"İstanbul kimyasal etki tedavisinde yetersiz"

İstanbul Tuzla'da geçen hafta bir fabrikanın tankerinde kimyasal sızıntı meydana geldi. Peki İstanbul, bu tip kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olaylarda yeterli tedavi olanaklarına sahip mi? 15 milyon nüfusu olan ilde sadece 8 hastanede böyle bir tedavi olanağı var.

"İstanbul kimyasal etki tedavisinde yetersiz"

Kimyasal sızıntılar, nükleer ve radyasyon tehlikesi, biyolojik saldırılar...

Bu olayların ardından acil bir tıbbi müdahale hayati önem taşıyor. 15 milyon nüfusu olan İstanbul'da sadece 8 hastanede bu konuda ünite var.

Kimyasal, biyolojik, radyasyon, nükleer ünitesi bulunan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Başhekimi Doç. Dr. Recep Demirhan, olası bir durumda hastane ve personel sayısının yetersiz olduğunu söylüyor.

Doç. Demirhan, “Eğitim alan müdahale ekipleri var. Ben ve 16 arkadaşımız bu konuda eğitim aldık. Bu konuda her türlü müdahaleyi yapabilirler. 200 kişiyi daha eğitimden geçireceğiz. Olay yeri ekibindeki 112 itfaiye bu konuda eğitimli genelde ama içlerinde yeni gelenler olabilir, onların eğitimi eksik olabilir” diyor.

Peki kimyasal etkiye maruz kalmış hastaya nasıl müdahale ediliyor?

Doç. Demirhan, bu soruyu, “Burada görevli arkadaşlarımız maskeleriyle, kıyafetleriyle hastalarımızı karşılıyorlar. Hastaları önce soyuyorlar sonra duş sistemiyle hastalarımızı, üzerlerindeki bulaşma maddelerden arındırıyorlar. Sonra tedavi alanlarına alıyorlar” şeklinde yanıtlıyor.

Sayfa Yükleniyor...