G20'de kim kazandı, kim kaybetti?

G20 zirvesinin en büyük kazananı kaynakları üç kat artırılan IMF oldu.

G20'de kim kazandı, kim kaybetti?

Krize karşı çare arayan G20 liderleri küresel ekonomiye 1.1 trilyon dolarlık kaynak aktarma konusunda anlaştı. Ayrıca bir takım düzenlemelere de gidilmesi kararlaştırıldı.


Peki G20 zirvesinin kazananı ve kaybedeni kimler? Fortune dergisinin internet sitesinde yer alan haberde IMF zirvenin en büyük kazananı olarak ön plana çıkarılıyor.

Kaynakları üç kat artırılan IMF'nin, küresel kriz etkisini hissetirmeden önce kimsenin kapısını çalmadığı bir kurum haline geldiği vurgulanıyor.

Krizle birlikte,, büyük-küçük çok sayıda ülkenin kurtarıcı olarak başvurduğu IMF'nin G20 zirvesiyle birlikte eski prestijine kavuştuğu ifade ediliyor.

Zirvenin diğer bir kazananı ise ABD olarak ön plana çıkarılıyor. Habere göre, Obama Avrupalı liderleri daha çok mali canlandırma konusunda ikna edemedi ancak küresel ekonomiye 1.1 trilyon dolar enjekte edilmesini sağladı.

Almanya ve Fransa'nın da küresel denetimlerin artırılmasıyla zirveden mutlu ayrıldığına dikkat çekiliyor.

Zirvede kaybedenler ise, yüklü miktarlarda ikramiyeler alan banka yöneticileri olarak belirlenmiş. Küresel finans sistemine getirilen denetimler ve uzun dönemli performansa göre yönetici maaşlarını belirleyecek bir sistemin oluşturulması birçok banka yöneticisinin gelirlerinin düşeceği anlamına geliyor.

BLOOMBERG: ABD'NİN ETKİ ALANI DARALDI
Bloomberg'de de G20 ile ilgili kapsamlı bir analiz dikkat çekiyor. Fortune'daki görüşün aksine, Bloomberg'deki habere göre, zirveyle birlikte ABD'nin küresel ekonomideki etki alanının daraldığı belirtiliyor.

Zirveyle birlikte, ABD'nin küresel ekonomideki rolünün bir bölümünü uluslararası örgütlere ve gelişen ülkelere bıraktığı ifade ediliyor.

ZİRVE İÇİN İKİ GÖRÜŞ
Goldman Sachs Internatıonal İkinci Başkanı Robert Hormats:
Bir devrin kapanışını izliyoruz. ABD giderek baskınlığını yitirirken diğer ülkelerin etki alanları genişliyor.

Nobel Ödüllü Ekonomist Joseph Stıglıtz: Atılan adımlar tarihi. ABD'nin diğer küresel aktörlere yer açmadan krizden çıkışı mümkün olamayacak.

Sayfa Yükleniyor...