Ölen madencilerin ardından: Güzel öldüler!

Başbakan’ın Zonguldak’taki maden faciasıyla ilgili “kader” açıklamasının ardından, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’den de tartışma yaratacak sözler geldi. Madencilerin acı çekmediklerini söyleyen Dinçer “Güzel öldüler” dedi.

Haberler ntv.com.tr 29.05.2010 - 00:00

ZONGULDAK - TTK'ya ait Karadon Maden Ocağı'nda 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu faciasında 30 işçi yaşamını yitirmişti.

Ölen işçilerden 28'inin cesedine patlamadan 4 gün sonra ulaşılırken, 2 madenci için çalışmalar halen sürüyor.

Başbakan Erdoğan'ın, facianın ardından yaptığı açıklamada "Bu mesleğin kaderinde var" demesi eleştirilere neden olmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den de yine tartışma yaratacak sözler geldi.

Zonguldak'ta yerel yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Dinçer, şunları söyledi:

"O patlamadan kaynaklanan şok, galeriye ve asansöre zarar vermiş. Yeraltındaki tahribat, kurtarma çalışmalarını da olumsuz etkiledi. Kurtarma ekipleri, çok büyük risk alarak Karadon'da kurtarma çalışması yaptı.

'GÜZEL ÖLDÜLER'
İlk 19-20 cesedimizde bahsettiğiniz türden herhangi bir şey yoktu. Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak da güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim.

'HUZUR İÇİNDELER'
İlk çıkardığımız 20 kişinin kimlik tespitinde sorun çıkmadı. Diğerleriyle ilgili DNA testine başvurmak zorunda kaldık. Bütün işçilerimizi ailelerine teslim ettik. Hepsi defnedildi, hepsi huzur içindeler.

Ulaşılamayan 2 kişinin göçük altında olduklarını tahmin ediyoruz. Onlara da ulaşabilmek için çaba harcıyoruz.

'MASKELERİ VARDI'
Ölen madencilerin ağızlarını ıslak mendille kapatıkları doğru. O esnada arkadalarımız maskelerini kullanmıyordu. Çünkü gaz değerleri normalleşmeye başlamıştı. Ama o maskelerin olmadığı anlamına gelmiyor.

TECRÜBESİZLER MİYDİ?
Ölenlerin içinde TTK'dan emekli 5 kişi var. Yine bunların dışında 5-6 yıldır çalışanlar var. En az çalışanların 261, 712, 836 ve 908 günlük ödenmiş primleri var.

'PATLAMADAN ÖNCE GAZ DEĞERİ DÜŞÜK'
Saat 13.24'te gaz normal değere düşmeye başlıyor. Fakat 13.28'de patlama meydana gelmiş. Gaz ölçümlerinin hepsi bilgisayar kayıtlarında var. Patlamadan sonra da gaz değerleri yüksekti.

'MESLEK ODALARI NE İŞ YAPIYOR?'
'Burayı taşerona verdiniz, kaza oldu'. Bu kesinlikle yanlış bir tespittir. Türkiye'de sendikalar, özel sektörde örgütlenemedikleri için taşeronluk sistemine karşı çıkıyor. 5 yılı aşkın süredir galeri açma işini taşeron yapmaktaydı. Kuyu açma işi bile taşerona verilmişti.

Özel sektörde meydana gelen kazalar kamudan daha düşük. Sadece bakanlığımız sorumlu olamaz. Meslek odaları ne iş yapıyor? Sendika, konuyla ilgili bütün aktörler sorumluluk almalı. Ben koordinasyon konusunda üzerime düşeni yapmaya hazırım.”
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız