Wikipedia Sun ile güçleniyor

Wikimedia, kullanıcı içeriği ile yaratılan dünyanın en büyük interaktif ansiklopedisi Wikipedia’nın artan ihtiyaçlarını Sun Microsystems çözümleri ile karşılayacak...

Haberler 30.12.2008 - 16:39

Wikimedia, kullanıcı sayısını artırmak ve hızla artan zengin içeriğini etkin biçimde saklamak amacıyla multimedia uygulamalarını güçlendirmek için Sun Microsystems çözümlerini tercih etti. Sun Fire sunucuları ve Sun açık depolama sistemleri, dünyanın fazla trafiğe sahip beş büyük internet sitesinden biri olan Wikipedia’nın kullanıcılarına 100 MB’a kadar içerik yükleme olanağı sunuyor.

Wikipedia ve benzeri kar amacı gütmeyen projelerin sahibi olan Wikimedia Vakfı, Sun Fire x4500 ve x4150 sunucuları ile Sun StorageTek depolama donanımını kullanarak güvenli ve ölçeklendirilebilir açık kaynak internet altyapısı kuruyor. Bu işbirliği sayesinde Wikimedia, her geçen gün artan zengin medya ve video içeriğini saklama ve global kullanıcı ağı aracılığıyla yeni Wikipedia içeriği ve bu içerikle ilgili uygulamaları güçlendiren geliştirme ve test çalışmalarını destekleme olanağı bulacak.

Wikipedia her ay 250 milyondan fazla tekil ziyaretçisi ve sürekli iletişim halinde olan 100 bin aktif gönüllü editörü ile dünyanın en popüler 5 web sitesinden biri. Yeni Sun platformu, ücretsiz internet ansiklopedisi Wikipedia kullanıcılarının tek seferde kesintisiz olarak 100 MB’a kadar dosya yüklemesine izin veriyor. Web sitesi temel veritabanı yazılımı olarak da MySQL’i kullanıyor.

Sun açık depolama altyapısı, Wikimedia verilerine kolay ve sürekli erişim sağlıyor. Sun Fire X4500 depolama sunucuları, 4U’luk raf alanında 48 TB’a ulaşan kapasitesi ile dört yollu x64 sunucunun yüksek performansını ve en yüksek depolama hacmini sunuyor. Verilerin korunması için de Solaris işletim sistemini kullanıyor. Sun Fire x4150 sunucusu, pazarda tek rafta çift soketli x64 sunucuları arasında lider konumda bulunuyor.

Wikimedia Vakfı Müdür Yardımcısı Erik Möller, Sun’ın açık kaynak MySQL veritabanı ve açık depolama altyapısını kullanarak bundan böyle kullanıcılarına çok daha iyi ve hızlı hizmet sunabileceklerini söyledi. Möller, “Bu, kullanıcılarının bilgi toplayabilmelerini ve yaydığımız eğitici içeriği geliştirmelerini hedefleyen bizim gibi bir vakıf için büyük önem taşıyor. Açık kaynak platformu çözümleri geliştirerek dünya çapında son kullanıcılarımızın bilgiye çok daha rahat ulaşmalarını, bilgiyi paylaşmalarını ve geliştirmelerini sağlıyoruz” dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız