Sörfçülerden deniz kirliliğine karşı proje: Seabin

Avustralyalı iki sörfçü geliştirdikleri “Seabin” projesi ile denizleri temizlemenin peşinde.

Haberler ntv.com.tr 04.01.2016 - 12:48 Son Güncelleme : 04.01.2016 - 13:12

Andrew Turton ve Pete Ceglinski isimli Avustralyalı iki kafadarın çocuklukları okyanusta geçmiş. Ancak yüzdükleri ve sörf yaptıkları yerlerdeki çöplere karşı bir şeyler yapmaları gerektiğini düşünmüşler. İkili deniz yüzeyindeki atıkları temizleyebilmek için sürdürülebilir bir proje geliştirmenin yollarını aramaya koyulmuş. Bu arayışın sonunda da ortaya Seabin adını verdikleri otomatik bir çöp kutusu çıkmış.

NASIL ÇALIŞIYOR, NE İŞE YARIYOR?

Seabin’in çalışma prensibi de oldukça basit. Geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiş cihaz, suyun içinde adeta bir elektrik süpürgesi gibi çalışıyor. Suyun içinde yüzerek içine çektiği atıkları haznesinde topluyor ve denizi katı atıklardan arındırıyor. Torbası dolunca da bir görevli tarafından değiştiriliyor. Değiştirilen torba daha sonra temizlenerek tekrar tekrar kullanılabiliyor. Torba dolsa ve değiştirilmemiş olsa bile “Seabin”in çekiş gücünden dolayı çöpler etrafa dağılmıyor. 

Ürünün ilk etapta marinalarda ve küçük işletmelerde kullanılması hedefleniyor. Ancak ilerleyen zamanlarda ihtiyaca yönelik yeni geliştirmeler yapılarak başka alanlarda da kullanılabileceği öngörülüyor.

Seabin'in haznesinden çıkan çöpler.

ONLINE KAMPANYA BAŞLATTILAR

Turton ve Ceglinski bu ürünün prototipini üretmeyi başardı ancak henüz seri üretime geçemediler. Seri üretime geçebilmek için ihtiyaçları olan 230 bin doları da internet üzerinden başlattıkları bağış kampanyasıyla toplamayı hedefliyorlardı. Neyse ki kampanya, bitmesine henüz bir kaç gün olmasına rağmen, hedefinin de üzerine çıkarak 250 bin dolardan fazla para toplamayı başardı.

PROJENİN HEDEFLERİ

- Seabin projesinin web sitesindeki açıklamalara göre hedefleri;
- Deniz yüzeyindeki kirlilikten ve plastikten kurtulmaya yardımcı olmak
- Seabin üretimini 2016 ortasına kadar sonuçlandırıp, dünya çapında ticaretine başlamak
- Minimum karbon ayak izi bırakmak
- Üretimle birlikte Dünya çapında yerel ekonomilere destek olmak
- Özel bölgeler için özel “seabin” ler üretmek
- İnsanları ve kültürleri daha az plastik kullanımı konusunda bilinçlendirmek
- Okullarda eğitim programları uygulamak
- Toplanan plastikleri enerjiye çevirebilmek
- Seabin’leri başka alanlarda da yeniden kullanabilmek ve geri dönüştürülebilmek
- Seabin’lere ihtiyaç duyulmayacak temiz okyanuslara sahip olmak

Turton ve Ceglinski Mallorca'da bir ar-ge merkezi kurdu ve üretim tekniklerini burada geliştiriyor. Girişim başarıya ulaştığı takdirde 2016'nın ortasında son kullanıcıya ulaşacak ve denizlerde daha temiz bir geleceğe doğru atılmış bir adım olacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız