Zirveye tutunuyor

Kaya tırmanışında 5 kez üst üste Türkiye şampiyonu olan eski milli sporcu Mümin Karabaş, yeni müsabakalara hazırlanırken elleriyle zirveye tutunmanın heyecanını yaşıyor Karabaş: "Ayın bir haftasını para kazanmak için şehirde, 3 haftasını ise ruhumu dinlendirmek için dağlarda geçiriyorum" "Kaya tırmanışı, İstanbul trafiğinde araç sürmekten daha güvenli"

Haberler 19.08.2013 - 11:09

  • 1

    Zirveye tutunuyor

    Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında da çeşitli zorluk derecelerinde kaya tırmanışlarını başarıyla gerçekleştiren eski milli sporcu Mümin Karabaş, yaşamını dağlarda kaya tırmanışıyla geçirip, elleriyle zirveye tutunmanın heyecanını yaşıyor.
  • 2

    Zirveye tutunuyor

    Parmaklarıyla kayalardaki küçük oyukları bir merdivenmiş gibi kullanarak zorlu dağları tırmanan Karabaş, yaptığı açıklamada, 2000 yılında Çukurova Üniversitesi dağcılık kulübü ile ilk tırmanışlarına başladığını ve 18 yaşındayken uzmanlardan eğitim aldığını anlattı.
  • 3

    Zirveye tutunuyor

    Dağların "özgür ruhlu çocuğu" olarak tanınan Karabaş, tırmanışa başladığı günden bugüne kadar farklı bölgelerde değişik tarzlarda tırmanışlar yapıp, yeni rotalar açarak diğer sporculara da yol gösterdiğini söyledi.
  • 4

    Zirveye tutunuyor

    Milli sporcu olarak dünya şampiyonası ve kupalarında yarışan Karabaş, üst üste 5 Türkiye şampiyonluğu ile bir Balkan üçüncülüğü kazandığını, şimdi ise rota yapıcı yarışmalarda yer aldığını belirtti.
  • 5

    Zirveye tutunuyor

    Tırmanışa gitmediği zamanlarda hayatını dağ ve tırmanış rehberliği, endüstriyel dağcılık ve outdoor işlerinde çalışarak sürdürdüğünü ifade eden Karabaş, şöyle devam etti: "Ben sadece temel basit ihtiyaçlarımı karşılamak için çalışıyorum. Şehir yaşamına fazla kendimi kaptırmıyorum. Hiçbir zaman bir şehir insanı olmadım. Hep doğayla içiçe yaşamayı sevdim. Böylece fazla bir paraya da ihtiyacım olmadı. Ayın bir haftasını para kazanmak için şehirde, 3 haftasını ise ruhumu dinlendirmek için dağlarda geçiriyorum. Burada kendimi çok daha özgür hissediyorum. Ayrıca, tırmanış için gittiğim bölgelerde, köylerde doğal beslenme şansı buluyorum. Mümkün olduğunca şehir hayatından uzak kalmaya çalışıyorum."
  • 6

    Zirveye tutunuyor

    Karabaş, kaya tırmanışının sanıldığı kadar çok pahalı bir spor olmadığını, ilk etapta arkadaşların malzemesiyle tırmanış gerçekleştirilebileceğini vurgulayarak, "Bizler de ilk başlarda arkadaşlarımızın, hocalarımızın ekipmanlarını kullanarak başladık. Sonra tırmanmanın bizi mutlu ettiğini görünce kendi ekipmanlarımızı aldık. Kaya tırmanışı için ortalama 300-350 avro harcayarak ekipman sahibi olabilirsiniz" ifadesini kullandı
  • 7

    Zirveye tutunuyor

    Kaya tırmanışının zevkli ve yüksek adrenalin barındırdığını dile getiren Karabaş, bazen kayalardaki sadece bir kredi kartı inceliğinde taşlara tutunarak ilerlemeye çalıştıklarını, bazen de bastıkları kayadaki çukurların kayıp dağılabildiğini söyledi.
  • 8

    Zirveye tutunuyor

    Karabaş, bütün yaşanan adrenaline karşı kaya tırmanışının kurallara uyulması halinde oldukça güvenli olduğunu belirtti.
  • 9

    Zirveye tutunuyor

    Tırmanış yaparkan aşağıda bekleyen bir arkadaşının ise iple kendisinin emniyetini sağladığını anlatan Karabaş, şöyle konuştu: "Bize en çok sarp yüzeylere tırmanmak tehlikeli değil mi, düşüp yaralanmaktan, ölmekten korkmuyor musun diye soruyorlar. Bence İstanbul trafiği daha tehlikeli. Burada en azından güvenlik ekipmanlarımızın en küçük olanı 2 tondan fazla taşıyor. Kullandığımız ipler, her şey çok dinamik, düştüğümüz zaman hiçbir şekilde yere düşmüyoruz, ipin üstünde asılı kalıyoruz. Bu bizi hayatta tutuyor.
  • 10

    Zirveye tutunuyor

    Bence herhangi bir tehlikesi yok. Sadece güvenlik kurallarına gerektiği gibi uymalısınız. Tabii ki her şeyin tehlikesi var. Alkollü araç kullanıyorsunuz, güvenlik sınırını aşıyorsunuz, doğal olmayan bir şey yapıyorsunuz. Kaya tırmanışında risklerin ötesinde bir şeyler yapmak isterseniz, siz iple çıkmanız gereken bir yere ipsiz çıkmaya kalkışırsanız mutlaka düşersiniz, çok ciddi kazaya sebep olur. Kaya tırmanışı İstanbul trafiğinde araç sürmekten daha güvenli."
  • 11

    Zirveye tutunuyor

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız