İlkokul diploması bile yok ama...

İmkansızlıkları nedeniyle okuyamayan, ilkokul diploması bile bulunmayan Hataylı işadamı, 7 yaşında başladığı iş yaşamında, 77 yaşında ulaştığı zirve ve 189 kişiye iş imkanı sağlamasının gururunu yaşıyor.

Hatay'da, 1930'lu yıllarda, babasının yanında yetişerek ticaretini yapmaya başladığı lokum ve şekerlemeyi imal etmeye başlayıp, kendi soyadıyla ''marka'' yapan işadamı Fahri Öksüz, ''çalışmadan, alın teri dökmeden kazanılan paranın kıymetinin de bereketinin de olmayacağını'' söyledi.        

Babasının maddi durumu iyi olmadığı için okuyamadığını, daha çocuk yaşlarda el aramasına koyduğu lokum ve şekerlemeleri satmak için sabahtan akşama kadar sokak sokak gezdiğini belirten Öksüz, ''Yaşıtlarım sokakta oynarken ben çalışıyordum. Nerede bir çocuk görsem yanına gider, annesinden şekerleme almasını istemesi için dua ederdim'' dedi.        

Zor koşullarda çalıştı, ekmek parası için adeta dişimi tırnağına taktığı günleri hiç unutmadığını belirten Öksüz, şöyle devam etti:        

''Ayağımdaki tahta takunyalarla, el aramasıyla sokak sokak gezip satış yaparken bugünlerin hayalini kuruyordum. Bugün geldiğim noktada kedimle gurur duyuyorum. Hatay'da vergi dairesine kayıtlı ilk üyeler arasındayım. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) da 48. üyesiyim.        

Devletime milletime hayırlı bir insan olmak için çaba harcadım. Şimdi yanımda çalışan 4 oğlumu da aynı kültürle yetiştirmeye çalışıyorum. Vergimi de ödedim, hayrımı da yaptım. Eşim ve benim adımı taşıyan Sümerler Mahallesi'ndeki 32 derslikli Nimet Fahri Öksüz Lisesi benim en büyük servetim.        

Ben okuyamadım ama bu okulda yetişecek öğrenciler, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri doğrultusunda yetişerek, onların da vatanlarına milletlerine birer hayırlı evlat olacaklarına inanıyorum. Ayrıca, her yıl 8-10 öğrenciye karşılıksız burs veriyorum.        

Bizim zamanımızda şimdiki gençlerin sahip olduğu eğitim imkanları yoktu. Herkes okula gidemiyordu. İlkokul mezunlarını bile parmakla gösteriyorlardı. İlkokul diplomam yok ama kendimi yetiştirdim. Okumayı da yazmayı da hesabı da kitabı da iyi bilirim.''       

Öksüz, bir merdivene benzettiği yaşamında zirveye basamak basamak tırmanmasının yanı sıra Hatay'da, üstün hizmet ödülüne aday gösterilen 6 kişiden biri olmanın ayrıca gururunu yaşadığını kaydetti.
        
TBMM ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ

TBMM Onur ödülü ve üstün hizmet ödülü verilmesi hakkında yönetmeliğe göre, üstün hizmet ödülü adayları, Vali, Kaymakam veya Belediye Başkanının teklifi ve İl Genel Meclisinin kararı ile belirlenir.        

Valilik, koşulları uygun olan adayları, TBMM Üstün Hizmet Ödülü Kurulu'na bildirir. Başvurularının ön değerlendirmesi Kurul tarafından yapılarak sonuçlar TBMM Başkanlığına bildirilir.       

TBMM Başkanı, Kurul tarafından Başkanlığa sunulan adayları değerlendirmek üzere Başkanlık Divanını toplantıya çağırır. Başkanlık Divanı yapacağı değerlendirme ile TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nü almaya hak kazanan aday veya adayları belirler.        

Ödül, kurul tarafından belirlenen tarihte düzenlenecek bir törenle, TBMM Başkanı tarafından ödüle hak kazanan kişi veya kişilere verilir.

Sayfa Yükleniyor...