Dolly’nin dönüşü

Bilimin akışını değiştiren klon koyun ‘Dolly’ geri döndü. Hem de dört kat daha fazlasıyla!

Haberler 30.11.2010 - 13:43

İlk klon hayvan olan Dolly’nin genetik kardeşleri kamuoyuna tanıtıldı. 1996 yılındaki çalışmanın eksiklerinin giderilip giderilmediğini anlamak üzere klonlanan yeni koyunlar ‘Dollyler’ olarak adlandırıldı.

Koyun Dolly, Edinburgh’taki Roslin Enstitüsü’nde erişkin hücreden klonlandığında, bu yöntemle dünyaya gelen ilk memeli olarak1996 yılında dünya çapındaki manşetleri süslemişti. Yarattığı büyük sansasyona karşın bir çok uzman, klon hayvan teknolojisinin beraberinde getireceği muhtemel olan sorunlara dikkat çekmişti. Dolly’nin bizzat kendisinin de altı yaşına geldiğinde ileri düzey akciğer hastalıkları ve eklem iltihabı nedeniyle çektiği acılara son verilmesi amacıyla uyutulması söylenenlere tuz biber olmuştu. Sonrasındaysa doğum öncesi ve sonrası problemlerin ortadan kaldırılmasına odaklanan deneylere devam edildi.

Orijinal Dolly’nin de klonlandığı meme hücrelerinin dondurularak saklanması ve yeniden kullanılmasıyla üç buçuk yıl kadar önce dünyaya gelen yeni Dollyler, bugüne kadar kamuoyundan gizli tutuluyordu ve geçtiğimiz günlerdeki bir konferansta duyuruldular.

Yeni Dollyler’i Notthingham Üniversitesi’nde evcil hayvan olarak besleyen Prof. Ketih Campbell, bu yavruların genetik anlamda orijinal Dolly’nin tam bir kopyası olduğunu söylüyor. Campbell, klonların sağlıklarının son derece yakından izlendiğini belirtiyor, “Üzerlerinde herhangi bir deney yürütülmüyor. Sadece yiyorlar, içiyorlar ve izleniyorlar. Eklem iltihabı gibi herhangi bir hastalık belirtisine şu an rastlanmadı. 1996 yılından bu yana teknoloji oldukça gelişmiş olmasına karşın halen kusursuz değil.”

Campbell, yeni klonlama sürecinin detaylarını çok yakın bir zamanda, bilimsel bir dergide paylaşacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız