Dışişleri'nde Mülkiye egemenliği bitti

Dışişleri Bakanlığı giriş sınavı sonuçları açıklandı, ilk kez sınava girme hakkı tanınan tarih, psikoloji ve sosyoloji mezunları başarılı olamadı. Sonuçlar, Dışişleri'nde Mekteb-i Mülkiye egemenliğinin sona ermeye başladığını gösteriyor.

Haberler NTV Haber 23.12.2010 - 17:01

Dışişleri Bakanlığı'nın Teşkilat Yasası'nda yapılan değişiklik ilk kez tarih, psikoloji ve halkla ilişkiler gibi sosyal bilim mezunlarına diplomat olma yolunu açmıştı.

Ancak, Dışişleri'ne giriş sınavında bu bölümlerden mezun adaylar başarı elde edemedi. İlk aşama olan çoktan seçmeli sınavı, söz konusu bölümlerden mezun olan sadece 1 aday geçebildi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, blogunda bu durumu "Bakanlığımıza girebilmek için adayların çok ciddi bir şekilde uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve iktisat konularına hakim olması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı" diyerek değerlendirdi.

Sonuçlar, Dışişleri'nde Mülkiyeli ağırlığının giderek daha da azalacağını gösteriyor.

1835 kişinin başvurduğu sınavda, son aşama olan sözlü sınavı da geçen 100 aday başarılı oldu. Bu adayların 24'ü Boğaziçi Üniversitesi'nden. Boğaziçi'ni, Bilkent, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ ve Marmara Üniversitesi izledi. Ankara Üniversitesi ise, 7 adayla 6. sırada yer alabildi.

TOBB, Süleyman Demirel, Sakarya, Karadeniz ve Yıldız Teknik üniversiteleri ise Dışişleri'ne ilk kez meslek memuru kazandıran üniversiteler oldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız