullanıldığını, suyun akmasından dolayı bina duvarlarının zarar gördüğünü, bina temeli ıslak kaldığı için bina zeminin yumuşadığını ve oturmaya başladığını, binada düşük kaliteli beton kullanıldığının görüldüğünü de kaydettiler. Yetkililer 105 tane kolonun müzeyi taşıdığını belirtirken, bunların 60 tanesinde güçlendirme çalışması yapıldığını, binanın etrafındaki suların gitmesi için drenaj çalışmaları, 3 bin 500 metrekarelik çatının yenilenmesi, binanın kabul kısmının değiştirilmesi çalışmalarının da yapıldığını belirttiler. Güçlendirme çalışmaları için 170 bin ton demir ilave edildiğini belirten yetkililer, bin metreküpten fazla da C30 beton kullanıldığını ifade ettiler.
  • 6

    Dünyanın en önemli tabiat tarihi müzelerinden biri

    Türkiye'nin tek, dünyanın ise önemli tabiat tarihi müzelerinden biri olarak gösterilen müzede kapanmadan önce 5 bine yakın materyal sergileniyordu. Müzede, depolardakilerle birlikte ise 120 bine yakın materyal bulunuyor. İnşaat çalışmaları sırasında materyaller tek tek mühürlendi, büyük materyaller yerinde korunurken, mühürler ancak 3 kişinin tutanağı ile açılıyor. Müze görevlileri inşaat çalışmalarının bizzat başında bulunurken, güvenlik görevlileri de 24 saat nöbet tutuyor. Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi 1935 yılında Atatürk'ün emri ile kuruldu. 7 Şubat 1968 tarihinde MTA bünyesinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açıldı. Kapanmadan önce yılda 300 bin kişinin ziyarette ettiği müzede, yer bilimlerinin tüm evrelerine ait her türde materyal bulunuyor. MTA'nın jeolojik, mineralojik, paleontolojik, araştırma ve çalışmaların yanı sıra, fakültelerin yer bilimleri ile ilgili bölümlerinin yapmış/yapmakta olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar sonucu toplanan materyallerde de teşhirde sergileniyor. Müzede, ay taşı, yıldırım taşı, göktaşı, omurgasız ve omurgalılara, memelilere ve primatlardan modern insana geçiş sürecine ait örnek ile, 140 milyon yıl önce etobur dinozor Allosaurusa, 15 milyon yılı aşkın yaşlı mastodont fosuli, Kahramanmaraş'ta bulunan ve Milattan Önce 1500 yıllarında tarihlenen fil iskeleti, Adana-Yumurtalık sahilinde karaya vuran güncel uzun balina iskeleti de bulunuyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız