DTP’liler bundan sonra ne yapacak?

Partinin kapatılmasıyla birlikte parlamento çalışmalarına katılmayacaklarını açıklayan DTP’de 19 milletvekili şimdi ne yapacak? DTP'liler, Meclis’teki odalarına gidecek, soru önergesi ve araştırma önergesi verebilecekler.

Haberler NTV Haber 12.12.2009 - 16:10

DTP'li 19 milletvekilinin “sine-i millet” kararı çerçevesinde önümüzdeki hafta içinde milletvekilliğinden istifa dilekçelerini Meclis Başkanlığı’na sunmaları bekleniyor.

Ancak, Meclis Genel Kurulu, salt çoğunlukla kabul etmez ise istifalar geçersiz kalacak.

Bağımsız kaldıktan sonra Meclis'teki odalarını kullanmaya devam edecek 19 milletvekili, yasama faaliyetlerinden çekilecek.

Bu da Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmayacakları anlamına geliyor.

Kapatılma kararının Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından DTP'nin üyelikleri düşeceği için partilerin komisyonlardaki üye dağılımı da değişecek.

Ancak denetim faaliyetlerine devam edecek DTP milletvekilleri zaman zaman araştırma ve soru önergeleri vermeyi sürdürecek, parlamentoda basın toplantısı da düzenleyebilecekler.

DTP Milletvekillerinin "5 oturum üstüste Genel Kurul(a katılmayanın milletvekilliği düşürülür" yönündeki içtüzük kuralından etkilenmeleri ise beklenmiyor.

Zira, parlamentoda bu durumdaki çok sayıda milletvekili için bu maddenin şimdiye kadar işletilmemesi ve milletvekilliği düşürme kararının her şartta Genel Kurul’da yapılacak oylamayla alınması zorunluluğu bu ihtimali de zayıflatıyor.

Öte yandan, DTP'li milletvekillerinin geleceğiyle ilgili önemli kararların pazartesi günü yapılacak Demokratik Toplum Danışma Meclisi'nde alınması bekleniyor.

Diyarbakır'da gerçekleştirilecek toplantıya DTP'li vekillerin tamamıının katılacağı öğrenilirken, Barış ve Demokrasi Partisi'ne topluca katılımın da tavsiye edileceği ifade ediliyor.

Demokratik Toplum Kongresi'nin şimdiye kadar aldığı bütün tavsiye kararlarının DTP tarafından uygulandığı düşünüldüğünde toplantının 19 milletvekilinin yeni rotasında belirleyici olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız