Yemen'de gerilim tırmanıyor

Yemen'de Genel Halk Kongresi Partisi, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilan ettiği "Anayasa Manifestosu'nu" tanımadığını açıkladı.

Yemen'de gerilim tırmanıyor

Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in lideri olduğu partiden yapılan yazılı açıklamada, "Manifesto, anayasal meşruiyetin, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ve Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın çiğnenmesi anlamına gelmektedir" denildi.

Bildirinin, parti için şaşırtıcı olduğunun ifade edildiği açıklamada, Husiler ve tüm siyasi hareketler, Yemen'i içinde bulunduğu kriz ortamından çıkarmaya ve yeniden diyalog masasına oturmaya çağrıldı.

MANİFESTOYA TEPKİLİLER

Yemen'in güneyindeki Aden, Ebyen ve Lahac kentlerindeki yerel ve askeri yetkililer manifestoya karşı çıktıklarını duyurdu.

Yetkililer tarafından yapılan ortak açıklamada, Hadramevt, Şebve, Ed-Dali', El-Mahra ve Sukturi illeriyle irtibata geçildiği ve Husilerin "anayasal meşruiyete ve devlete karşı yaptığı darbenin mutlak surette reddedildiği" ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Yemen'in güney ve doğusundaki illerde Husilerin darbesine karşı çıkan yetkililerle sürekli toplantı halinde olunacağı kaydedildi.

Bu arada Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan açıklamada da Ensarullah Hareketi'nin, ülkedeki sürecin işleyişine yönelik yayımladığı manifesto, "yönetime, halka ve devrime yapılan askeri bir darbe" olarak nitelendirildi. 

Açıklamada, "Yemen'deki tüm siyasi ve toplumsal güçler, Husilerin askeri darbesine karşı çıkmalı. Arap dünyası ve İslam ülkeleri de darbenin karşısında durarak kapsamlı bir uzlaşının sağlanması için harekete geçmeli. Bu darbe Yemen'in çıkarlarına, halkına ya da bölgeye değil, bölgesel ve uluslararası güçlerin çıkarlarına hizmet ediyor" denildi.

İLLERE ASKERİ SEVKİYAT ARTACAK

Öte yandan Husilerin oluşturduğu Yüksek Güvenlik Komitesi ilk toplantısını Savunma Bakanı Vekili Tümgeneral Mahmud es-Subeyhi başkanlığında başkent Sana'da yaptı.

Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı'nın (SABA) haberine göre, Subeyhi, ilerleyen günlerde Halk Komiteleri ve Silahlı Kuvvetlere ait birliklerle koordineli olarak başkent ve bazı illerde askeri sevkiyatın artırılacağını söyledi.

Husiler, dün akşam saatlerinde, hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen bildiri, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulmasını öngörüyor.

Sayfa Yükleniyor...