Dünyanın gözü Trump'ta (ABD savaş baltalarını çekecek mi?)

Suriye'deki kimyasal saldırı sonrası ABD tüm seçenekleri değerlendiriyor. Dış basında ağırlıklı yorumlar, geçen yılki Şayrat Üssü saldırısına göre daha kapsamlı bir operasyon düzenleneceği yönünde. Hedefte Suriye Hava Kuvvetleri'ne ağır bir hasar vermek var.

Dünyanın gözü Trump'ta (ABD savaş baltalarını çekecek mi?)

Amerika Birleşik Devletleri, bir yıl önce Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'nü Doğu Akdeniz'deki savaş gemilerinden ateşlenen Tomahawk füzeleriyle vurmuştu. Tomahawk, kızılderili baltası anlamına geliyor. Bu akıllı füzeler, alçak irtifadan yeryüzüne paralel hareket ediyor, radara yakalanmıyor ve isabet oranı çok yüksek.

İngiliz Guardian gazetesine göre, Suriye'den bir kez daha kimyasal saldırı haberi gelmesi Trump'ı daha cezalandırıcı bir yanıt arayışına itti. Gazeteye konuşan uzmanlar, öncekine göre dört kat daha büyük bir saldırı gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Suriye Hava Kuvvetleri'ne zarar vermek seçenekler arasında.

SURİYE'NİN HAVA SAVUNMA KAPASİTESİ NE DURUMDA?

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsüne göre Suriye Hava Kuvvetleri'nde 15 bin personel var. Esad yönetiminin savunmaya ayırdığı yıllık bütçe 1,9 milyar dolar. Toplam 265 uçak ve helikopter var. Bu envanterin yüzde 30'u ila yüzde 40'ı savaşa hazır durumda.

Suriye Hava Kuvvetleri'nden 130 Savaş uçağı, 75 Avcı uçağı, 36 Bombardıman uçağı, 23 Nakliye uçağı, 17 Eğitim uçağı, 24 Saldırı helikopteri ve 57 çok amaçlı helikopter bulunuyor.

Üstelik ABD Savunma Bakanlığına göre geçen yılki saldırıda Suriye'nin operasyonel uçaklarının yüzde 20'si imha edildi veya hasar aldı.



Dünyanın gözü Trump'ta (ABD savaş baltalarını çekecek mi?) - 1 Şayrat Hava Üssü saldırısı

KİMYASAL SİLAH STOĞU

ABD ve Rusya arasında 2013'te varılan anlaşma uyarınca Suriye, elindeki kimyasal silahları imha etmeye başlamıştı. Süreç, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün denetiminde gerçekleşti. Ancak Esad yönetiminin sahip olduğu stokları sakladığı öne sürülüyor.

Washington'ın da Şam yönetiminin yeni kimyasal silahlar ve saldırı yöntemleri geliştirmek için çalıştığı yönünde şüpheleri bulunuyor.

Uzmanlara göreyse esas mesele Rus şemsiyesi. Rusya, Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Donanma Üssü olmak üzere bölgede iki üsse sahip. Ayrıca hava savunma sistemi S-400'ler de caydırıcı özellikte.

Dünyanın gözü Trump'ta (ABD savaş baltalarını çekecek mi?) - 2

Tüm bunların yanı sıra Fransa ve İngiltere, olası bir operasyon için hazır. Fransa, Suriye'ye müdahale olasılığında sadece "rejimin kimyasal silah kapasitelerini hedef alacağını" bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...