Cam uğruna mesleğinden vazgeçti

İçindeki sanat aşkı ağır basınca hemşirelik mesleğini bırakan Hafize Uncuoğlu, yaptığı birbirinden etkileyici tasarımlarla camı hayatın her alanında kullanılabilir hale getiriyor.

Cam uğruna mesleğinden vazgeçti

Uncuoğlu, Üsküdar'da kurduğu "International Art Center"da uluslararası sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptığı gibi, kendisi gibi camın büyüsüne kapılan yeni sanatçılar yetiştiriyor.

15 yıl çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan Uncuoğlu'nun sanata olan ilgisi, onu ilk önce resim ve tablolarla tanıştırdı. 12 yıl önce ressam Yılmaz Demirağ'dan resim dersleri almaya başlayan Uncuoğlu'nun mesleki hayatına yeni bir yön veren cam sanatı girdi.

Cam satanının hayatına girmesiyle başlayan serüveni anlatan Uncuoğlu, camın şeffaflığının, hijyenik olmasının, boyanmasının, geri dönüşümünün olmasının, 800 derecede şekillenmesinin, her seferinde farklı şekiller verilebilmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını dile getirdi.

Uncuoğlu, camın, dekorasyondan, mutfak malzemelerine kadar hayatın her alanında kullanılabildiğini söyledi.

Resim sanatı üzerine çalışırken büyük bir atölyenin gerekli olmadığını ancak kırılgan ve tehlikeli olması nedeniyle bir cam atölyesinin şart olduğunu dile getiren Uncuoğlu, "Cam ile sanatsal çalışmalar yapacağınız zaman, sanatın her tekniğini cam ile birleştirebiliyorsunuz. Atölyeniz olduğu zaman, cam sanatında daha da ilerleyebiliyorsunuz, ufkunuz genişliyor" dedi.

YURT DIŞINDA FUARLARA KATILDI, CAM ATÖLYELERİNDE EĞİTİM ALDI
Cam sanatıyla tanıştığı dönemde Türkiye'de henüz cam sanatıyla ilgili akademik eğitimin verilmediğini anlatan Uncuoğlu, kendisini bu alanda geliştirmek için yurt dışında fuarlara katıldığını ve cam atölyelerinde eğitim aldığını belirtti.

Uncuoğlu, daha sonra Üsküdar'da eşinin modifiye araç yapım merkezinin üst katında atölye kurarak cam üzerine çalışmaya başladığını söyledi.

Şeffaf ve renkli camın soğukken istenilen formda kesildikten sonra, belirlenmiş şekle göre yerleştirilip, cam için özel olan fırınlarda 800 derecede pişirilmesine "füzyon tekniği" adı verildiğini ifade eden Uncuoğlu, çalışmalarında da bu tekniği uyguladığını dile getirdi.

Cam uğruna mesleğinden vazgeçti  - 1

"COWPARADE" PROJESİNDE YER ALDI
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine fon oluşturmak amacıyla inek heykellerinin yapıldığı "CowParade" projesinde yer aldığını anlatan Uncuoğlu, yaptığı cam ineğin Can Kıraç tarafından satın alındığını ifade etti.

Türkiye'nin önemli sanatçı ve tasarımcıları tarafından tasarlanan dev ayakkabı heykellerinin yer aldığı "Shoe Art İstanbul" projesinde de yer aldığını dile getiren Uncuoğlu, bu proje sonunda düzenlenen müzayededen elde edilen gelirin de TEMA ve Türk Kalp Vakfı'na bağışlandığını bildirdi.

Uncuoğlu, ayrıca Uluslararası Lale Festivali etkinlikleri kapsamında açılan "Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi" için de özel bir tasarım yaptığını ifade etti.

Uncuoğlu, Eski Galata Köprüsü'nün ev sahipliği yaptığı "İstanbul Design Week 2005" için 1972 model 1303 Volkswagen'i, 6 ayda cam ile kapladığını anlattı.

Hafize Uncuoğlu, Vosvos'un dışını tamamen el işçiliği olan cam mozaikle, içini ise sarı deri döşeme, ayrıca vites, direksiyon ve paspasları da cam ile kapladığını, arabanın dış yüzeyini ise içeriden ışıklandırdığını ifade etti.

Vosvos'un üzerinde yer alan her bir camı, 800 derecelik fırında eriterek elde ettiğini ve her birini aracın üzerine tek tek monte ettiğini anlatan Uncuoğlu, vatandaşların ilgisi nedeniyle aracı trafiğe çıkarmakta zorlandıkları nı bu nedenle atölyede dekor amaçlı kullandıklarını vurguladı.

Uncuoğlu, ADR Group tarafından dekore edilen Başbakanlık otobüsünün wc ve lavabosunun yer aldığı ıslak mekanını, cam sanatıyla özel olarak dizayn ettiğini anlattı.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANLIĞI VIP OTOBÜSÜ İÇİN ÇALIŞTI
Uncuoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de bu otobüsü gördükten sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı VIP otobüsü için de benzer bir dizayn istediğini ve bu çalışmayı da gerçekleştirdiklerini belirtti.

Uncuoğlu, eskiden bir futbol sahası olan bin metrekarelik alan üzerine kurulu atölyesinin alt katının, her türlü serginin açılabileceği bir mekan olarak tasarladığını söyledi.

Sergi alanı için özel olarak, her yöne hareket edebilen sürgül ü duvarlar yaptırdığını belirten Uncuoğlu, uluslararası sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapabilmek için bu mekana "International Art Center" adını verdiğini ifade etti.

Uncuoğlu, cam atölyesinin de yer aldığı "International Art Center"ın 700 metrekare olan ikinci katında resim, cam, seramik eğitimlerinin verildiğini kaydetti.

Hafize Uncuoğlu, merkezin ikinci katında ayrıca, lüks otellerdeki müzayedelere gitmeye çekinenler, miktarları büyük bulanlar, koleksiyonerliğe yeni başlayanlar için "Butik Müzayede" oluşturmak istediğini ifade etti.

Uncuoğlu, bu yılın başında açılan "International Art Center"in yeni bir merkez olmasına rağmen, "3 Usta", "Origami Rose", "Genç Buluşma" ve "Yüzde 100" resim sergilerine ev sahipliği yaptığını söyledi.

"International Art Center"in, kendi çizgileri paralelinde olan her türlü sanat projesine açık olduğunu dile getiren Uncuoğlu, "Herkes Türk sanatını çok iyi takip ediyor. Türk sanatının tanıtımına destek vermek amacıyla, merkezimize yabancı sanatçıları da davet ediyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...