Erkekler depresyonda olduklarını kabul etmiyor

Almanya'da depresyona en çok kadınlarda rastlanıyor. Ancak uzmanlar, depresyona girdiklerini kabullenmeyen erkeklerin intihara daha meyilli olduğu görüşünde...

Erkekler depresyonda olduklarını kabul etmiyor

Almanya'da Hannover 96 takımının kalecisi 32 yaşındaki Robert Enke'nin iki yıl önce intihar etmesinden bu yana, erkekler arasında depresyon ve bunun yolaçtığı olumsuz sonuçlar hararetli biçimde tartışılıyor. Ancak uzmanlar depresyona giren erkeklerin kadınlar kadar sorunları hakkında konuşmaya açık olmadığına dikkat çekiyor. Erkeklerin birçoğu depresyonda olduklarını çoğu zaman son aşamada, kliniğe yatırıldıklarında kabul ediyorlar.

Hannover'deki Wahrendorff Kliniği'nde tedavi gören 44 yaşındaki Michael Blumenstein de bunlardan biri. Blumenstein işini kaybetmesinin ardından iki çocuğuyla ilgilendiğini, ancak çocuklarından birine lösemi teşhisinin konulmasıyla birlikte hayatının altüst olduğunu anlatıyor.

DEPRESYON KENDİSİNİ NASIL GÖSTERİYOR?
O zamana dek yaşadığı depresyonun kendisini sadece mide ağrılarıyla gösterdiğini söyleyen Blumenstein, hastalıkla birlikte artık sorunlara dayanacak gücünün kalmadığını kaydediyor. Bu zor günleri tedavi olarak geride bırakan Blumenstein artık Aşağı Saksonya'nın Sehnde kentindeki bir klinikte, kendisi ile aynı sorundan muzdarip erkeklerle düzenli olarak biraraya geliyor.

Ocak ayında hayata geçirilen proje kapsamında erkekler, depresyon konusunda görüş alışverişinde bulunuyor, birbirine destek oluyor. Kliniğe düzenli olarak gelen erkeklerin yaşları 20-50 arasında değişiyor. Kliniğin başhekimi Michael Hettich, erkeklere, alkol ve şiddetten uzak durararak ya da otobanda hız yapmayarak, gündelik hayatta karşılaşılan sorunlarla nasıl başedileceği konusunda yardım sunduklarını ifade ediyor.

EN ÇOK KADINLAR DEPRESYONA GİRİYOR
Uzmanlar birkaç yıldan bu yana neden kadınların erkeklere oranla iki ya da üç kat daha fazla depresyondan muzdarip olduğu sorusuna yanıt arıyor. Bir başka önemli soru ise intihar oranının neden erkekler arasında kadınlardan daha fazla olduğu. Depresyon konusunda araştırmalar yapan, Freiburg Üniversite Kliniği uzmanlarından Mathias Berger, yapılan araştırmalara göre aile hekimine depresyon nedeniyle giden erkeklerin oranının yüzde 20, kadınlarınsa ise yüzde 40 civarında olduğunu belirtiyor.

BİRÇOĞU STRESİN KAYNAĞINI İŞ HAYATI OLARAK GÖRÜYOR
Uzmanlar erkeklerin depresyona girdiğinde kendilerini işe, spora ya da alkole verme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmalar birçoğunun yaşadıkları stresin kaynağı olarak iş hayatını gördüğünü, erkeklerin aile, arkadaş ya da iş çevresinden çekindiğini, sık sık sorunlarını bastırmaya çalıştığını, depresyona girdiğini ifade eden erkeklerin ise ciddiye alınmadıklarından dert yandığını ortaya koyuyor.

Sayfa Yükleniyor...