İstanbullular Ahırkapı'da buluşacak

Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan ''Hıdrellez'', bu yılda şenliklerle kutlanacak...

İstanbullular Ahırkapı'da buluşacak

''Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri''nin onbirincisi, bu akşam Ahırkapı Parkı'nda gerçekleştirilecek.

Roman müzik grupları, öğle saatlerinde Sultanahmet Meydanı'nda farklı noktalarda çalmaya başlayacak ve akşamüzeri müzik çalmaya devam ederek bulundukları noktalardan şenlik alanına doğru yürüyüşe geçecek.        

Şenlikte yiyecek ve içecekler Hocapaşa, Kadınlar Pazarı, Kumkapı ve Ahırkapı gibi sokakların yanı sıra şenlik meydanında ve ''İstanbul Lezzetleri'' olarak adlandırılan lezzet merkezlerinde satılacak.

Böylece katılımcıların uzun kuyruklarda beklemesi önlenecek.

Ayrıca şenlik alanında seyyar tuvaletler de kurulacak.        

Şenlikte ana konser alanının yanı sıra ikinci bir sahne daha kurulacak.

Buzuki Orhan, Lüleburgazlı Küçük Hasan, Tamer Kum ve Trakya Ateşi, Göksenin İleri ve İstanbul Şarkıları Grubu, Koçani Orkestrası, Makedon Folk Orkestrası, Trakya All Stars, Zilli Perküsyon Topluluğu, Ahırkapı Roman Orkestrası, Pire Mehmet ve Roman Orkestrası, Babaeski Roman Orkestrası, Kolektif İstanbul, Semaver Kumpanya Tiyatro Topluluğu, Ankara'dan ''İlle de Sokak'' ile Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden Roman grupları şenlikte sahne alacak.

İstanbullular Ahırkapı'da buluşacak  - 1


        
GAZİOSMANPAŞA'DA HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ       
Gaziosmanpaşa'daki Hıdrellez Şenlikleri de Romanların ağırlıklı olarak yaşadıkları Sarıgöl'de yapılacak.       

Gaziosmanpaşa Belediyesinden yapılan açıklamada, ilçedeki şenlikler kapsamında klarnetiyle ulusal ve uluslararası alanda birçok konser veren Serkan Çağrı'nın yanı sıra Rumeli Band Orkestrası, mehteran ve müzik grupları da yer alacağı kaydedildi.        

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol da açıklamada, İstanbul Caddesi kenarındaki alan üzerinde kutlanacak Hıdrellez Şenlikleri'ne tüm vatandaşların davetli olduğunu belirtti.
       
HIDRELLEZ NEDİR?
Çeşitli kaynaklarda, Hıdrelleze ilişkin şu bilgeler yer alıyor:        

''Doğanın her baharda canlanışı, dünyanın her yerinde yaşayan insan toplulukları tarafından, kendi kültürlerine uygun biçimlerde kutlanır.

İnsanlar, kışın getirdiği karamsarlıktan kurtuldukları için sevinirken, her bahar yeniden canlanan doğaya umut bağlar, düşlerinin, dileklerinin gerçekleşmesi için genellikle Nisan - Mayıs aylarında ve belli tarihlerde istekte bulunmanın tam sırası olduğunu düşünürler.        

Çoğu dini bayramların da kökeninde yer alan bu inanış, Türk kültüründe en yaygın biçimini Hıdrellez şenliklerinde bulmuştur.

Hıdrellez, Hızır ile İlyas sözcüklerinin birleşmesinden türemiştir.

Türk kültüründe sıkıntıda bulunanların yardımına koşmalarıyla tanınan Hızır ve İlyas peygamberlerin 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece buluştukları ve dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılır.        

Bu inanış, zaman içinde çeşitli kutlama biçimleriyle Hıdrellez denen şenliklere dönüşmüştür.

Hıdrellezde su kenarlarında bahar yemekleri yemek, en çok istenen şeyleri yazmak ya da resimlerini yapmak ve bunları genellikle bir gül fidanının dibine koymak, ateşlerin üzerinden atlayıp olumsuzluklardan arınmak, doğa ile kurulan ilişkinin ve iletişimin simgelerindendir.

Hıdrellez kısaca insan ve doğa arasındaki iletişimi, baharı ve umudu simgeleyen bir kültürel gelenektir.''

Sayfa Yükleniyor...