Uçağın bulunmasını çöpler zorlaştırdı

Uzmanlar düşen Air France uçağının enkazına okyanustaki çöpler nedeniyle ulaşmakta zorluk çektiklerini söylüyorlar...

Haberler 08.06.2009 - 13:54

Atlantik Okyanusu üzerinde düşen Air France uçağının enkazını arayan uzmanlar, okyanustaki çöplerin, uçağın yerinin bulunmasında güçlük çıkardığını söylüyor.

Uçağın kalıntılarını okyanustaki çöplerin arasından bulabilmek için bölgeye bir denizaltı gönderilmesi planlanıyor.

Okyanuslarda çöpün biriktiği bu geniş alanlara "çöp adaları" deniyor. Çöp adaları tüm dünyayı tehdit ediyor. Dünya üzerinde bilinen beş "çöp adası" var. Uzmanlar bu çöp adalarının aynı zamanda girdaplar oluşturduğunu söylüyor.

Okyanuslardaki çöpün yüzde 90'ını, plastik atıklar oluşturuyor. Bu plastik çöpleri deniz canlıları yiyecek sanıp yiyor ve boğularak ölüyor. Deniz kuşları da bu üzücü sondan nasibini alıyor.

İRONİK TESADÜF: BUGÜN DÜNYA OKYANUS GÜNÜ
Air France uçağının enkazının ve cesetlerin çıkarılmaya devam edildiği bugün Dünya Okyanus Günü... Bundan 17 yıl önce Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde, 8 Haziran’ın ‘Dünya Okyanus Günü’ olarak anılmasına karar verildi. Amaç okyanuslardaki kirlenmeye dikkat çekmekti.

OKYANUS YAŞAMININ  KABUSU:TROL
Greenpeace çevre örgütünün verilerine göre trolle balık avcılığı yüzünden her 4 saniyede bir, okyanuslarda 10 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda deniz dibi yaşamı yok oluyor. Tek bir trol avındaki tarama ile deniz dibindeki fauna ve floranın yüzde 20’si tahrip ediliyor.

Trolle avcılık, bir kabus gibi ekosistemlerin üzerine çöküyor. Bugün dünyanın en geniş 17 balıkçılık bölgesinde ‘alarm’ derecesinde stok azalması görülüyor. Birçok ekonomik türün artık insanları besleyemeyecek düzeyde azaldığı belirtiliyor. Okyanus ekosisteminde kilit rol oynayan orkinos ve kılıçbalığı gibi türler büyük oranda azalıyor.

Asya’da yaşayan 1 milyar insanın birincil hayvansal protein kaynağı okyanuslardan geliyor. Ancak okyanuslarda yapılan avlanma sırasında, ağlara takılan her 4 balıktan birini ekonomik değeri olmayan balıklar, memelileri da su kuşları oluşturuyor. Her yıl 27 milyon ton deniz canlısı avlanma nedeniyle telef oluyor. Her yıl avlanan balıkların yaklaşık üçte biri doğrudan insan beslenmesinde kullanılmadan yan sanayilerde değerlendiriliyor.

MERCANLAR BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
Okyanus ekosistemlerinin temelini oluşturan mercan resifleri, 30-50 yıl içinde tamamen kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Mercan resifleri, okyanuslarda çok küçük bir yer işgal ediyor ama sualtı biyoçeşitliliğinin yüzde 75’ini ihtiva ediyor. Dünaydaki balıkçılığın yüzde 25’i mercan kayalıklarının bulunduğu alanlarda yapılıyor. Dünyanın en önemli turistlik alanları da mercan kayalıklarında bulunuyor. Kayalıkların yüzde 58’inin kaybı, yıllık 140 milyar dolarlık turizm gelirinin yok olması demek.

ASİTLENEN OKYANUSLAR ALARM VERİYOR
Okyanuslar karalara oranla daha büyük miktarda karbon emiyor ve suda çözünen karbonun önemli bir bölümü sonunda istiridye, tarak ve mercan gibi deniz canlılarının kabuk yapısına katılıyor. Bu kabuk kalıntıları kıta sahanlıklarında ve derin okyanusların daha sığ, daha ılık kesimlerinde birikiyor. Birkaç milyon yılı bulan bir dönem sonunda tortular katılaşarak kireçtaşına dönüşüyor.

Ancak Danimarka'daki iklim değişikliği konferansında açıklanan bir rapor, artan karbondiyoksit miktarının okyanuslarda asitlenmeye neden olduğunu ortaya koydu. Rapora göre 18'inci yüzyıldan bu yana, okyanuslardaki asit miktarı üçe katlandı. Bu durum denizlerde yaşayan birçok canlı türünü olumsuz etkiliyor, asitlenmenin bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki yüzyılda birçok canlı türü yok olacak.

Uzmanlar, okyanusların asitlilik oranının, iklim değişikliği ve diğer araştırmalarla tahmin edilenden 10 kat hızlı arttığını belirterek, bu artışın, deniz gıda zincirinde ciddi bir etkisi olacağı uyarısında bulunuyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız