Kararan mumyaların sırrı

Şili'deki binlerce yıllık mumyaların kararması araştırmacılar için aydınlatılması gereken bir gizem yarattı. Yapılan araştırmalar, 7 bin yaşındaki mumyalar için en büyük tehditin insan olduğunu ve bir bakterinin kararmaya neden olduğunu gösterdi.

Haberler ntv.com.tr 12.03.2015 - 12:52

Şili'deki Chinchorro mumyalarında kararma, bilimadamlarında endişe yaratıyordu. 7 bin yaşındaki mumyaların "karararak jelatinleşmesi" aydınlığa kavuşturulması gereken bir gizem olarak ele alındı.

Harvard Üniversitesi'nden Profesör Ralph Mitchell, mumyalar üzerinde kapsamlı araştırma yaptı.

Araştırmanın sonucuna göre, binlerce yıl oldukları gibi kalmayı başaran mumyalarda son yıllarda yaşanan değişimin nedeni insandı. 

Binlerce yıl kaldıkları ortamdan alınarak müzelere taşınan mumyalar, nem ve bir bakteri nedeniyle kararmaya başlamıştı.

Araştırmalar mumyaları karartanın eski bir bakteri olmadığını, normal insan derisinde bulunan bir tür bakteri olduğunu gösterdi. Yani mumyaları eritip karartan, geçmişten gelen değil, günümüzde yaşayan bir bakterildi.

Profesör Mitchell, "fırsatçı" olarak adlandırdığı bakterinin uygun nem ortamı bulduğunda deridenr beslenmeye başladığını söylüyor. 

Eğer uygun nem ortamı ve gerekli koruma yapılmazsa bakteri, binlerce yıllık mumyaları yiyip bitirecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız