'İpek gibi' LED ekran

Tayvanlı bilimcilerin ipek kullanarak ürettiği LED ekranlar daha az enerjiyle daha verimli çalışabiliyor.

Haberler 06.03.2011 - 14:20

Tayvanlı bilim adamlarının buluşundan sonra yeni LED ekranlar ve elektronik kitap okuyucuları, ipekten yapılabilecek.

İpek üretiminde kullanılan ipekböceği tarafından salgılanan bir proteinin daha iyi ve verimli çalışan LED ekranlar geliştirilebilmesini sağlayacağını belirten Tayvanlı bilim adamları, bu buluşun özellikle elektronik kitaplarda önemli kullanım alanı bulabileceğini kaydetti.

Tayvan'ın kuzeyindeki Hsinşu kentinde kurulu Ulusal Tsing Hua Üniversitesi araştırmacıları, transistörlerde ipek fibroin (ipekte ana madde olan, suda çözünmeyen ve ipliksi yapıda bir protein) kullanılmasının, LED ekran ve elektronik kağıdın daha etkin çalışmasını sağlayacağını belirtti.

Çalışmalarını "Advanced Materials" adlı Alman bilimsel dergisinde yayımlayan araştırmacılar, ipek fibroin kullanılan transistörlerde elektronik sinyallerin yaklaşık 20 kattan daha hızlı iletildiğinin altını çizdi.

Böylece elektronik kitabın sayfalarının daha hızlı çevrilebileceğini belirten Tayvanlı araştırmacılar, bu materyalin üç yıla kadar elektronik ürünlerde kullanıma hazır olabileceğini kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız