Türkiye yabancı filmlere ve dizilere ilham verecek

Film platoları için her coğrafyasında ayrı alternatifler sunan Türkiye, Filming in Turkey portalı ile yabancı film ve dizi yapımcılarını davet ediyor. İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yabancı yönetmen ve yapımcılar için rehber özelliği taşıyan portalda tanıtılan tarihi yerlerden gezilecek yerlere hatta geleneksel mutfağa farklı örnekler... 

Haberler 10.12.2019 - 11:25

  • 1
    Kuzey’den Güney’e, Batı’dan Doğu’ya kendine özgü coğrafyası, tarihi ve kültürel dokusuyla yıllardır dünya film endüstrisinin odağında olan Türkiye, yabancı film ve diziler için yol gösterici olacak yeni sistemini hayata geçirdi.

  • 2
    Filming in Turkey adıyla oluşturulan web portalı, yabancı film yönetmen ve yapımcıları için rehber özelliği taşıyor. Site üzerinde ‘ilham veren’ Türkiye’nin, film platolarına hazır hale getirilebilecek pek çok şehri tanıtılıyor. Yanı sıra yapımcılara tanınabilecek destekler, vergi indirimleri gibi katkıların bilgisi de yine portal üzerinde açıklanıyor.
  • 3

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Bu sayede çekim mekanlarından oyuncu ajanslarına, çekim izinlerinden vize başvurularına kadar tüm bilgilere tek elden ulaşılabiliyor. Portal, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle hayat buldu. İşte portalda yapılan tanıtımlardan bazıları
  • 4

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Göbeklitepe 

    Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve  “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.

  • 5

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Bir doğa harikası Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

    Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılında; Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde  Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

  • 6

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Ani Arkeolojik Alanı

    Kars ili, Merkez İlçesi sınırları içinde, Türkiye ve Ermenistan sınırında yer alan Dünya Miras Listesine alınan Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağından 16. yüzyıla kadar yerleşimin sürekli olduğu, Orta Çağ’ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok kültürlü bir İpek Yolu yerleşimidir.

  • 7

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Efes

    Dünya Miras Listesine alınan Efes Dünya Miras alanıÇukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır.

  • 8

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Pamukkale - Hierapolis

    Ege’nin Antik kentlerinden biri olan kutsal Frigya Hierapolisi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1988 yılında girmiştir.

  • 9

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Geleneğin özgün örneği Safranbolu Şehri

    Camileri, çarşısı, mahalleleri, sokakları, tarihi evleri ile geçmişin hikayelerini günümüze taşıyan özgün bir Anadolu kenti olan Safranbolu 1994 yılında kültürel niteliği ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Kent, Dünya Miras Listesi’nde Çukur, Kıranköy ve Bağlar olmak üzere üç bölüm halinde temsil edilmektedir.

  • 10

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

    2015 yılında Almanya Bonn’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda  “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı” nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. 

  • 11

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu

    Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak, Uludağ’ın Kuzey-Batı eteklerine kurulmuş olan Bursa ile aynı dönemde Osmanlı vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmiştir. Kültürel kategoride Dünya Miras Listesine alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras Alanı,  Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I.Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşmaktadır.

  • 12

    DÜNYA MİRASINDA TÜRKİYE

    Kıtaların Aşkı İstanbul

    Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç tarafından çevrelenen yarımadada bulunan İstanbul’un Tarihi Alanları UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında alınmıştır.

    Dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi alanları Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ile Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere dört ana bölgeyle temsil edilmektedir. Bu alanlar sahip oldukları kültür varlıklarının dönemi ve niteliği açısından farklılıklar göstererek, İstanbul’un kent tarihini gözler önüne sermektedir.
  • 13

    GEZİLECEK YERLER

    Sümela Manastırı - Trabzon

    Sümela Manastırı (Meryem Ana) Manastırı Nerededir?

    Trabzon’un Maçka İlçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür. Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Bu ismin manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar’ dan geldiği düşünülmekte ise de, Sümela kelimesi buradaki Meryem tasvirinin siyah rengine bağlanabilmektedir.

  • 14

    GEZİLECEK YERLER

    Ihlara Vadisi - Aksaray

    Tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.

    Ihlara Vadisi nerede?

    Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir.

  • 15

    GEZİLECEK YERLER

    Kızkalesi - Mersin

    Deniz Kalesi olarak da bilinen Kızkalesi, adını da verdiği mahalle sahilindeki küçük bir adacığın üzerinde kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı ortalama 600 metre kadardır. Burada bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğunu öğrenilmektedir. 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiştir. StrabonRoma Dönemi’nde korsanların kaleyi barınak olarak kullandıklarından bahsetmektedir. Kale Bizans ve Ermeniler tarafından karadaki kale kadar önemsenmiştir. Kalenin girişi kuzeydedir. Burada devşirme malzeme kullanılmıştır. Yine zaman zaman moloz taşların kullanıldığı yerler büyük bir olasılıkla Lusignanlar Dönemi'ne ait olmalıdır. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış kale suru üzerine 8 tane üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde burç oturtulmuştur. Batıdaki sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ile buradan denize açılan bir kapı bulunmaktadır.

  • 16

    GEZİLECEK YERLER

    Titus Tüneli Ve Beşikli Mağara - Hatay

    Hatay'ın Samandağ İlçesi ÇevlikÖrenyeri yakınında bulunan tünel İ.Ö. 1’nci yüzyılda yapılmıştır. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma imparatoru Vespasian şehrin etrafını dolanacak, böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapımını emretmiştir. İnşaat İ.S. 69 yılında başlamış, İ.S.81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir.

  • 17

    GEZİLECEK YERLER

    Zeugma Antik Kenti - Gaziantep

    Zeugma Antik Kenti hakkında bilgi:

    Belkıs/Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir. Roma döneminde kent altın çağını yaşamıştır. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır. Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiştir. Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Zeugma kazıları sırasında ulaşılan ve bu alanda bir “dünya rekorunu” Gaziantep’e ve Türkiye’ye kazandıran bullalar (Mühür Baskı) da Belkıs/Zeugma’yı eşsiz kılan özellikler arasındadır.

  • 18

    GEZİLECEK YERLER

    İshak Paşa Sarayı - Ağrı

    İshak Paşa Sarayı Nerededir?

    Doğubayazıt’ın 7 kilometre güneydoğusunda, Eski Beyazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş, pek çok bölümleri olan komple bir saraydır. Birinci Dünya Savaşı'na kadar Bayezid Sancağı bu saraydan yönetilmiştir.

  • 19

    GEZİLECEK YERLER

    Abant Gölü Tabiat Parkı - Bolu

    Abant Gölü Nerededir?

    Bolu'nun 34 km güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında yükseklikleri 1400 metreden 1700 metreye kadar birçok tepe bulunmaktadır. Abant Gölü yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir. Alanı 127 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1328 metre'dir. Yeraltı suları ile beslenir. Derinliği 18 metre'dir. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olması nedeniyle alanın 1196,5 hektarlık bölümü, 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır. Abant Gölü çevresi flora ve fauna bakımından çok zengindir. Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur

  • 20

    GELENEKSEL MUTFAK

    İskilip Dolması - Çorum

  • 21

    GELENEKSEL MUTFAK

    Göce Köftesi - Afyonkarahisar

  • 22

    GELENEKSEL MUTFAK

    Zeytinyağlı Enginar Yemeği - İzmir

  • 23

    GELENEKSEL MUTFAK

    Antalya Piyazı - Antalya

  • 24

    Gaziantep Lahmacunu 

  • 25

    Calla - Karaman

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız