Afrika ciklet balığı sanılandan daha zeki

Bilimadamları popüler bir akvaryum balığı olan Afrika ciklet balıklarının gizli derinliklere sahip olduğunu ve onların düşündüğümüzden daha zeki olabileceklerini ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, bu balıklar algıladıkları bilgileri yaklaşık iki haftaya kadar hatırlayabiliyor.

Haberler 02.07.2014 - 13:44

Balıkların üç saniyelik hafızaları olduğu inancı Afrika ciklet balığı ile yıkıldı.

Bilimadamları popüler bir akvaryum balığı olan Afrika ciklet balıklarını bulundukları kapların bir bölümünde yemek yemeleri konusunda eğitti. Eğitimin ardından balıkların 2 hafta sonrasında aynı yere geri döndükleri gözlemlendi.

Gözlemler sonrasında balıkların düşünüldüğünün aksine oldukça zeki oldukları belirtildi.

Deneyi gerçekleştiren MacEwan Üniversitesi'nden Doktor Trever Hamilton ciklet balıklarının sahip oldukları hafızanın diğer türler üzerinde avantaj sağlayabileceğini söyledi.

''Yemeğin nerde olduğunu hatırlayan balığın hatırlayamayan üzerinde büyük bir avantajı var'' diyen Hamilton ''Balıklar yırtıcı bir hayvan tehditi altında olmadıkları sürece yemeğin yerini hatırlıyorlarsa, oraya geri dönüyorlar'' şeklinde konuştu.

Yapılan testlerde her balık beslenebilmek için akvaryumun belli bir bölgesine yerleştirildi.

Eğitim süresi boyunca her balık 20 dakikadan 3 gün boyunca kendi alanındaki yemlerini yedi.

3 günün ardından balıklara hareketlerinin gözlemlenebilmesi için 12 günlük dinlenme süresi verildi. Hareket izleme yazılımı yardımıyla kayıt altında olan balıkların beslendikleri yere geri döndükleri görüldü.

Deneysel Biyoloji Derneği'nin raporuna göre, araştırmacılar şimdi de balıkların hafızalarının çevre koşullarından etkilenip etkilenmediğini araştırıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız