‘İlaçları peynir ekmek gibi tüketmeyin’

Kış mevsiminde artan soğuk algınlığında bilinçsiz ilaç tüketimine dikkat çeken uzmanlar, ‘anti gribal ilaçlar peynir-ekmek gibi tüketilmemeli’ uyarısında bulundu.

Haberler 03.01.2012 - 09:52

Bilinçsiz şekilde tüketilen anti gribal ilaçlarla soğuk algınlığının daha bulaşıcı hale geldiğini belirten Uzman Dr. Nurdan Tunçözgür soğuk alınlığının; boğaz ağrısı, kırıklık ve ürpermeyi izleyen ateş yükselmesi gibi belirtilerle seyreden ve sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın kuluçka devresinin 1 ile 3 gün arasında değiştiğini vurgulayan Tunçözgür, soğuk algınlığının neden olduğu tabloyu şöyle özetledi:

"İlk belirtileri burun akıntısı ve hapşırıktır. Başlangıçta su gibi olan burun akıntısı, bir süre sonra sarı, yeşil renkli, koyu bir kıvam alır. Özellikle çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir. Soğuk algınlığı geçiren bir bebeğin ya da çocuğun ateşi 39 dereceye kadar çıkabilir. Bazı vakalarda, soğuk algınlığı 3-10 gün devam edebilir.”

İHA’ya açıklama yapan Uzman Dr. Nurdan Tunçözgür, hastalığın tedavisi ve anti gribal ilaçların kullanılması hakkında ise şu uyarılarda bulundu: “Bilinçsiz şekilde ilaç tüketimi yapılmamalıdır. Eğer rahatsızlık durumları ve belirtileri var ise hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Peynir-ekmek gibi anti gribal ilaçlar tüketilmemelidir. Modern tıp biliminde, antihistamin türü ilaçlar, üst solunum yollarını rahatlatan ilaçlar, öksürük şurubu, istirahat ve bol sıvı tüketimi önerilmektedir. Aspirin sadece çok ağır soğuk algınlığı vakalarında tavsiye edilmektedir. Hafif soğuk algınlığı vakalarında peynir-ekmek yer gibi aspirin kullanılmamalıdır. Çünkü aspirin viral durumu daha çok alevlendirir ve hastalığı daha bulaşıcı bir hale getirir. Aşı etkili bir çözüm değildir çünkü gün geçtikçe (daha fazla) sayıda yeni virüsler ortaya çıkmaktadır."

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız