Piyasalar toz duman, yatırımcı ne yapmalı?

Piyasalarda hareketli günler yaşanıyor. Uzmanlar risk alınacak bir dönem olmadığı uyarısında bulundu ve ekledi: "Biraz kenarda bekleyip TL'de kalın."

Piyasalar toz duman, yatırımcı ne yapmalı?

Yunanistan'ın borç kriziyle başlayan sorunlar günden güne artınca Avrupa'daki diğer ülkeler için de soru işaretleri artmaya başladı.


Piyasalarda günlerdir süren Avrupa korkusu yerini adeta kabusa bıraktı. Avrupa ülkelerinin ve IMF'nin Yunanistan'a yardım yapacağını açıklamasına rağmen piyasaların endişeleri dinmedi.

Sorunun diğer Avrupa ülkelerine yayılacağı endişesiyle yeni bir kredi krizinin kapıda olduğu senaryoları uluslararası borsalarda sert kayıplara neden oldu. Euro bu ortamdan etkilendi ve dolar karşısında son 14 ayın en düşük düzeylerine geriledi.

Küresel piyasalardaki olumsuz havayla dolar da içeride 1,60 seviyesine dayandı, İMKB'de kayıplar arttı. Peki yatırımcı bu toz dumanda ne yapmalı? Parasını nasıl değerlendirmeli?

ntvmsnbc beş ekonomiste bu soruyu sordu. İşte ekonomistlerin görüşleri:

Orion Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar: Bu dönem çok risk alınacak bir dönem değil. Para kazanmak yerine, parayı koruma dönemi. Döviz tarafında dolar 1,60'a yaklaştıkça kademeli olarak TL'ye geçmek mantıklı. Avrupa'daki sıkıntılar sürecek, Euro'nun geleceğine dair siyasi karar alınması gerekiyor. Euro'yla mı devam edecek, herkes kendi para birimine mi geçecek? Borsadaki gerilemenin zaman zaman yukarı yönlü tepkiler olsa da devam edeceğini, ilk etapta 50 bin seviyesinin görülebileceğini düşünüyoruz. Arada tepkiler gelecektir ama bugünden yarına olmaz. Volatilitenin yüksek olduğu, para korumanın ön planda olduğu bir dönemin içine girdik. Yatırımcılar çok risk almamalı. Bu toz bulutu kalktıktan sonra Türkiye'de yatırım fırsatları cazip olmaya devam edecek. Orta vadede yatırım açısından enteresan fiyatlar ortaya çıkabilir.  Kısa vadeli TL enstrümanlarına park etmek lazım. Bu dönemde fırsat yaratmak adına kısa vadeli TL'yi tercih etmek faydalı. TL'de kalmak gerekiyor. Avrupa'da negatif haberlerin devam edeceğini düşünüyoruz.

CNBC-e Danışmanı ve Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu: Paranızı nasıl koruyacağınıza bakmanız lazım. Yeterli donanıma sahip olmayanların profesyonellerle hareket etmesi gereken bir dönem. Kendi başına yatırım yapmak isteyenler için TL cinsi bonolar cazip yatırım, çünkü faizler artıyor. Bir de döviz, yatırım aracı değil. "Kur yukarı çıktı daha da gidecek" demek yerine uygun seviyeden TL'ye geçmek iyi olur. Dolar satıp TL almak için 1.59-1,63 bandı uygun. Borsa için de herkesin satmak istediği bir durum söz konusu. Eğer olursa uzun vadeli yatırım olabilir. Şu an borsa için erken. Euro/dolar paritesinde 1,25 1,26 seviyelerinde bir süre kalırız. Ama eğer tedbirler gecikirse 1,15 bandına kadar inebiliriz.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Küçük yatırımcı böyle bir piyasadan kesinlikle uzak durmalı. Bu süreç ABD'dekinden daha tehlikeli. Borsada bu seviyelerden bir miktar tepki gelmesi mümkün; bunu satış fırsatı olarak değerlendirmeli. Borsada bir miktar beklemek gerekiyor; kısa vadede çıkmak gerekiyor. Bu süreçte 50 binlerin altına gelebiliriz. Kurda 1,63'lere giden bir trend görebiliriz. Borsadaki satışların bu kez dolara çevrileceğini düşünmüyorum. Dolarda çok hızlı bir çıkışın söz konusu olmadığını düşünüyorum. Kur çıkış yapsa bile geri gelir. Bonolar açısından da faizde çıkılacak seviye yüzde 10.5 olur. Oralardan bono alınabilir. Daha üstündeki bir orana çıkacağını düşünmüyorum.  Yatırımcı biraz kenarda bekleyip TL'de kalmalı.

TEB Döviz Masası Yöneticisi Levent Güven: Yatırımcı döviz hareketlerinden para kazanmaya çalışmamalı. Çok dalgalı bir piyasa var; en doğru strateji TL yatırımcısının mevduat veya hazine bonosuyla faizde kalması. Uzun vadeli düşünen yatırımcı için borsadaki düşüşler alım fırsatı olabilir. Dövizde kalmak isteyenler Euro yine doları tercih etmeli. Çok muhafazakar portföy yönetimi yapmak isteyen yatırımcılar altını tercih edebilir. Ancak profesyonel olmayan yatırımcının TL'de kalması daha doğru olur.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Çok kısa vadede hisse senedi uygun yatırım aracı alabilir. Ancak bir hafta on gün tutulabilir. Yatırımcılar daha önce açılan döviz pozisyonlarının bir kısmını kapatabilir. Kısa vadede dövizde satış yapılabilir. Faizler çift haneye yaklaştı; biraz daha bekleyip pozisyon açılabilir. TL'de biraz daha kalınabilir. Yatırımcılar paralarının çoğunluğunu TL'de, bir kısmını hisse senedinde tutabilir.

Sayfa Yükleniyor...