'Eti bir kaç yıl pahalı yememizde yarar var'

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Selim Öğütür, ''Kurbanlıklar ve et bu yıl pahalı olabilir. Bırakın 8-10 yılda bir pahalı olsun. Bunun ne zararı var? Üreticinin teşvik edilmesi için bir, iki yıl eti pahalı yememizde yarar var'' dedi.

'Eti bir kaç yıl pahalı yememizde yarar var'

Öğütür, Türkiye'de besiciliğin bitme noktasına geldiğini belirterek, sütün para etmemesinin besiciliğe ağır darbe vurduğunu kaydetti.       

Süt üreticisinin bir, iki yıl önce 5 bin liralık hayvanını 2 bin liraya kasaba sattığını ifade eden Öğütür, şöyle konuştu:       

''Kesilen hayvanlar et fiyatlarını artırdı. Türkiye'de etin pahalı olmasının bir nedeni de hayvanların suni yemlerle beslenmesidir. Avrupa'daki meralar bizde yok. Avrupa'da maliyet düşük oluyor. Besicimiz 10 liraya mal ettiği eti, 20 liradan satmıyor. Türkiye'de maliyet yüksek. Biraz da yerli üreticinin durumdan vazife çıkarması et fiyatlarının bu kadar artmasına neden oldu. Halka ucuz et yedirmek için karkas et ithaline başlandı. Karkas et ithal edildiği zaman yabancı besiciyi desteklemiş oluyoruz. Halka ucuz et yedirmek için ipin ucu kaçırıldı. Bu iş kontrolden çıktı. Karkas et ithalatı hayatta kalma mücadelesi veren yerli besiciliğe zarar verebilir. Türk Lirası da sonsuza kadar böyle kıymetli olmaz. Bir süre sonra eti daha pahalı yiyebiliriz. Türkiye et ithalatına başladığı zaman dünya et piyasalarında da yükselme oldu. En iyisi kendi işini kendin yapacaksın. Devlet, kendi üreticisine destek verecek.''
     
''BİR İKİ YIL ETİ PAHALI YEMEMİZDE YARAR VAR''
Öğütür, 15-20 hayvan besleyerek hayatını kazananlar olduğunu belirterek, bu tip yetiştiricilerin teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.      

Et ithalatının güçlükle ayakta kalan üç-beş yerli üreticiyi de yok edeceğini savunan Öğütür, şöyle devam etti:        

''Neden son iki yılda büyük holdingler besi işine girdi? Şu anda piyasada 8-10 büyük oyuncu var. Besici teşvik edilse, biraz para kazansa, zamanında damızlık getirilse sorun bu noktaya gelmezdi. Evet, kurbanlıklar ve et bu yıl pahalı olabilir. Bırakın 8-10 yılda bir pahalı olsun. Ne zararı var? Üreticinin teşvik edilmesi için bir, iki yıl eti pahalı yememizde yarar var. Neden yarar var? Ben halk düşmanı değilim. Vatandaşın ucuz et yemesine karşı değiliz. Üretici teşvik edilsin, emeğinin karşılığını alsın. İthal hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilince yerli üreticinin hayvanı elinde kalacak.''        

Öğütür, kurbanlıkların geçen yıla oranla yüzde 35-40 oranında pahalı olduğunu savunarak, ''Kurban piyasası yeni yeni oluşuyor. Fiyatların bayrama yakın biraz ucuzlayacağını tahmin ediyorum. Son 3-4 gün piyasada gerçek rakamlar oluşur. Şu an rakamlar gerçek değil'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...