ABD'nin savaş gemisi Libya'ya yaklaşıyor

Amerikalı yetkililer, yüzlerce deniz piyadesi taşıyan Amerikan savaş gemisi USS Kearsarge'ın Libya'ya yaklaşmakta olduğunu bildirdiler.

ABD'nin savaş gemisi Libya'ya yaklaşıyor

Amerikan Savunma Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Kızıldeniz'den gelen ve Süveyş Kanalı'na girmeye hazırlanan helikopter gemisi USS Kearsarge'a iki savaş gemisinin eşlik ettiğini belirttiler.


800 deniz piyadesinin yanı sıra bir helikopter filosu ve tıbbi merkez taşıyan Amerikan savaş gemisinin amfibi kapasitesiyle askeri olduğu kadar insani operasyonların da yürütülebileceği kaydedildi.

Uzmanlara göre, Libya açıklarında sembolik bir güç gösterisi, Kaddafi üzerindeki baskıyı arttırabilir. Askeri yetkililer, Libya yakınına deniz ve hava gücü gönderilmesinin hafife alınacak bir hareket olmadığının da altını çiziyorlar.

Libya hava sahasında bir uçuş yasağı oluşturulması durumunda avcı uçakları taşıyan Amerikan uçak gemisi USS Enterprise de gerektiğinde bölgeye gönderilebilir.

Navy internet sitesine göre, USS Enterprise, şu anda Kızıldeniz'de bulunuyor.

"ASKERİ SEÇENEĞİN SONUÇLARI BÜYÜK OLUR''
ABD Savunma Bakanı Robert Gates de, ''İki amfibi saldırı gemisini ve yüzlerce deniz piyadesini Akdeniz'e gönderiyoruz. Gerekirse tahliyelere ve insani yardıma destek olacaklar'' dedi.

Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gates, bu güçlerin gerekirse Libya ile ilgili tahliye ve insani yardım çalışmalarına destek olacaklarını söyledi. Gates, herhangi bir askeri seçeneğin çok dikkatle belirlenmesi gerektiğini, çünkü böyle bir yöntemin hem bölgede, hem de ABD ordusunda ve ABD ordusunun Afganistan'da şu anda üstlenmiş olduğu görevler üzerinde ''çok büyük sonuçlarının olacağını'' ifade etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen de Libya ile ilgili bütün seçenekleri değerlendirmekte olduklarını ancak henüz, verilmiş bir karar bulunmadığını belirtti.

ABD'nin savaş gemisi Libya'ya yaklaşıyor - 1 ABD'nin Akdeniz'deki gücü olan 6'ıncı filonun belkemiği USS Enterprise uçak gemisi



AKDENİZ'E ÇIKACAK
Mısırlı yetkililerden de, iki ABD amfibi saldırı gemisinin, Akdeniz'e geçmek üzere Kızıldeniz yönünden Süveyş Kanalı'na gireceğini açıkladı.

Adı açıklanmayan Mısırlı bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, gemiler sabah TSİ 05.30'da Süveyş Kanalı'na girecek.

Yetkili, gemilerin 2 bin deniz piyadesi taşıyan USS Kearsarge ile USS Ponce olduğunu belirtti.

"YUNANİSTAN HAZIR BEKLİYOR''
Bu arad Yunan basını, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin, ''Libya'da NATO askeri operasyonlarının başlamasına dair BM Güvenlik Konseyi'nin yeşil ışık yakmasını hazır durumda beklediklerini'' yazdı.

Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, NATO'nun talep etmesi durumunda ve her adımın BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla atılması şartıyla, Yunanistan'ın operasyonlara, özellikle Girit adasındaki ''Suda'' üssünden NATO güçlerine kolaylık sağlayarak veya denizden kuşatma durumunda deniz güçleriyle katılacağını belirtti.

Haberde, Suda'daki deniz ve hava üssünün NATO ya da Amerikan güçleri tarafından kullanılabilmesi için, önce ilgili tarafların talepte bulunması, ardından da hükümetin bu konuda karar alması gerektiği ifadesi yer aldı.

Elefterotipiya, Savunma Bakanlığı çevrelerinin, dün akşam geç saatlere kadar kendilerine konuyla ilgili bir talebin ulaşmadığını söylediklerini de aktardı.





BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nun Libya'nın Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya alma kararından memnuniyetini açıkladı.

Genel Sekreter Ban Ki-mun, 192 üyeli Genel Kurul'un bugün Libya'nın üyeliğini askıya aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, hem Genel Kurul'un bu yöndeki kararından, hem BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'daki rejime yönelik yaptırım kararından, hem de İnsan Hakları Konseyi'nin Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturma yönündeki kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Ban Ki-mun, ''Bu kararlar tüm dünyaya, insanlığa karşı suç işleyenlerin cezasız kalmayacağını ve yaptıklarından sorumlu tutulacaklarını göstermektedir'' dedi.

Venezuella'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jorge Valero ise Libya'daki olaylara ilişkin ''tarafsız ve güvenilir bir soruşturma açılmadan'' böyle bir kararın alınmasından memnun olmadıklarını belirtti.

Valero konuşmasında ABD'yi ''emperyalist'' bir ülke olarak tanımlayarak, bu ülkenin Libya'ya yönelik askeri önlemler almayı düşündüğü yönünde haberler olduğunu belirterek ''hiçbir ülkenin böyle bir şeye kalkışmaması gerektiğini, Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın askeri bir girişime izin vermediğini'' söyledi.

ABD TEMSİLCİSİ: ''KADDAFİ'NİN ŞİMDİ GİTMESİ GEREK''
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ise Venezuella'nın, ABD ve politikalarıyla ilgili konuşmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Rice, Genel Kurul'un ilk kez bir ülkenin İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya aldığını belirterek şöyle konuştu: ''Kendi halkına karşı silah yönelten insanların, İnsan Hakları Konsey'inde yeri yoktur. Bu karar, Kaddafi'ye ve yandaşlarına bir başka açık mesaj daha gönderiyor, insan öldürmeyi bırakmaları gerek. Kaddafi, artık kendi ülkesini yönetme yönündeki meşruiyetini yitirmiştir. Kaddafi'nin gitmesi gerek ve şimdi gitmesi gerek.''

Sayfa Yükleniyor...