Merkez Bankası bugün faizleri indirecek mi?

Darbe girişiminin ardından TCMB'nin Temmuz ayında koridorun üst bandında 25 baz puan indirime gitmesi bekleniyor.

Merkez Bankası bugün faizleri indirecek mi?

Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapılması öngörülüyor.

19 KURUM TAHMİN VERDİ, NET BİR BEKLENTİ YOK

Reuters'ın 19 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre:

-8 katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan indirim bekliyor.

-6 katılımcı 50 baz puan indirim bekliyor.

-5 katılımcı ise değişiklik beklemiyor.

Merkez Bankası bugün faizleri indirecek mi? - 1

DARBE GİRİŞİMİ ÖNCESİ HERKES İNDİRİM BEKLİYORDU

Katılımcıların tamamı ise politika faizi ve koridorun alt bandının sabit kalacağını öngörüyor. Cuma günü yayınlanan Reuters anketine katılan 18 kurumun 13'ü 50 baz puan, beşi ise 25 baz puan olmak üzere tamamı koridorun üst bandında indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

YABANCI KURUMLARIN BEKLENTİLERİ

-Hem Deutsche Bank hem de HSBC daha önce bankanın faiz indirimine gitmesini bekliyordu, ancak son gelişmelerden sonra iki kurumun da beklentisi bankanın faizleri sabit tutması yönünde. Deutsche Bank analistleri bankanın gelişmeleri izledikten sonra bir ara toplantıyla da indirime gidebileceğini söyledi.

-Citigroup da Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutacağını beklediklerini, Merkez Bankası'nın faizlerde artırım yapıp yapmayacağını ise önümüzdeki günlerde değerlendirmesinin olası olduğunu belirtti. 

-İş Yatırım, Para Politikası Kurulu'nda Merkez Bankası'nın faiz üst bandında 50 baz puan indirime gitmesini beklediklerini açıkladı. Kurum, Merkez Bankası'nın bu adımla ekonomide ve piyasalarda hayatın normale döneceği mesajını vereceğini öngördü.

-JP Morgan da 25 baz puanlık indirim yapılacağı beklentisini koruduklarını açıkladı. 

Sayfa Yükleniyor...