Dünya Kupası Brezilya’ya iyi gelmedi

Dünya, Brezilya'daki maçların heyecanına kilitlenmişken kupaya ev sahipliği yapan 200 milyonluk ülkenin aslında bambaşka bir gündemi var.

Dünya Kupası Brezilya’ya iyi gelmedi

Dünya Kupasına ev sahipliği yapan Brezilya geçtiğimiz senelerde Haziran aylarında yaklaşık 600.000 turisti ağırlıyordu.

Rio de Janerio, Sao Paulo gibi şehirler normal dönemde 16 maça ev sahipliği yaparken bu sayı Dünya Kupası’nda Salvador, Fortaleza, Porto Alegre gibi 8 şehre indi. Fakat bu yıl hiçbir şehir 7’den fazlasına ev sahipliği yapmayacak.

2014 Dünya Kupasının gerçekleştiği ev sahibi ülkenin havaalanlarındaki uçuşlarda günlük %15lik bir azalma görüldü. Azalmanın nedeni Brezilyalıların yaşanabilecek problemlerden korkması. Günlük hayatlarındaki seyahatleri Dünya Kupası süresince minimumda tutuyorlar.

Aynı şekilde Dünya Kupası süresince öğrenci ve öğretmenleri evlerinde tutmak adına okullar tatil edildi. Evlerinde olacak çocuklar için çoğu ebeveyn ise işlerine gitmedi.

Dışarıdan bakıldığında ‘parti atmosferi’ olarak görülen durum, ulaşım korkusu ve zorunlu tatiller nedeniyle ülke üretkenliği için kötü sonuçlar doğurdu. Turnuvanın ilk turunda üretklenlik %30 oranında azaldı.

Yaşanan bu problemi arttıran en önemli nedense ev sahibi şehirlerin bütçe açıkları. Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan tüm şehirlere, kentsel yönetimlerin bütçe açıklarını yasaklayan ‘’mali sorumluluk yasası’’ndan muafiyet getirildi. Bütçe açığı bulunan tüm şehirler borç alıyor.

Ülkedeki stadyumlarsa FIFA standartlarına yükseltilirken aynı zamanda özelleştirildi. Protesto ve serbest dolaşım hakkı polis tarafından sınırlandırıldı. Şehir sakinleri, evlerinde kalmaları için devlet tarafından tatiller ilan edildi. FIFA ve çok uluslu şirketlerin yükümlü olduğu vergiler özel düzenlemelerle kaldırıldı.

Kısacası Brezilya yönetimi, Dünya Kupası’nda bir sorun yaşanmaması için küresel ve mali birçok işbirliği yaptı ve kendi üretkenliğine zarar verdi.

Dünya medyası ise Dünya Kupası yüzünden yaşanan bu sorunları göz ardı ediyor. Ülkede yapılan protestolar eksik yansıtılıyor.

Brezilya’da bir yandan futbol oyanırken diğer yandan protestolar sırasında çoğu siyah birçok kişi yaşamını kaybediyor. (Yazı: Prof. Christopher Gaffney, Universidade Federal Fluminense)

Sayfa Yükleniyor...