Suya karışan su perisi

Edirneli fotoğraf sanatçısı çift, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacağı haberleriyle gündeme gelen ve su perisi Nymphler'in yaşadığına inanılan antik kent Allianoi'nin kurtarılmasına destek vermek amacıyla çektikleri antik kentin fotoğraflarını sergileyerek  kamuoyu yaratmaya çalışıyor.

Haberler 04.06.2009 - 11:34

EDİRNE -  Su altı fotoğraf sanatçısı Değer Erken, Allianoi'nin 2 bin yıllık tarihi olduğunu ve tıp tarihi açısından çok önemli bir hidroterapi merkezi olduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesinin 15 yıllık kazı çalışması ve gayretleriyle İzmir'e bağlı Bergama ilçesi yakınlarındaki antik kentin gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Erken, antik kentin 2 bin yıl önceki dönemini canlandırarak eşiyle fotoğrafladıklarını belirtti.

İzmir Valiliğinin özel izniyle girdikleri antik kentte 3 yıl fotoğraf çalışması yaptıklarını kaydeden Erken, şöyle konuştu:''Bu fotoğraflar, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak antik kentin kurtulması için eşim Birgül Erken'le ne yapabiliriz sorusunun bir cevabıdır aslında. 2 bin yıl önceki dönemi canlandıran kıyafetler ve objelerle çekim yaptık. Fotoğraflarımızdaki manken, su perisi Nymphler'i simgeliyor. Bu sayede bir kamuoyu yaratmak ve çocuklarımız kimliksiz kalmasın, gelecek geçmişle güzel diyerek yola koyulduk. Yok olacak olanın kaydını tuttuk.''

Erken, yaptığı çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu belirterek, ''Dünyada ilk kez sular altında kalan bir antik kenti sular altından fotoğrafladık. Yarı su altı yarı su üstü çalışmamızla çamur ve balçığın içinde kalan antik kente dikkati çekmeye çalıştık. Ayrıca bizim çalışmamızın ardından sıcak ve kükürtlü suların tutulduğu tarihi havuzlar yıkılmış. Bu yüzden belki de Allianoi'nin son fotoğraflarını biz çektik diyebiliriz'' dedi.

Değer Erken'in eşi Birgül Erken ise çektikleri tarihi antik kent fotoğraflarını katalog haline getirerek geleceğe bir eser bırakma  gayretinde olduklarını bildirdi.
İnsanların geçmişlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Birgül Erken, ''Bizim için önemli olan başlattığımız bu girişimin, insanlarımızın kafasında soru işareti oluşturup yeni girişimleri tetiklemesidir. Bu kadarını bile yapabilmiş olmak anlamlı bizce. Bizden önce coğrafyamızda yaşayanları yok sayarsak tarih de bizi yok sayacaktır'' diye konuştu.

Allianoi Antik Kenti kazı başkanı ve Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş da Allianoi'nin kurtulması için hala umutlarının olduğunu belirtti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız